31 Ocak 2024 Çarşamba

Teksas'ın isyanı: ABD içindeki uzlaşmaz çelişkiler

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına BREXIT (Britain exit)
denildiği gibi
Teksas'ın ABD'den ayrılmasına TEXIT (Texas exit)
deniliyor. Adı takan ABD dergisi Newsweek.
+++

3 Kasım 2020'deki seçimleri Biden kazanmıştı.

Moskova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek'in seçimler ve ABD içindeki uzlaşmaz çelişkiler üzerine incelemesi TEORİ Dergisi'nin Mart 2021 sayısında yayınlandı. Bakınız:
ABD Üzerine Tezler 


Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki savaşın nedeni
savaş sanayisi ile yerel üretim, dünya jandarmalığı ile "Önce Amerika = yurt içinde üretim" arasındaki uzlaşmaz çelişki.
Teksas olayı bu çelişkinin sonuçlarından birisi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Teksas isyan etti - 25 eyalet destek verdi - ABD çatırdadı 

+++

Mehmet Perinçek'in incelemesi özet olarak şöyle:

Liberal küreselleşmeci sistemin sonu

Liberalizmin egemen olduğu devletler koronavirüs ile patlak veren ekonomik krizin çözümünü serbest piyasaya bırakmadı. Hükûmetler piyasa ekonomisine ağır müdahalede bulundu. IMF bile bu müdahaleleri desteklemek zorunda kaldı.

ABD sağlık sistemi alarm verdi. Teksas dondurucu soğuklarda zor durumda kaldı.

Emperyalizmin "Devlet sınırlarının ve gümrük duvarlarının olmadığı dünya" hayali sona erdi. ABD bile yerel üreticilerini korumak için gümrükleri yükseltme yoluna girdi. 

Milli üretim ekonomisi ve kendi kendine yeten ülke olmak her şeyden değerli hale geldi.

Soros'un "açık toplum" dayatması ve Bill Clinton - Tony Blair ikilisinin "sol" liberalizmi iflas etti.

Başta Çin olmak üzere devletin ekonomi üzerinde etkin olduğu ülkeler krize karşı başarılı oldu.

Bu durum, ABD içindeki çelişmelerin keskinleşmesine yol açtı. Korona salgını bu süreci hızlandırdı, çelişkileri derinleştirdi.

Çok kutuplu dünya kuruluyor

Sovyetler'in yıkılmasından sonra 1990'lardan bu yana ABD'nin hakim olduğu tek kutuplu dünya düzeni yıkılıyor. Çin, Rusya, hatta Türkiye gibi ülkeler ayrı kutuplar olarak ortaya çıkıyor. ABD'nin karşısında ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü), BRICS, MERCOSUR gibi yerel işbirliği örgütleri kuruluyor. 

Ayrıca, dünya ekonomisinin merkezi Batı'dan Doğu'ya, Asya'ya kayıyor. Asya ülkeleri daha önce Batı'nın ürettiği malları daha ucuza üretip dünya pazarına giriyor. Bu durumda maliyetleri düşürerek rekabet güçlerini korumak isteyen ABD, Avrupa, Japonya, Güney Kore şirketleri üretimlerini Çin, Vietnam, Endonezya, Hindistan gibi Asya ülkelerinde yapıyorlar. Bu da, dünya ekonomisinin Asya'ya kaymasını daha da hızlandırıyor.

ABD de çok kutuplu hale geldi

Dünya çok kutuplu hale gelir ve küresel üretimin ağırlığı Asya'ya kayarken ülkeler ticaretlerini dolar yerine yerel paralarla yapma uygulamasını başlattı. ABD'nin haraç sistemi olan dolar saltanatı için tehlike çanları çalmaya başladı.

Ekonomisinin tehlikeye girmesinin sonucu olarak ABD de çok kutuplu bir yapıya dönüşüyor. Eskiden çıkarları uzlaşabilen silah sanayisi ve ona bağlı uyuşturucu ticareti ile yurt içinde üretim yapan sermaye, tarımcılar ve halk arasındaki çelişkiler uzlaşmaz hale geliyor.

Eskiden iki parti, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar aynı geleneksel politikaları takip ediyorlar, bunlardan biri iktidarda iken diğerinden Bakan bile alıyordu kabineye. Yani ABD tek kutuplu idi. Her iki parti de kurulu düzenden yanaydı.

Ancak ABD içindeki çelişkiler uzlaşmaz hale gelince, yani iki kutup doğunca, bu iki parti de bu kutuplardan birisinin etkisine girdi, böylece ABD de çok kutuplu hale geldi.

Birinci Kutup: Kurulu düzenin sahipleri (Derin Devlet)
Silah sanayisi, finans sermayesi, uyuşturucu ticareti
"Dünya jandarmalığına devam, saldıralım, ülkeleri birbirine düşürelim, silah satalım, ekonomileri çökertip borç vererek sömürelim" diyen silah sanayicileri ve finans sermayesi, yani kurulu düzenin sahipleri Demokrat Parti içinde etkin olmaya devam ediyorlar. Bunların sözcüsü Biden.

İkinci kutup: Kurulu düzenin karşıtları
Silah dışındaki sanayiciler ve halk (Rednecks)
"Dünya jandarmalığından vazgeçelim, içimizdeki sorunları çözelim. Çin'de yaptığımız üretimleri ABD içinde yapalım, işsizliği azaltalım, sağlık sistemimizi çöküşten, bir milyonu aşkın vatandaşımızı sokakta yatmaktan, gençlerimizi uyuşturucudan kurtaralım, Meksika'dan gelen göçü durduralım" diyen yerel sanayici ve tarımcılar, "Rednecks" (kırmızı enseler = ensesi yanıklar) yani işçi ve çiftçiler.

Bu kutbun sözcülüğünü "America First" (Önce Amerika) söylemini ortaya atan Trump üstlendi. Cumhuriyetçi Parti içindeki kurulu düzen taraftarlarını püskürttü. Kendisi de silah sanayisi dışındaki sanayicilerin sözcüsü olan Trump, ensesi yanıkların isyanını da kendi denetimi altına aldı.

Eyaletler arasındaki çelişki

Dünya çok kutuplu hale gelip ezilen dünyadan elde edilen gelirler azaldıkça, dolar saltanatı çöktükçe, bolluk dönemi sona yaklaştıkça, zengin eyaletlerde ayrılma eğilimleri güçleniyor. 

Örneğin Teksas. Kaliforniya'dan sonra ikinci en zengin eyalet. ABD petrolünün %42'sini üretiyor. Yıllık geliri 2,6 trilyon dolar. Ayrılırsa dünyanın 8. büyük ekonomisi olur.

Bolluk döneminde sorun çok büyük değildi. Şimdi "Gelirimi niçin fakir eyaletlerle paylaşayım?" düşüncesi ön plana çıkıyor.

Devlet içindeki bölünme

Kurulu düzen eskiden düşman olarak Saddam'ı, Kaddafi'yi, Esad'ı gösteriyordu. Şimdi Nancy Pelosi Kongre'de yaptığı konuşmada "Artık tehdit içimizde" diyor.

ABD Savunma Bakanı Ordu'ya "Tüm faaliyetleri durdurma ve ordu içindeki radikalizmi (kurulu düzen karşıtlığını) tartışma" emri veriyor.

+++

Perinçek'in incelemesinin tamamını yazının sonunda veriyoruz.

+++

Kurulu düzen (küreselciler) halkın uyanmasını, gerçek sorunlarına odaklanmasını, sınıf mücadelesi verebilecek aşamaya gelmesini önlemek amacıyla üç ayaklı bir çalışma yürütüyor:

LGBT, uyuşturucu ve göçmenler.

Yapılan son araştırmaya göre ABD'li gençlerin %28'i kendisini LGBT olarak tanımlıyor. Bu oran her yıl artmaktadır. Çocuklara devlet eliyle kreşlerden başlayarak LGBT dayatması yapılıyor.

Gençler cinsel sorunlarla boğuşmaktan ekonomik ve sosyal sorunlara ilgisiz hale gelecekler, muhafazakarlar LGBT örgütleri ile boğuşacak, işsizler uyuşturucu bağımlısı yapılarak etkisizleştirilecek, ucuz göçmen işçiler yüzünden işini kaybeden işçilerle göçmenler arasında, halkla kanun dışı eylemler yapan göçmenler arasında çatışma çıkacak. Aç ve işsiz göçmen ne yapacak? En başta hırsızlık.

Ve kimsede kurulu düzene karşı çıkacak güç kalmayacak.

Teksas Valisi'nin Meksikalı göçmenlerin ülkeye girişini engelleme girişimini, Biden yönetiminin ise Vali'yi engellemek istemesini bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.

Dr. Doğu Perinçek, "ABD Yol Ayrımında" başlıklı kitabında ülkedeki sınıfsal çelişmeleri ayrıntıyla yazmıştı.


Doğu Perinçek, ensesi yanıkları Üçüncü Amerika olarak tanımlamıştı. Üçüncü kutup. Bakınız:

Üçüncü Amerika: Atına Binen Kovboy 

Amerika'da solcular niçin Biden taraftarı 

Türkiye'de solcular niçin Biden yandaşı 

Obama ve Trump'a Pentagon darbesi 

Ensesi Yanıklar günün birinde Trump denetiminden kurtularak
Üçüncü Kutup konumuna gelecek
Doğu Perinçek'in deyimiyle:
Kovboy atına binecek
+++
Dr. Mehmet Perinçek'in TEORİ Dergisi'ndeki yazısı:
+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder