25 Ocak 2014 Cumartesi

Yatağan işçileri Bakanlığa dava açmaya hazırlanıyor

Muğla Yatağan, Yeniköy, Kemerköy ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri ile kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı Ankara yürüyüşüne başlayacak olan işçiler, eş ve çocukları ile birlikte 23 Ocak sabahı Yatağan Termik Santrali önünde toplandı.

Eyleme MHP, İP, TKP, TGB, ADD ve Ülkü Ocakları yerel örgütleri destek verdi.

Buradan 2 bin işçi ile başlayan yürüyüş Madenci Anıtı'na ulaşana kadar, halkın katılımı ile 10 bin kişiye ulaştı. pancere ve balkonlardan alkışlarla destek verilirken, esnaf da yol kenarında meşaleler yaktı.

Yol boyunca işçiler şu sloganları attılar:
"Mustafa Kemal'in askerleriyiz"
"Hükümet istifa"
"KİT'ler vatandır, vatan satılmaz"
"Vatanı satanı biz de satarız"

Yatağan girişinde oturma eylemi yapan işçiler, otobüslere bindiler. İlçe çıkışında da yolları kesildi.

Aydınlık, 24 Ocak 2014

Türkiye Maden-İş ve Tes-İş sendikaları, yatağan işçilerinin seyahat özgürlüğünü engelleyen yetkililer hakkında suç duyurusu yapmaya, İçişleri Bakanlığı'na maddi manevi tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Tüm yasal izinler alındığı halde, 23 Ocak'ta yola çıkmaya hazırlanan işçilerin otobüsleri İçişleri Bakanlığı talimatı ile durduruldu. Muğla Yatağan'dan Ankara'ya gitmek üzere yola çıkan işçiler, polis ve jandarma barikatı ile karşılaştı.

35 otobüsün önü TOMA ve arazözlerle kesildi. Sendika yöneticileri ile polis arasında kısa süren bir arbede yaşandı. Polisin arama yapmak istemesi üzerine işçiler "Biz terörist değiliz" diye tepki verdiler.

Bunun üzerine işçiler Muğla yönüne doğru yürüyüşe geçtiler. Kadın ve çocuklar otobüslerin içinde onları talip ederken polis otobüslerin ruhsat ve anahtarlarına el koyunca işçiler yolu trafiğe kapadılar.

İki aracın kilidi açılamadı. İçlerindeki kadın ve çocuklar 5 saat mahsur kaldı. Olayı duyan yakın ilçelerdeki yurttaşlar destek vermeye geldiler. İşçi Partisi'nin Muğla, İzmir, Denizli, Manisa ve Aydın İl Örgütleri Ankara yolundan geri dönerek Yatağan işçilerine katıldılar. Muğla'ya kadar 50 kilometrelik yol hep birlikte yüründü. Yürüyüşçüler 24 Ocak sabahı Muğla Sınırsızlık Meydanı'na ulaştılar ve burada bir basın açıklaması yaptılar

Aydınlık, 25 Ocak 2014

Zonguldak maden işçileri Ankara'ya ulaşabildi. Onlarla birlikte binlerce işçi Toros Sokak'ta toplanarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yürüdüler. Yolda atılan sloganlar ve taşınan pankartlar şöyle idi:
"Her yer Yatağan, her yer direniş"
"Hırsız var"
"Bu daha başlangıç mücadeleye devam"

Eyleme katılan kurumlar:
Türk-İş Yönetim Kurulu, Maden-İş, Genel Maden-İş, TES-İş, Petrol-İş, Hava-İş, TEKSİF, Tek Gıda-İş, TGS, Türk Metal, Demiryol-İş, Genel-İş, Koop-İş, Basın-İş, Liman-İş, Birleşik Kamu-İş, DİSK, KESK, TMMOB, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği, EMEP, TKP, FKF, Zonguldak işçileri, Soma işçileri.

CHP kitlesel katılım yapmadı. CHP Milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Musa çam, İzzet Çetin, Süleyman Çelebi, Aytuğ Atıcı, Mustafa Moroğlu, Selahattin Karamehmetoğlu, Kadir Gökmen Öğüt ise işçilerle birlikte yürüdüler.

Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, konuşmasında şu vurguları yaptı:
"Bu mücadele sadece özelleştirmeye karşı değil, bu mücadele tam bağımsız Türkiye mücadelesi. Yolsuzluğun hırsızlığın olmadığı bir Türkiye mücadelesi. İhale iptal edilinceye kadar mücadele edeceğiz. Özelleştirme ihalelerini kökten iptal edin. Otobüslerin önünü keserek bu mücadeleyi engelleyemezsiniz. Önünü kesemeyeceğiniz kadar sayıda otobüslerle on binleri Ankara'ya taşıyacağız"

İhalelerin ertelendiği 10 Nisan'da mücadele daha yoğun bir şekilde kaldığı yerden devam edecek.
***********
arşiv:

24 Ocak Cuma Saat 08 Toros Sokak Sıhhiye Ankara 
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder