1 Kasım 2015 Pazar

Türkiye'nin başına "Kürt Koridoru Hükumeti" tezgahı

2002 Darbesi ile Türkiye'nin başına BOP Eşbaşkanı Tayyip Bey getirilmiş ve Kürdistan kurulmasının yollarını döşeyecek olan Açılım Süreci'nin başlatılabilmesi için Türk Ordusu ve İşçi Partisi yöneticileri Silivri zindanlarına atılmıştı. Tayyip Bey bu süreci Fethullahçı Çete ve PKK ile işbirliği yaparak götürmüştü.

Bakınız:
2002 Darbesi
Türk Ordusu'na Endonezya modeli

***

Ancak Gezi Direnişi sürecinde ABD, Tayyip Bey'in BOP Eşbaşkanlığı görevine son verme ve üzerini çizme kararı almış, "Tayyip'siz AKP Hükumeti ile yola devam" planları yapmaya başlamıştı.

Bakınız:
Emperyalistler Tayyip Bey'e niçin kızgın

***

Bu planların uygulanmaya koyulduğu süreçte Tayyip Bey kendisini kurtarmak için eski yol arkadaşları olan Fethullahçı Çete ve PKK'ye karşı tavır almak zorunda kalmıştı. Bu yeni durum, Ergenekon sürecinin çökmesine yol açtı. AKP - PKK - FETO cephesinin parçalanması üzerine TSK kendisini toparladı. ABD, 17-25 Aralık ve Hakan Fidan'ın ifadeye çağırılması operasyonları ile Tayyip'i devirmeyi başaramadı.

ABD'nin "Tayyip'siz AKP Hükumeti" planları uygulanamadı. Çünkü Tayyip Bey, Cumhurbaşkanı olmasına rağmen Anayasa'yı çiğneme pahasına AKP'nin fiili yöneticisi olmaya devam etti. Haziran seçimleri sonunda AKP'nin tek başına hükumet kurması durumunda Tayyip'i devreden çıkarmak mümkün olmayacaktı.

ABD bu nedenle AKP-CHP koalisyonu planını devreye soktu. Tayyip böyle bir koalisyon hükumetini kontrol edemeyecek ve devreden çıkacaktı. Ancak bu planın işlemesi için dördüncü bir partinin barajı aşması gerekiyordu. HDP bu amaçla parlatılacaktı. Kılıçdaroğlu, işte bu süreçte ABD Büyükelçisi Ricci ile otel odalarında gizli görüşme yaptı. CHP, HDP'yi parlatma sürecini bunun için başlattı. Tayyip'in elinden bıraktığı iki ateş topunu, PKK ve Fethullah'ı bunun için CHP kollarına aldı.

***

Haziran seçimleri sonrası Tayyip AKP-CHP koalisyonu kurulmasını önlemek için Davutoğlu'na sıkı denetim uyguladı. Kasım seçimleri sonrasında da AKP'yi kontrol altında tutmak ve koalisyona yine engel olmak için milletvekili listesini kendisi yaptı. 

Bölücü gerici cephenin parçalanması TSK'ya Açılım'ı fiilen sonlandırarak PKK'ye operasyon başlatma fırsatı verdi. İyice yalnızlaşmış olan Tayyip, TSK'yı durduramadı ve operasyonları destekler görünmek zorunda kaldı.

***

ABD de karşı planını yaptı: AKP içinden koparılacak bir gurup CHP ile koalisyon yapacaktı. Bu koalisyona HDP dışarıdan destek verecekti. Veya HDP de koalisyona katılacaktı.

Bu koalisyonun ilk görevi, TSK'nın ilan edip Tayyip'in de desteklediği veya destekler görünmek zorunda kaldığı kırmızı çizgiyi ortadan kaldırmaktı. PYD'nin (yani PKK'nin) Fırat'ın batısına geçmesi, TSK'nın ilan ettiği kırmızı çizgi idi.

PYD Fırat'ın doğusunda ilan ettiği 3 kantonu (Cezire, Tel Abyad ve Kobane) birleştirmişti. PYD, Hatay sınırımızda da Afrin kantonu kurmuştu. (Bu iki PYD bölgesi aşağıdaki haritada yeşil renkle gösterilmiş.)

Irak'ın kuzeyindeki Barzani bölgesini Akdeniz'e bağlayacak Kürt koridorunun tamamlanabilmesi için, öncelikle Kobane ve Afrin kantonları arasında IŞİD ve ÖSO kontrolundaki bölgenin PYD denetimine geçmesi isteniyor.

Fırat'ın batı kıyısındaki Cerablus (haritada Jarablus) dahil Azez (haritada Azaz) yakınına kadar gri renkle gösterilmiş olan bölge IŞİD kontrolünde. Azez ise turuncu renkli ÖSO bölgesi içinde. Cerablus - Azez arasındaki bölgeye PYD'nin girmemesi, bu yüzden İncirlik Anlaşması'nın şartlarından biri. IŞİD'i bombalamak için ABD uçaklarının İncirlik'e konuşlanmasına bu anlaşma ile izin verildi, ama bir şartla: PYD, Cerablus'a yani Fırat'ın batısına saldırmayacaktı.

PYD'nin girmesine TSK'nın karşı olduğu bu bölge, "Güvenli Bölge" olarak adlandırıldı. Beyaz noktalı siyah çizgi ile sınırlandırılmış bu bölge haritada İngilizce "Approximate safe zone" (Güvenli bölgenin yaklaşık sınırları) olarak gösterilmiş.


İşte, ABD'nin planladığı (AKP'den kopartılacak parça + CHP + HDP + Fethullah) Hükumeti'nin (Kürt Koridoru Hükumeti'nin) görevi, TSK'nın bu kırmızı çizgisini silmek, PYD'nin Fırat'ın batısına geçerek kantonları birleştirmesine izin vermek olacak. Yani güney sınırımız tamamen PKK denetimine geçecek, harita yeşile boyanacak.

Bu amaçla 30 kişilik ABD özel timi, Cerablus'a saldıracak PKK (PYD) kuvvetlerine kumanda etmek üzere Kobane'ye geldi.

Bu hükumetin ikinci görevi de, Saray Savaşı diye karaladıkları PKK ile mücadeleye son vererek Açılım'a geri dönmek, askeri kışlaya yeniden hapsetmek.

İşte bu ihanet hükumetinin kurulması için Ahşap Köşk'te ABD'li diplomatın gözetiminde toplantı yapıldı. Toplantıya kimler mi katıldı? Doğu Perinçek açıkladı, Aydınlık yazdı. Buyurun:

Aydınlık, 1 Kasım 2015



Şafak Pavey arşivi:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder