20 Ekim 2013 Pazar

Müttefik buyruğu: Füze alamazsın, helikopter satamazsın

Stratejik Müttefik (!) Amerika buyurdu: Pakistan'a helikopter satamazsın

                                                          VATAN, 17 Ekim 2013

Yandaş gaz tenekesi VATAN bile olayı görmezlikten gelemedi.
Uğur Koçbaş'ın haberi:
ABD TAŞ KOYDU
"Milli Helikopter"
Helikopter filosunu yenilemek isteyen Pakistan, TAİ ve ASELSAN'ın çabalarıyla üretilen ilk "Milli" helikopterimiz ATAK T-129'a talip oldu. Başbakan Navaz Şerif Türkiye'de ATAK'ı inceledi. 30 - 50 helikopter için prensip anlaşmasına varıldı.
Satışa engel
Ancak Pakistan'a helikopter satmak isteyen ABD, anlaşmaya taş koydu. Defense News'a göre, ABD: "ATAK'ın motoru ABD'li LHTEC şirketi tarafından üretiliyor. Türkiye, ABD'den ihracat lisansı almadan hiçbir ülkeye helikopter satamaz" dedi.

***********

Stratejik Müttefik (!) Amerika buyurdu: Çin'den uzun menzilli füze alamazsın.
Ve de korktu: Ya sonra balistik füze de alırsan? 


                                                      Cumhuriyet, 7 Ekim 2013


Utku Çakırözer'in haberi:
Normal koşullarda Çin'den almaz
Türkiye'nin yüksek irtifa hava savunma sistemi ihalesinde Batılı sistemler yerine Çin'i tercih etmesi, Batı'da, bie ihale tercihine tepkinin ötesinde yankı yaptı. Türkiye'nin normal koşullarda bu ihaleyi Çin'e vermeyeceğini, tek başına ucuzluğun tercih nedeni olamayacağını belirten bir Batılı kaynak, "Ancak ihalenin yanında çok daha önemli, stratejik bir söz almış olabilir" dedi.
Türkiye geçmişte de istemişti
Çin'in "Çok büyük olasılıkla" hava savunma sisteminin yanısıra "çok gizli" olarak Türkiye'ye orta menzilli balistik füze teknolojisi transfer etme sözü" vermiş olabileceğini belirten aynı kaynak, "Türkiye'nin geçmişte zaman zaman bu tür teknolojilerin peşine düştüğünü biliyoruz. Çin'den olumlu yanıt alınca tercih etmiş olabilirler" diye konuştu.

(Gazetecilik dilinde "Batılı Kaynak" denilen şey, ABD Dışişleri'nin adı açıklanmamak kaydıyla açıklama yapan sözcüsüdür.)

***********

Bize "Stratejik Müttefikimiz" diye yutturulan ABD, "Türkiye'yi koruyor" denen NATO, "Çin'den uzun menzilli füze ve füze savunma sistemi alamazsın. ABD veya AB şirketlerinden alacaksın." diyor. Ama hem fiyatı daha pahalı, hem de teknoloji transferi yapmıyor, ortak üretim teklif etmiyor.

NATO'nun düşman gördüğü, dolayısıyla bizim de düşman kategorisine soktuğumuz Çin ise hem füze teknolojisi veriyor, hem ortak üretim olanağı sağlıyor, hem de %25 daha ucuz.
ABD, "Türkiye Çin'den balistik füze de alabilir" diye korkudan ne yapacağını şaşırmış. Bu ne biçim müttefik? Bir ülke, müttefiki olan diğer ülkeye silah teknolojisi vermekten niçin kaçınır, balistik füze sahibi olmasından niçin korkar?

ABD gerçekten müttefikimiz ise, bunları bize vermesi gerekmez mi, Çin gerçekten düşmanımız ise bunları bize vermekten kaçınması gerekmez mi?
Niçin tam tersi oluyor?
Hem "Çin'den füze alamazsın" diyor, hem de "Pakistan'a helikopter satamazsın" diyor.
İlelebet ABD'ye mahkum olalım, silahları ondan alalım, ama teknoloji vermesin, kendimiz yapamayalım.
Başka ülkeye de silah satmayalım. ABD satsın. Hep ABD kazansın, hep biz kaybedelim.
Öyle bir müttefik ki, senin balistik füze sahibi olmandan kuşkulanıyor.
Ama düşmanın sana istediğin silahı teknolojisi ile birlikte veriyor.
Bu müttefik nasıl bir müttefiktir, bu düşman nasıl bir düşmandır?


Yoksa, bize müttefik diye yutturulan ülke gerçekte düşman, bize düşman gösterilen ülke ise gerçek müttefikimiz midir?





NATO’da ‘Türkiye-Çin’ rahatsızlığı
Türkiye'nin uzun menzilli füze sistemi alımı için Çin'le ön görüşme kararı almasıyla başlayan NATO ve Batılı müttefiklerindeki rahatsızlık sürüyor.
Hürriyet'in haberine göre Alman Spiegel Online sitesine konuşan adı açıklanmayan Amerikalı bir general, "Ankara'nın satın alma planını hayata geçirmemesi için yoğun baskı yapıyoruz. Bir NATO ortağının, bu kadar önemli, güvenlik açısından gerekli bir donanımı Çin'den temin etmesi doğru olmaz" dedi.
İngiliz bir askeri yetkili de füze savunma sisteminin Çin'e sipariş verilmesinin bir daha kapanması mümkün olmayan güvenlik açığına yol açacağını savunarak, "Türkiye'nin yaptığı, ihanettir" dedi.
Reuters ajansı Çin'in sofistike füze sistemlerini Türkiye'ye satarak NATO ve Washington'ı öfkelendirmesinin sürpriz olmadığını öne sürdü.
Çin'in Ortadoğu'daki nüfuzunu ekonomik olduğu kadar askeri açıdan da güçlendirmeye çalıştığı belirtilen yorumda Türkiye'nin Batılı muadilleri yerine 3.4 milyar dolara Çin yapımı FD-2000 füze savunma sistemini seçmesi de bu çerçevede değerlendirildi. Eski Amerikan yönetimlerinde görev almış Christina Lin, "Bu bir uyan çağrısıdır" dedi.

***********
Amerikalı general acaba ABD'nin Türkiye'ye niçin teknoloji transferi yapmadığını da açıklayabilir mi?
Bu kadar baskı karşısında AKP hükümeti nereye kadar doğru yerde durmaya devam edecek, her zaman attığı geri adımı bu kez ne zaman atacak, soru budur.
***********

arşiv:
NATO'nun derdi CHP'yi gerdi 3 Ekim 2013

CHP, NATO, ABD Dışişleri ve Ricci, birlikte feryadı bastılar 2 Ekim 2013

Çin şirketinin füze teklifi AKP'yi hizadan çıkardı 30 Eylül 2013

***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder