1 Mart 2014 Cumartesi

Kırım Tatarlarını yine ateşlere atmayın

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov ve bilumum gericiler Kırım Tatarlarını tahrik ederek yine ateşlere atmaya çabalıyorlar.

Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk bir cumhuriyet. 2 milyonluk nüfusun etnik dağılımı şöyle: %60 Rus, %24 Ukraynalı, %12 Tatar, %1,5 Beyaz Rus


Yukarıdaki haritada Kırım kırmızı renkle gösterilen yarımada. Açık mavi renkle gösterilen Ukrayna'nın en güneyinde yer alıyor. Doğuda Rusya ile arasında bir boğaz var.

Başkent Akmescit (Aşağıdaki haritada Simferopol) 


Kırım Tatarları 2. Dünya Savaşında Sovyetler Birliği'ne saldıran Hitler ordularının yanında yer aldılar ve bu hareketleri sonucunda, 190 bin Tatar, savaştan sonra Stalin yönetimi tarafından Orta Asya'ya sürgüne gönderildi. Tatar önderleri ve onları Türkiye'den kışkırtan ırkçı ve gericiler, Tatarların uğradığı bu felaketin baş sorumlularıdır. Stalin'i suçlayarak kendilerini temize çıkaramazlar.

Tatarların Kırım'a geri dönmek için verdikleri uğraşılar sonucunda Rusya geri dönüş izni verdi. Orada bir Tatar Meclisi kurdular.


ABD ve AB destekli faşistlerin Ukrayna Başkenti Kiev'i ele geçirmesi üzerine, Tatar Meclisi yine faşistlerden yana tavır aldı. Kırım'daki faşizm karşıtı Rus çoğunluğa rağmen böyle bir tutum almaları, onları bu topraklarda yalnızlaştırma sonucunu verecek akılsızca bir davranıştır. Daha da kötüsü olabilir. Onun için başta Davutoğlu ve Tatar önderleri olmak üzere tüm gericilere çağrı yapıyorum: Tatarları yine ateşlere atmayın.



soL gazetesi yazarı Kerem Esenoğlu'nun konu ile ilgili yazısını veriyorum:
"Bölgeyi bilen, bir süre öncesine kadar da orada bulunan bir dostum sağolsun bana bazı bilgiler yolladı. İlginçti ama şaşırtıcı değildi. Simferepol’de silahlanmış olan Tatarların Kiev’e bağlanmak için harekete geçtiklerini belirtiyor dostum notunda. Ajansları yokladım bu yönde bir bilgiye, şimdilik, rastlamadım ama dostum güvenilir biridir. Eğer doğruysa, demek ki tarihten ders almamak gibi bir huyları var kimi toplulukların.

İkinci Dünya Savaşı sırasında da Nazi Almanyası yararına çalışmış bir topluluktan söz ediyoruz. Şimdi de Kiev’i ele geçiren Ukraynalı Nazileri destekleyecek bu topluluk. Öyle görülüyor. Oysa tüm Kırım’da nüfusları yüzde 20’yi geçmiyor Tatarların. Kendi meclisleri de var. Yani temsiliyet açısından bir sıkıntıları da yok. Tatarların, sürekli söylegeldikleri yerlerinden, yurtlarından edilip sürgüne yollandıkları olgusu, İkinci Dünya Savaşı sırasında nazilerle yaptıkları işbirliğinin bir sonucu. Trajik elbette ama 22 milyon Sovyet insanının yaşamını vererek durdurduğu faşizme destek verilmesi de affedilir bir şey değil. Bugün Sovyetler Rusyası yok. Mevcut Rusya, Kırım Tatarları konusunda sorun yaratacak herhangi bir tutum alıyor da değil. Ama Tatarların artık yerleşik bir tutum haline getirdikleri Rus düşmanlığı her adımlarınıda belirleyici oluyor. Bundan kurtulmaları da kısa vadede mümkün görülmüyor.

“İç savaş çıkarsa, Gürcistan’a yaptığı gibi Rusya Kırım’a da girer” diyor dostum. “Kırımla Rusya arasında “Çanakkale Boğazı” kadar bir geçiş var” diye de ekliyor. Sivastopol’da en büyük deniz üslerinin birini barındırdığını da unutmayalım Rusya’nın. 25 bin deniz piyadesi var burada. Yani Rusya’nın Simferepol’e inmesi bir iki saati bulmaz bile. Kırım Tatarlarının özerk bir cumhuriyet olan Kırım’da nüfusun çoğunluğunun Rusya destekçisi olduğunu, olası bir referandumda da Rusya’ya bağlanmak isteyeceklerini anlamamış olmaları çok ilginç. Ayrıca Kırım Tatarları kendilerini hedef hale getirdiklerini de düşünmüyorlar, çünkü bölgenin tüm antifaşist güçleri Odesa’da toplanmaya başladılar bile. Buradaki öfke kendilerine de dönebilir rahatlıkla ki, Kiev’e destek vermenin bedeli gibi görülür bu, dolayısıyla kendi düşen ağlamaz.

Şimdi Kırım Tatarlarına, bağlanmak istedikleri nazilerin ele geçirdiği Ukrayna’da ülke okullarında, resmi dairelerde sadece Ukraynaca konuşulmasını talep ettiklerini hatırlatmak lazım. Anlayamazlarsa kendilerini yine bir “trajedi”nin kucağına atmış olacaklar. Kendi kendinin kurbanı olan bir topluluk olarak da herhalde tarihe geçerler. İstedikleri buysa."



Kırım'da Rusya taraftarı Ruslar ile Kiev'deki yeni yönetim yanlısı Tatarlar arasında gerginlik yaşandı. Tatarların örgütü Meclis ve Tatar milletvekilleri, Kırım parlamentosunun bölgenin geleceğine dair alınacak kararın oylanacağı bir oturum yapılmasına karşı çıkıyor.

(soL - Dış Haberler)
Ukrayna'daki Kırım Otonom bölgesinin başkenti Simferopol'da bağımsızlık ve Rusya yanlısı Ruslar ile Kiev'deki yani yönetim yanlısı Tatarlar arasında gerginlik yaşandı.

Parlamento binası önünde toplanan Rusların ellerinde Rusya bayrakları varken, Tatarların elinde Ukrayna, Kırım ve Tatar bayrakları yer aldı. Ortam zaman zaman gerginleşirken, taraflar birbirlerine bayrak sopalarıyla saldırdı. Tatarlar, "Ukrayna, Ukrayna" ve "Allahuekber" şeklinde slogan atarken, Ruslar da Rusya lehine tezahürat yaptılar.

Eylemi örgütleyen Kırım Tatar Halkı Meclisi (Meclis) lideri Rıfat Çubarov yaptığı konuşmada, gösteriye katılanları barışçıl bir biçimde evlerine dönmeye çağırdı. Çubarov, Kırım Yüksek Konseyi'nin "istikrarsızlığın" kaynağı olmaması için toplandıklarını söyleyerek, "Yaklaşımlarımız farklı olabilir, ancak hepimiz kanımız ve sevgimizle Kırımlıyız. Bugünkü görevimiz, bu meydanda herhangi bir çatışmaya izin vermemektir" dedi.

***********
arşiv:
Ukrayna'da savaş sermaye kesimleri arasında mı? 23 Şubat 2014
Gericiler Ukrayna'da başarıya ulaşamayacak 23 Şubat 2014

1 yorum:

  1. Sayin Aliserdarbolat,
    Söyle dostunu söyleyim kim oldugunu ,
    kendi halkina iftira edene ve tarihi yamultan dostunuz sayesinde
    Türk Milletine ihanetin tam icindesiniz, HA Siz HA Recep Tayyip ne farkiniz var ikiniz de PUTINE calisiyorsunuz,

    YanıtlaSil