7 Ağustos 2013 Çarşamba

Larrabee: "Ilımlı İslam itibarsızlaştı"

Aydınlık'tan Şafak Terzi'nin sorularını yanıtlayan CFR Üyesi ve CIA'nın kıdemli analisti, 2013 Mayıs ayında Obama'nın Tayyip Bey onuruna Beyaz Saray'da vermiş olduğu çalışma yemeğine de katılmış olan Stephen Larrabee, söyleşinin son bölümünde, Ilımlı İslam'ın güncel durumunu yorumladı. (Aydınlık, 6 Ağustos 2013)

Larrabee'nin yorumu, 23 Haziran 2013 günlü "Emperyalistler Tayyip Bey'e niçin kızgın" başlıklı yazımda öne sürdüğüm görüşleri doğrulamaktadır. AKP Hükümeti, Gezi Parkı için başlayan gösterileri şiddet kullanarak bastırmaya çalışmış, bu nedenle de basit bir çevrecilik eyleminin hükümete karşı isyana dönüşmesine neden olmuş, "hükümet istifa" gösterilerine karşı da vahşice saldırarak faşist yüzünü bütün dünyaya göstermişti. Bu durumda, AKP Hükümeti modelinin Ortadoğu'ya "Türk Modeli", "Demokrat İslam" (Ilımlı İslam) modeli olarak sunulması projesi derin yara almıştı.

Böylece, ABD'nin "Ilımlı İslam" ve buna bağlı Büyük Kürdistan kurma amaçlı "Büyük Ortadoğu" projeleri çıkmaza girmişti. Gezi sorununu itidalli davranarak sulh yolu ile çözmeyi beceremeyen ve böylece ABD planlarının darbe almasına neden Tayyip Bey'e emperyalistler fena halde kızmışlardı. Bakınız:


Emperyalistler Tayyip Bey'e niçin kızgın 23 Haziran 2013
                                           Stephen Larrabee - Şafak Terzi


Şafak Terzi:
"Ilımlı İslamın geleceğini nasıl görüyorsunzu? Bir geleceği var mı?"

Larrabee:
"Ilımlı İslamın bir geleceği olduğunu düşünüyorum. Ancak şunu da eklemek gerekir ki, Erdoğan'ın Taksim protestolarını ele alış şekli bu geleceğin başarılı olma ihtimaline darbe vurdu. Çünkü Erdoğan'ın tavrı, hem kendisinin, hem de Türk modelinin Arap ve Müslüman dünyasındaki imajını sarstı. Arap elitlerin bir kısmı Erdoğan'ın demokrasiye olan bağlılığını sorgulamaya başladı. Ve Erdoğan'ın çifte standart uyguladığını düşündü. Bir yandan Arap dünyası için açık, şeffaf bir demokrasi isterken, diğer yandan politikalarıyla Türkiye'yi daha otoriter bir yönelime sürüklediğini sorguluyorlar. Kısacası, Taksim protestoları bir anlamda Türk modeline zarar vermiş ya da bu modelin çekiciliğini 2 yıl öncesine göre azaltmıştır."

Şafak Terzi:
"Taksim ve Mısır'dan sonra Amerika'nın Ilımlı İslam'a bakışı değişti mi?"

Larrabee:
Hayır, değiştiğini düşünmüyorum. Yani şunu söylemeliyim: ABD demokrasiyi geliştirme çabalarına destek oluyor ve arka çıkıyor; toplumun haklarına, siyasal haklarına saygı duyuyor. Bu olduğu sürece sorun yok. En çok bu konuda hassas. Ortadoğu'da herhangi bir belirli modeli savunmuyor."

Şafak Terzi:
"Mursi hükümeti ABD'nin prensiplerine uygun muydu?"

Larrabee:
"Mursi hükümetinin son derece beceriksiz ve kifayetsiz oluşu, "Ilımlı İslamın moderniteye yatkınlığı" fikirlerini itibarsızlaştırdı. Çünkü Mursi yeni anayasaya biçim vermeye ve onu İslami bir yöne doğru itmeye çalıştı. Ama son derece beceriksiz bir şekilde yaptı. Bu da kötü sonuçlara yol açtı. Onun için Ilımlı İslam'ın Ortadoğu'da büyük ölçüde itibarsızlaştığını düşünüyorum. Ama itibarsızlaştıran Mursi hükümeti ve İhvan'ın kendisidir, ABD ya da Türkiye değil."

Şafak Terzi:
"Yani AKP'nin bir payı yok mu? Türkiye'deki protestolar buna karşı değil mi? Ilımlı İslamın konumunu kaybettiğini, gücünün azaldığını düşünmüyor musunuz?"

Larrabee:
"Evet, Ilımlı İslamın konumunu kaybettiği belli ölçüde doğru. Ancak bunun sebebi yalnızca Ilımlı İslam değil. Ilımlı İslam ilk olarak Türkiye'de şekillenmiş, Erdoğan hükümeti tarafından uygulanmış ve ardından Mısır'ı etkilemiş ve Mursi hükümeti tarafından takip edilmiş bir politikadır ve sonuçta itibarsız hale gelmiştir. Yani soruna cevap vereyim: Evet, Ilımlı İslam her iki ülkede de itibarsızlaştı. Tamamen itibarsızlaştı demiyorum. Ancak insanlar şunu söylemeye başladı: Mısır'da bir fırsat ele geçirdiler ama batırdılar ve kifayetsiz olduklarını kanıtladılar. Çoğulculuğu ve benzeri yönelimleri desteklemediler. Türkiye'de de insanlar "otoriter eğilimler giderek daha da artıyor" demekte. Bu da bir anlamda Erdoğan ve aynı zamanda Türk modelini belli bir dereceye kadar itibarsızlaştırıyor."

Şafak Terzi:
"Sayın Larrabee, cevaplarınız için çok teşekkür ederim."

***********
Amerika dövünüyor:
Yıllarca uğraştım didindim. Büyük Kürdistan kurmak için Büyük Ortadoğu Projesi yaptım. Bu projeyi hayata geçirmek için Ilımlı İslam modelini Türkiye ve Mısır'ın başına oturttum. Ama beceriksizliklerinden dolayı yüzlerine gözlerine bulaştırdılar.
Irak'ı işgal ettim ama Barzanistan'ın bağımsızlığını kabul edecek bir hükümeti Irak'ın başına oturtamadım. Ilımlı İslam'ı Suriye'nin başına geçiremedim. Büyük Kürdistan hayali avuçlarımın içinden kayıyor...
***********
Not:
Ilımlı İslam = Amerika'nın istemediği yönleri budanmış olan İslam, artık ona İslam denebilirse...
***********
arşiv:
Emperyalistler Tayyip Bey'e niçin kızgın 23 Haziran 2013
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder