15 Eylül 2013 Pazar

Abdullah Gül - Powell gizli anlaşmasının maddeleri

2 Nisan 2003 tarihli 2 sayfa 9 maddelik Gül - Powell anlaşmasının maddelerini Doğu Perinçek 13 Temmuz 2003 günü bir basın toplantısı ile açıklamıştı.

O günden bu yana geçen 10 yıl içinde anlaşma maddeleri uygulandı. Fikret Bila, Milliyet'teki haberinde bu maddelerin üzerini örttü. Cilacıya göre, böyle maddeler yokmuş. Peki, Doğu Perinçek'in bu maddeleri açıkladığı 13 Temmuz 2003 gününden bu yana bu maddelerin hayata geçirilmiş olmasını nasıl açıklayacak Cilacı Fikret acaba? Doğu Perinçek falcı mı idi ki açıkladığı bu maddelerin bazıları tamamen, bazıları de kısmen AKP Hükümetleri tarafından uygulandı, uygulanamayan kısımlar da açılım paketi olarak hazırlanmaya çalışılıyor??

İki olasılık var:
1 - Doğu Perinçek falcı idi, geleceği gördü.
2 - Perinçek bu maddeleri anlaşma metninden okudu.

Tabii ki Perinçek falcı değildi, falcılık diye bir şey zaten yoktur, gerçek dışıdır, bu maddeler Gül - Powell arasında imzalanan anlaşmanın maddeleri idiler.

***********

İşte Perinçek'in 10 yıl önce açıkladığı 9 madde:

1-
Irak’ın kuzeyinde bulunan bütün Türk birlikleri ve Türk ordusuna bağlı Özel Kuvvetler, Türkiye sınırları içine çekilecek.

Türk ordusu bundan böyle hangi gerekçeyle olursa olsun, sınır ötesi harekâtta bulunmayacak.
PKK/KADEK’in Türkiye egemenlik alanı dışında takip ve bastırılması harekâtlarına son verilecek.

Ayrıca PKK/KADEK’e karşı Türkiye Devletinin egemenlik alanı içinde yapılacak askeri harekâtlar için ABD askeri makamlarına bilgi verilecek.

2-
Eğer Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK/KADEK’e karşı ABD askeri makamlarına bilgi vermeden ve izin almadan harekât yapacak olursa, ABD hükümeti, Kürt halkına karşı şiddet kullanıldığı ve soykırım uygulandığı çerçevesi içinde uyarıda bulunma hakkını kullanabilecek. Bu durumda ABD gerekli gördüğü ambargo ve silahlı müdahale gibi siyasal ve askerî yaptırımları saklı tutacak

.3-
Türkiye, ABD’nin İran’a ve diğer Ortadoğu ülkelerine karşı uygulayacağı sınırlı askerî harekâtlara, ABD’nin talep etmesi halinde şartsız olarak üs ve taşıma kolaylıkları sağlayacak, askerî birlik verecek. Türk birliklerinin üst komuta yetkisi, ABD komutanlığında olacak.

4-
Türk ordusunun asker sayısı ve silah kuvveti, ABD’nin uygun bulduğu sayı ve kabiliyete indirilecek. Özellikle tank ve ağır silahların miktarı düşürülecek, savaş uçağı sayısı sınırlanacak. Bütün silah ve cephane bundan sonra ağırlıklı olarak kısa menzilli taktik savunma kavramına (belgede “konsept” deniyor) göre ayarlanacak. Türkiye’de bulunan ABD ve NATO irtibat subaylarının görev alanları ve yetkileri genişletilecek.

5-
Irak’ın kuzeyinde kurulmuş olan Kürdistan devleti, resmen ilan edildikten sonra, Türkiye tarafından da resmen tanınacak. Türk devletinin Kürdistan kurulmasını “savaş nedeni” sayan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi ve bu yöndeki politika ve kararları kaldırılacak. Kürdistan sınırları içinde kalacak olan ve özellikle Kerkük, Musul ve Süleymaniye’deki Türkmenler, ABD tarafından güvenli bir şekilde başta Bağdat ve diğer Güney Irak şehirlerine nakledilecek. ABD yetkilileri göç edecek olan tüm Türkmenlere iş olanakları sağlayacak.

6-
Abdullah Öcalan ve diğer dört lideri dışında bütün PKK/KADEK yönetici ve elemanlarına geniş kapsamlı af çıkarılacak.
Etnik grupların yasal siyasete katılmaları önündeki bütün yasal kısıtlamalar ve engeller kaldırılacak.
Af yasasıyla bağlantılı olarak PKK/KADEK’e yasal siyaset düzleminde yer alma olanağı sağlanacak, hapiste veya dağda bulunan yöneticilerin siyasal mücadeleye katılmaları için gerekli hukukî ve siyasal önlemler alınacak ve uygulanacak.

7-
Kamu Reformu Yasası ve yeni Yerel Yönetim Yasaları hızla çıkartılarak, Türkiye’deki Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı şehir ve kasabaların belediyelerinin özerkleşmesi süreci kararlı olarak yürütülecek.
Türkiye, dört yıl içinde uygulanacak bir planla, üniter devlet yapısını terk ederek, federasyona geçecek.

8-
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, “Arafat modeli” denen uygulamayla devre dışı bırakılarak, Kıbrıs’ta Annan Planı bazı küçük değişikliklerle hayata geçirilecek.
Ege kıta sahanlığı konusunda Türkiye, Yunan doktrinine daha esnek davranacak, Türk jetlerinin uçuş alanı daraltılacak, sık sık ortaya çıkan “it dalaşı” sorunu Yunanistan rahatsız edilmeden çözülecek.

9-
Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirilecek ve iyileştirilecek. Sınır ticaretinde Ermeniler lehine düzenlemeler yapılacak. Ermenilerin Türkiye’ye gezilerindeki bazı kısıtlamalar kaldırılacak.


***********

Doğu Perinçek bu maddeleri okuduğu zaman, kimse inanmamıştı.
Ama, Kuzey Irak'tan çıkmak istemeyen Türk Ordusu'nun başına çuval geçirilerek 1. madde uygulanmaya başlamıştı bile. Sonra bütün Türk birlikleri Kuzey Irak'tan çıkartıldı, Rauf Denktaş hakaret görerek saf dışı bırakıldı, Ergenekon tertipleri ve buna bağlı olarak İmralı Açılımı başlatıldı. İkiz Yasaların kabulü, Belediyelerin özerkleştirilmesi...
Daha sonra da gözler kapatıldı kulaklar tıkandı.
Yandaş muhalefet, bütün bu ihanetleri yapan AKP Hükümeti ile "demokratik" Yeni Anayasa yapmak için masaya oturdu, milletin gözüne bir avuç toz atıldı.



***********
Aydınlık, 13 Eylül 2013

Aydınlık 13 Eylül 2013 manşet:
İHANETE PERDE
Milliyet, ABD ile 2003'te gizli anlaşma imzalayan Abdullah Gül'ü temize çıkarmak için, anlaşmanın alt protokollerini "gizli anlaşma" diye sundu. Saklanan anlaşma ise 10 yılda adım adım uygulandı.

A. Gül, açıkça, "2 sayfa 9 maddelik" bir anlaşma yaptığını Sedat Sertoğlu'na açıklamıştı (Vatan, 24 Mayıs 2003)
Halbuki, Cilacı Fikret, "3 sayfa, 3 madde ve 17 prensipten" ibaret alt protokolleri "asıl anlaşma" diye yutturmaya kalkıştı.

Vatan, 24 Mayıs 2003

A. Gül, açıkça, anlaşmayı, Powell'in Türkiye'yi ziyaret ettiği gün yaptığını açıklamıştı (Vatan, aynı yerde). O gün, 2 Nisan 2003 günüdür.
Halbuki, Cilacı Fikret'in önümüze sürdüğü belgelerin tarihi 7 Nisan 2003 tarihini taşıyor. Bu belgeler, anlaşmanın uygulanabilmesi için alınması gereken tedbirler hakkında ABD Büyükelçiliği tarafından talep edilen hususların Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından kabul edildiğine dair bir yazıdır. Bu taleplerin uygulanması için ABD Büyükelçiliği'ne 17 maddelik prensipler listesi sunulmaktadır.

Yani, Cilacı'nın açıkladığı belgeler A. Gül - Powell arasında yapılan anlaşma değil, bu anlaşmanın uygulanması konusundaki bazı teknik ayrıntılar hakkında Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile ABD Büyükelçiliği arasındaki yazışmalardır.

Cilacı Fikret, anlaşma hakkındaki yazışmayı anlaşma diye yutturabileceğini düşünebilecek kadar milleti salak yerine koymaktadır.

***********

Ayrıca, çok komik bir şey daha var:
"İŞTE 10 YILLIK SIR"diye utanmadan manşet attırdığı bu yazışmalar, Cilacı Fikret'in 2003 yılında çıkan "Ankara'da Irak Savaşları" kitabında zaten var. Yani bunlar sır falan değil.

10 yıl önce kitabına koyduğu yazışmaları 10 yıl sonra "İŞTE 10 YILLIK SIR" diye sanki eline yeni geçmiş gibi açıklıyor. Bu mu gazetecilik? İşte eski solcu, sonra dönek kişinin cila yapacağım derken düştüğü hazin ve ibretlik durum.

Ulu Tanrı kimseyi dönek solcu yapmasın.





***********
arşiv
Fikret Bila'nın Abdullah Gül'e cila gayreti 13 Eylül 2013
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder