17 Ekim 2013 Perşembe

Milli Projelere Balyoz

Aydınlık, 14 Ekim 2013
Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy ve Askeri Casusluk tertibiyle yürütülen Türk Silahlı Kuvvetleri'ni tasfiye operasyonu, milli projelere de balyoz indirdi.

Yargıtay kararı ile mahkum edilen komutanların yürüttüğü projeler de rafa kalktı.
TSK, 1993'te başilattığı "Savunma Alanında Millileşme" sürecinde 2000'lerin ortalarına kadar önemli adımlar attı.

Milli Gemi (MİLGEM), Milli Savaş Yönetim Sistemi (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi - GENESİS), Milli Torpido Sistemi (HIZIR), Milli Kripto Sistemi, Milli Yazılım Sistemi (GİS), Milli Sonar Sistemi, Milli Savaş Uçağı Projesi ile millileştirme, Batı hegemonyasından kurtulma yönünde önemli adımlar atıldı.

Ancak, 2007 yılında Ergenekon tertibi ile başlayıp Balyoz ile en üst noktaya varan Amerikan merkezli TSK'yı tasfiye süreci, millileşme sürecini neredeyse bitirdi. Bu projelerde görev alan komutanlar ağır hapis cezalarına mahkum edildiler.

Bütçeler kullanılamıyor

Deniz ve Hava Kuvvetleri'ndeki milli projelere ayrılan bütçeler kullanılamıyor. Çünkü bu projeleri yürütebilecek bilgiye sahip olan mühendis subay ve generaller cezaevinde.

Örneğin, 16 yıl hapis cezası alan Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutan Yard. Tümg. Beyazıt Karataş, insansız hava araçları (İHA) projelerinde en kritik görevdeydi.
TAI'da modernize edilen F-16'ların test pilotu Tuğg. Kubilay Baloğlu da 16 yıl ceza aldı.
Hava Kuvvetleri Yazılım Görevlileri E. Korg. Rasim Arslan ve Albay Volkan Yücel de 16 yıl ceza aldılar.

Yargıtay kararı ile tahliye olan eski HAVELSAN Genel Müdürü Faruk Yalman da Ulusal Yargı Ağı Projesi'ni (UYAP) ve savaş pilotlarının eğitimini sağlayan simülatör projelerini yönetmişti.

TÜBİTAK'ın parlak isimlerine de casusluk suçlaması yöneltildi. Milli projelerin elektronik sinyal güvenlik sistemi ile korunmasını yöneten TÜBİTAK Güvenlik Müdürü Yücel Çipli, Kriptoloji Uzmanı Merdan Metin gibi.

Milli projeler böylece rafa kalkmış oldu.

TSK içinde o projeleri raftan indirebilecek bilgiye sahip kişiler varsa bile, onlar, Hasdal ve Silivri tehdidi TSK üzerinde sallanmaya devam ettiği müddetçe, buna cesaret edemeyeceklerdir.

***********
arşiv:
AKP MİLGEM'e işte böyle köstek oldu         28 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder