2 Ekim 2013 Çarşamba

CHP, NATO, ABD Dışişleri ve Ricci, birlikte feryadı bastılar

Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin (doğal olarak AKP'nin de onayı ile) 3 milyar dolar tutarındaki uzun menzilli füze ve füze savunma sistemini Çin'den alma kararı üzerine CHP, NATO ve ABD hopladı. Feryatlar yeri göğü inletti.
Erdoğan Toprak, CHP Genel Başkan Yard.

İşte CHP'nin feryadı, Fettoş muhibbi Genel Başkan Yardımcısının kaleminden:
(ABD, AB ve NATO'nun azat kabul etmez kölesiyiz makamından. Güfte: Fethullah, Beste:Toprakullah):

"Çin'den füze alımı, NATO ile olan ilişkilerimizi bozar. AB ile ilişkileri askıya alan AKP, şimdi de NATO ile bağları askıya almaya çalışmaktadır. NATO'nun karşıt bloğunda yer alan bir ülkeden silah satın almak, dış politikada farklı bir yörüngeye girmek anlamını taşımaktadır."

"Çin'den füze alınması ile, Türkiye itibarsızlaşmıştır. Ya AKP bunun farkında olmayacak kadar körleşmiştir, ya da Türkiye'yi yeni bir siyasal denkleme sürükleyecek kadar gözü kararmıştır."


Türkiye'nin ABD, NATO ve AB boyunduruğundan bir nebze olsun kurtulması olasılığı, CHP'yi çılgına çevirmektedir. "Köleyiz, efendilerimizin sözünden asla çıkmamalıyız" noktasındadırlar. Kemalizmi bordadan aşağı atıp Atatürk düşmanı sosyal-demokrasi bayrağını göndere çekmenin sonucu budur.

Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkan Yard.

Faruk Loğoğlu da aynı makamdan tıngırdattı:
"Çin ile yapılan anlaşma, Türkiye'yi NATO'dan uzaklaştırır."
SABAH gaz tenekesinin haber başlığı şöyle: "CHP, NATO'ya sahip çıktı."


ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Reuters Ajansı kanalı ile sızdırdığı feryat:
Habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'ne endişelerini bildirmiş. Endişe nedeni şu imiş: Bu Çin füzeleri NATO sisteminde kullanılamayacak cinsten imiş. Ayrıca, AKP Hükümeti nasıl olur da ABD'nin kara listeye aldığı bir şirket ile anlaşma yapma kararı almaya cüret edermiş. "Bu konudaki görüşmelerimiz sürecek" diye de ilave ediyor ABD Dışişleri. Yani Tayyip Bey'i sıkboğaz edecekler.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen

NATO da feryadı bastı.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "NATO'nun gereçleri yanında, Çin yapımı bir füze sistemi olmaz" dedi.
Son kararın henüz verilmediğini belirten Rasmussen, olası anlaşmadan ötürü "gerildiklerini" söyledi.
Ramussen, NATO'nun teknolojisiyle, Çin’in ürettiği füze savunma sisteminin nasıl uyum sağlayacağını anlamakta güçlük çektiğini belirtti.

http://www.ulusalkanal.com.tr/gundem/cin-turkiye-anlasmasi-natoyu-rahatsiz-etti-h15908.html


                                            ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone


ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone: “Umarım NATO’ya uyumlu bir füze savunma sistemi seçersiniz. Böylece dünyadaki en iyi hava savunma sistemine sahip olursunuz”



Jen Psaki, ABD Dışişleri Sözcüsü

ABD Dışişleri, "AKP anlamamış olabilir" düşüncesi ile, bir gün önce Reuters üzerinden sızdırdığı fırçayı Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki kanalı ile resmen açıkladı.
AKP Hükümeti, böylece dünyanın gözü önünde fırçayı yedi. Ajanslar fırçayı "tepki" olarak yorumladılar.
Konu füze olmasına rağmen Psaki araya Tayyip Bey'in açıkladığı paketi sokuşturdu, paketin "memnuniyet verici önemli bir ilerleme" olduğunu söyledi ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının pakette yer almamasından dolayı Obama yönetiminin hayal kırıklığı içinde olduğunu da ekledi.


ABD Savunma çevrelerine yakınlığı ile bilinen Defense News, "Türkiye Çin füzelerinin seçilmesini savundu" başlıklı bir haber yaptı.
Haberde, Savunma Bakanı Ahmet Yılmaz'ın VATAN gazetesine yaptığı açıklamalara yer verildi, görüşmelerin henüz sonuçlanmadığı, sürecin devam ettiği belirtildi.


VATAN, 2 Ekim 2013
Bakan İsmet Yılmaz:
"Füzelerin NATO ile uyumu konusunda sorun yok. Ortak üretim ve teknoloji transferi istedik. Diğer ülkeler bunu sağlıyor mu? Sağlamıyorsa, sağlayandan alacağız. Ayrıca en ucuz teklifi Çinliler verdi."

Çinli firmanın 4 milyar dolara mal olması beklenen sistem için 3 milyar doların altında teklif vermesi ve Türkiye ile ortak yapım teklif etmesinin ardından ihale için CPMIEC’in ürettiği FD-2000 sistemi tercih edildi. Çin Halk Cumhuriyeti’nin CPMIEC firması tarafından üretilen FD-2000 füze savunma sistemi 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip. Radara yakalanmama özelliği bulunan füzeleri dahi tespit edebilen sistem, ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor.


Abdullah Gül:
Karar kesin değil. Süreç tamamlanmadı. Bir liste oluşturuldu, Çinli firma da bu listenin içinde. Koşulları incelemeliyiz. Ancak şüphe yok ki, Türkiye öncelikli olarak NATO'dadır.


Sonuç:
Tarzan zor durumda. Her an "Ne işi var NATO'nun Libya'da" durumu meydana gelebilir.

***********
arşiv:

Çin şirketinin füze teklifi AKP'yi hizadan çıkardı     30 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder