29 Temmuz 2012 Pazar

Irak Hükümeti, Barzanistan'ın Suriye bağlantısını kesiyor


Kuzey Irak'taki Barzani bölgesinin Suriye ile sınırı yok.
Aşağıdaki haritada görebileceğiniz gibi, Barzanistan ile Suriye arasında Irak var.
Suriye ile Barzanistan, Türkiye sınırında bir noktada çok yakınlaşıyorlar.

KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) Bölgesi Barzani, KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) Bölgesi ise Talabani tarafından kontrol ediliyor.
Bunlar aslında aşiret partileri. Barzani ve Talabani'nin lideri oldukları aşiretler sözde partileşmiş. Aslında aşiret, ama "parti" diyorlar.
Görünürde her iki bölge birleşik, Başkenti Erbil ve Başbakanı Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani
 
********
 
Ancak Barzani, fiilen, Suriye sınırına doğru yayılmış, aradaki (kırmızı boyadığım) üçgen şeklindeki Irak toprağını yolgeçen hanı yapmıştı.
Bu durumdan istifade ederek, bir kısım peşmergeyi ve eğittiği Suriyeli Kürtleri geçtiğimiz günlerde Kuzey Suriye'ye yolladı.
Bu gurup, ellerini kollarını sallayarak karayolundan yaya olarak Suriye'ye girdi, fotoğraflarını gazetelerde gördünüz.
 
Barzanistan'ın bağımsızlık amaçlı girişimlerine tepki duyan Irak Hükümeti, Barzani'nin bu yeni girişimine kayıtsız kalamazdı.
Kuzey Suriye Kürt Bölgesi ile birleşen Barzanistan daha da güçlenebilir, Irak'tan ayrılması daha da kolaylaşabilirdi.
 
27 Temmuz sabahı Bağdat (Maliki) Hükümeti, Musul'a, Türkiye sınırına yakın Türkmen kenti Tel-Afer'e ve Rabia kentine takviye birlikler gönderdi.
Rabia'da Irak kuvvetleri ile peşmerge arasında çatışma çıktı.


Rafet Ballı'nın Aydınlık'ta çıkan haberine göre:
 
Barzani'ye yakın aknews sitesine göre, Peşmerge Bakan Yardımcısı Enver Hacı Osman şöyle konuştu:
"Maliki Hükümeti'ne bağlı Irak kuvvetleri Suriye ile sınır kapısını koruyan peşmerge birliğimize saldırdı. Hükümet birlikleri geri çekilmezse karşılık vereceğiz"
 
(Halbuki sınır kapısını korumak peşmergenin görevi değil, sınır kapıları Barzanistan'ın dışında kalıyor. Barzanistan'ın Suriye ile sınırı yok. En üstteki haritaya bakınız)
 
Başka bir Kürt sitesi olan Xedannews, Hacı Osman'ın bu konuşmasının doğru olmadığına dair Peşmerge Bakanlığı açıklamasını yayımladı.
Peşmerge Bakanlığı'nın  bu açıklaması, Barzani tarafının olayı tırmandırmaktan kaçındığı şeklinde yorumlanıyor.
 
Irak Arap siteleri olayı doğruladı. Ölü yaralı sayısı belli değil.
 
********
 
Rafet Ballı'nın telefonla görüştüğü Erbil'de yayımlanan Saray gazetesinin sahibi ve başyazarı Türkmen gazeteci İmad Rıfat Cemil, Rabia kentindeki çatışmayı doğruladı.
 
Bir ay kadar önce Bağdat hükümeti, kuzeye Türkiye'ye doğru Suriye sınırına 2 topçu birliği ve bir tank birliği yerleştirmişti.
Rafet Ballı'nın görüştüğü Iraklı yetkili, Maliki Hükümetinin Barzani ile Suriye'deki Amerikancı isyancılar arasındaki bağlantıyı kesmek istediğini açıkladı.
 
Aynı kaynak, bu aşamada Barzani'nin Maliki Hükümeti ile topyekün bir askeri çatışmayı göze alamayacağını söyledi.
Merkezi hükümet güçleri hem sayı hem de ağır silahlar bakımından peşmergelerden kat kat üstün durumda.
 
(Türkmen gazeteci Cemil, Peşmerge Bakan Yardımcılarından Cabbar Yaver'in "Merkezi Irak ordusu mevcudu 1 milyon 200 bine dayandı" şeklinde yaptığı açıklamanın bu duruma vurgu yaptığını söyledi)
 
********
 
Rafet Ballı sordu: "Suriye sınırı bütünüyle Maliki kuvvetlerinin kontrolüne geçerse, Barzani ile Suriye'deki isyancılar arasında bağlantı nasıl kurulacak?"
Iraklı yetkilinin cevabı: "Maalesef, Barzani kuvvetlerinin Suriye'ye girip çıkmasına Türkiye üzerinden yol verilecek gibi gözüküyor"
 
Maliki'nin "Hukuk Devleti İttifakı" üyesi el-Azadi, Barzani tarafının Suriye'den kaçanları eğitmesi ve Suriye'ye geri göndermesinin Irak Anayasası'na karşı olduğunu, bunun Suriye'nin içişlerine karışmak anlamına geldiğini söyledi.
 
Türkmen gazeteci İmad Rıfat Cemil'in Rafet Ballı'ya bildirdiğine göre, Barzani'nin Şam'a gönderdiği temsilci, Beşar Esad'a "Suriye'den kaçanları askeri eğitimden geçirdiğimiz haberleri doğru değildir, biz sadece gelenleri iade etmekle yetindik" diye güvence verdi.
Barzani'nin Esad'a güvence verme ihtiyacı duyması, Esad yönetiminin ayakta kalacağı ihtimalini de hesaba kattığı şeklinde değerlendiriliyor.
 
********
 
28 Temmuz'da bir açıklama yapan  Irak Başbakanı Nuri Maliki şunları belirtti:
 
"Suriye sınırının korunması Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yetkisinde değildir.
Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) Anayasa'ya aykırı davranmaktadır.
Ülkenin toprak bütünlüğünün ve sınırlarının korunması Irak merkezi hükümetinin görevidir.
Suriye'nin yaşadığı bunalımdan ötürü, sınırların daha fazla korunması yönünde hükümetimiz karar almıştır"
 
Maliki açıkça, Barzani'nin Suriye ile olan bağlantısını keseceğini söylemektedir.
 
********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder