1 Şubat 2024 Perşembe

F-16 çılgınlığı : Olmayacak duaya amin

Ak Parti Hükûmeti F-16 almayı başarı gibi sunuyor.

Ancak NATO üyesi olmayan bir çok ülkeye şart koşmadan F-16 satan ABD sıra NATO üyesi Türkiye'ye gelince  şart üstüne şart koşuyor. Bu nasıl bir başarıdır?

+++

F-16 siparişi kabul edilen ülkeler şunlar:
Yunanistan, Tayvan, Singapur, Güney Kore, Filipinler, Fas, Ürdün, Bahreyn, Bulgaristan, Slovakya.

Bu ülkelerin 148 adet F-16 siparişi var.

Güney Carolina eyaletinin Greenville kentindeki Lockheed Martin fabrikası ayda 4 adet F-16 üretebiliyor. Bu durumda, eğer Kongre onaylarsa, Türkiye'ye 3 yıl sonra Şubat 2017'de sıra gelecek.

(Elimizdeki 79 adet F-16'nın modernize edilmesi için malzeme ve ayrıca 40 adet yeni F-16 Blok 70 istiyoruz)

+++

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onayladığımız için Biden Kongre'ye "Satışı onaylayabiliriz" mektubu gönderdi. Onay süreci 26 Ocak'ta başladı. Bizimkiler sevinçten havalara uçtu.

Milli Savunma Bakanlığımız "Bazı Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde iddia edildiğinin aksine F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir." açıklaması yaptı. 

Halbuki gerçek böyle değil.

Öncelikle, Biden'ın onay isteme mektubunu göndermek için İsveç kararımızı beklemesi satışın şarta bağlı olduğunu açıkça göstermektedir.

+++

Dahası, Kongre satışı onaylasa bile teslimat anına kadar Türkiye eğer ABD'nin hoşuna gitmeyecek işler yaparsa, Kongre veya Yönetim (Biden) satışı engelleyebilir. Bu da satışın yeni yeni şartlara bağlı olduğunu gösteriyor.


Congressional Research Service (Kongre Araştırma Servisi) tarafından 31 Mart 2023'te yayımlanan "Türkiye: ABD'nin Olası F-16 Satışı" başlıklı  raporda deniliyor ki:

"Satışın onaylanması, gelecekte Türkiye'nin ABD çıkarlarına karşı olası eylemleri üzerine Kongre veya Yönetim'in satışı durdurmasını engellemez"

"Kongre, bir satışı engellemek veya şarta bağlamak için son teslimat anına kadar normal yasama sürecini de kullanabilir. Örnek olarak, S-400'e sahip olduğu sürece Türkiye'ye F-35 satışını kısıtlayan FY2020NDAA kararı verilebilir."

(Kongre Araştırma Servisi CIA, Dışişleri ve Pentagon elemanları tarafından yönetiliyor ve Kongre'yi yönlendiriyor)


Yani Rapor diyor ki: F-35 siparişinin başına gelenler, F-16 siparişinizin de başına gelebilir.

F-35 siparişi verdik, kapora olarak da 1,4 milyar dolar ödedik. Uçağın bazı parçalarının üretilmesi için fabrikalar kurduk. Üretim devam ederken Rusya'dan S-400 aldığımız için F-35 programından çıkarıldık, 1,4 milyar dolar kaporamıza el konulduğu gibi F-35 parçaları üretmek için kurduğumuz fabrikalar da işsiz kaldı.

F-35 programından CAATSA adlı yasa uyarınca çıkarıldık.
Google Amca'ya sorduğumuzda şu yanıtı alıyoruz:
ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayan ABD yasasıdır.

"Eğer S-400 almak gibi ABD çıkarlarına karşı eylemler yaparsanız, tıpkı F-35 satışını iptal ettiğimiz gibi F-16 satışını da iptal ederiz." diyor.

Sopa gösteriyor.

+++

Rapor, ABD'nin çıkarlarına karşı Türkiye'nin olası eylemlerini tek tek yazmış. Bunlardan ilki Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya alınmasını engellemek. Bu sınavdan geçtik.

Diğeri Suriye. Rapor şöyle diyor:

"Türkiye'nin Suriye'de yeni bir askeri kara harekatı başlatması veya F-16'ları SDG ve YPG'ye ya da Suriye ve Irak'taki sivillere karşı kullanması durumu."

Yani elimizdeki F-16'ları Suriye ve Irak'taki PKK örgütlerine karşı kullanırsak yeni F-16 siparişimizi iptal edecekler.

Öyle utanmazlar ki, Rapor'un başka bir bölümünde SDG ve YPG'nin PKK ile bağlantılı olduğunu açık açık yazmışlar.

+++

Bir diğeri Yunanistan. Rapor şöyle diyor:

"Yunan yetkililerin Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki faaliyetlerinden endişe duymaları nedeniyle bazı Kongre üyeleri FY2023NDAA sürecinde F-16 için Türkiye'ye koşul getirmeyi amaçlayan kararı desteklemiştir." 

FY2023NDAA (Fiscal Year 2023 National Defense Authorization Act = 2023 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası) sürecinde Temsilciler Meclisi F-16 satışını Ege Adalarına aşırı uçuşlar yapmama şartına bağlamış, ancak son metinde bu şart yer almamıştı. Yunan medyası, bu şartın gizli bir mektup ile korunduğunu iddia ediyor.

+++

Uzatmayalım, Rapor bizden şunları istiyor:

- Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylayın.
- F-16'ları SDG ve YPG'ye (PKK'ya) karşı kullanmayın 
- F-16'ları Ege'deki Yunan Adaları üzerinde uçurmayın
- Doğu Akdeniz'de sismik-sondaj çalışmaları yapmayın
- Ukrayna'ya daha fazla silah ve mühimmat gönderin
- NATO'daki tüm planlara onay verin
- Boğazları NATO gemilerine açın, Montrö'yü çiğneyin
- HDP'yi kapatmayın, Demirtaş'ı salıverin

"Yoksa, Kongre F-16 satışını onaylamış bile olsa satışı iptal ederiz. Verdiğiniz kapora varsa ona da el koyarız. Tıpkı F-35'de yaptığımız gibi" diyor Rapor.

+++

Bizim Milli Savunma Bakanlığı ise "F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir." diye açıklama yapıyor.

Güler misin ağlar mısın.

Aydınlık, 1 Şubat 2024
+++
Ayrıntılı bilgi için bakınız

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder