24 Ağustos 2022 Çarşamba

ABD'nin kölelerisiniz. Türkiye ekonomisini batırdınız


ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, 22 Ağustos 2022 günü TÜSİAD'a gönderdiği mektupta tehditler savurdu.

"Yaptırım listesindeki Ruslarla iş yapmaları halinde Türk şirketleri de yaptırım kapsamına girebilir."

"ABD tarafından kara listeye alınan kişilere maddi destek sağlayan (yani onlarla iş yapan) her kişi veya kuruluş, ABD yaptırımları riski altındadır."

"ABD bankaları ile bağları olan Türk bankaları, yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla haberleşme - yazışma ilişkisi kuramaz."

"Yaptırım uygulanan Rus aktörlerle (kuruluşlarıyla) ilişki kuran Türk finans kurumlarının ve işletmelerin yaptırım riskine maruz kalabileceğine dair tavsiyelere lütfen uyun."

Aynı mektup, Amerikan Ticaret Odası'nın Türkiye Şubesine de gönderildi.


+++

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, mektubu şöyle haberleştirdi:

"Biden yönetimi, Rusya ile güçlü bağlarını koruması nedeni ile NATO müttefiki Türkiye'ye baskıyı tırmandırıyor"

"ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım uyguladığı Rus kurum ve bireyleriyle Türk iş aleminin iş yapmamasına yönelik gözdağını yoğunlaştırıyor."

"Bu yıl Türkiye, süper yatları ile gelen Rus oligarklar (büyük zenginler), bavullarla nakit para taşıyanlar sayesinde Rus parası için cennet haline geldi. ABD'li yetkililer, özel sohbetlerde, Türkiye'nin yaptırıma tabi Rus varlıkları için sığınak haline gelmesinden duydukları endişeleri dile getirdiler."

"Ancak Cuma günü bu eleştiriler kamuoyu ile paylaşıldı. Adeyamo'nun Türk mevkidaşları ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusların Türkiye'yi ABD ile 30 ülke tarafından uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için kullanmasına dair endişelerini dile getirdiği açıklandı."

(Tercümesi: Ruslar işleri Türkiye üzerinden yürüterek yaptırım engelini aşıyorlar. ABD doğal olarak fena halde öfkeleniyor.)

Gazete, haberin devamında, "Türkiye Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi" diye feryat etti. "Erdoğan Rus doğal gazı için Ruble ile ödeme yapmayı kabul etti, Batılı VISA ve Mastercard'a alternatif olarak Rusya'nın MİR (barış) adlı kredi kartı ödeme sistemini Türk bankalarının kullanması için çalışma yaptıklarını söyledi" diyerek feryada devam etti.

Bakınız:

+++

Mektubu alan TÜSİAD ne yapsa beğenirsiniz?
"Türkiye'nin iç işlerine, Türk sanayicisinin kimlerle iş yapıp yapmayacağına karışamazsınız" diyerek iade edeceği yerde, mektubu Dışişleri Bakanlığı'na iletmiş.

Bunun üzerine Doğu Perinçek açtı ağzını yumdu gözünü.

1,5'ar dakika süreli 2 ardışık video kaydı:  

Dün Ulusal Kanal Çıkış Yolu'nda ABD Hazine Bakanlığı'nın TÜSİAD'a gönderdiği tehdit mektubunu değerlendirdim: "ABD dayatmalarına boyun eğerek ancak Türkiye ekonomisini batırırsınız."

ULUSAL KANAL ÇIKIŞ YOLU Programı
23 Ağustos 2022

"REZİLLİK"

TÜSİAD, TÜSİAD'lığını yaptı. Başındaki "TÜ"yü, yani Türkiye'yi kaldırıp "AT" koymalılar. Yani Atlantik. Başından beri böyle bir çizgi izliyorlar çünkü. Utansınlar. Rezilliktir bu, ayıptır.
Hani ticaret serbestti? Hani bunlar serbest piyasacıydı? 
Serbest piyasada devletlerin müdahalesi var mı? 
Yabancı devlet müdahalesi var mı? O hiç yok. 
Liberalizm aynı zamanda vatanseverlikle birlikte ortaya çıktı. "Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler"di liberalizmin teorisi. Devlet müdahalesine karşıydı. 
Şimdi TÜSİAD'cılar bırakalım Türkiye devletinin müdahalesini, yabancı bir devletin müdahalesine boyun eğiyorlar. ABD'den kendilerine gelen baskı metnini de Dışişleri Bakanlığı'na yolluyorlar utanmadan.
+++

"BU KAFAYLA HİÇBİR ŞEY ÜRETEMEZSİNİZ"

Türkiye kamuoyuna şahsiyetli bir açıklama yapsanıza. Siz bu kafayla Türkiye'de hiçbir şey üretemezsiniz. Toplu iğne bile üretemezsiniz. Türkiye ekonomisini mahvedersiniz, yakarsınız. Türkiye'ye ne mazot ne doğal gaz ne kredi bulabilirsiniz. 

Siz ancak sıcak para komisyonculuğu, faizcilik yaparsınız ve Türkiye ekonomisini batırırsınız. Zaten batırdınız. 

Ben de şimdi buradan TOBB'a çağrı yapıyorum. Onlar TÜSİAD'a ayak uydurmasınlar. Onlardan bir milli duruş bekliyoruz. 

+++

"HANİ SERBEST PİYASACIYDINIZ?"

Bu tavır TÜSİAD için utanılacak bir tavır. 

Bir tavır koysana ABD'ye! Vatanını, ticaretini, sanayini, üretimi savunsana. Yabancılar sana şu devletle bu devletle iş yapamazsın diyor. 

"Sen bana karışamazsın. Ben liberalim. Serbest piyasadan yanayım." desene. 

Hani siz serbest piyasacıydınız? 
Siz kölesiniz. ABD'nin kölelerisiniz! 
ABD'nin köleleri Türkiye ekonomisini batırır. 
Başka hiçbir şey yapamaz. TÜSİAD da bunu yapıyor şu an. 

+++

İŞ İNSANLARINA ÇAĞRI

Bütün tüccarlarımızı, sanayicilerimizi, iş insanlarımızı TÜSİAD'a karşı tavır almaya davet ediyorum. 

Aynı şekilde TOBB'u, Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nu, Konsey Başkanı Gürsel Baran'ı ve diğer sanayi ve ticaret odalarımızı, iş insanlarımızı bu tavra karşı durmaya davet ediyorum. 

Başka türlü üretim de yapamazlar, para da kazanamazlar. 
ABD'nin kulu, kölesi olarak sanayilerini büyütemezler. 
Ancak batırırlar. 
ABD'nin kuyruğunda teneke gibi tangır tungur gidin bakalım nereye kadar gideceksiniz. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder