4 Kasım 2015 Çarşamba

Stratejik ortaklık bitti

Edelman'ın 29 Ekim 2015 günlü Türkiye raporunun özeti:

"Türkiye, dış politikada Batılı müttefiklerinden gittikçe kopuyor. Hatta Batı düşmanı ve mezhepçi olmaya başladı.

AKP 28 Şubat sonrasında Türkiye'deki liberallerden ve Batılı çevrelerden destek gördü. (Çünkü) Batılı çevreler, Türk Devleti'ni ve otoriter laikliğini demokrasinin önünde en büyük engel olarak görüyordu.

Kuruluşundan 15 yıl sonra AKP hakkında Batı'da bütünüyle bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Türk Hükumeti'nin iç politikası gittikçe baskıcı, otoriter ve artan derecede bir İslamcı söylem eşliğinde yürüyor.

AKP, Ortadoğu'yu ABD desteğiyle dönüştürme umutları besledi.

Ancak ABD'nin etkisi sınırlı kaldı. Amerika, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katılması için bir yıl uğraştı. Ama, karşılığında, Ankara İncirlik Anlaşması'nı PKK'ya operasyon başlatmak için kullandı.


Şimdiye kadar var olan stratejik ortaklık, yerini en iyi ihtimalle pragmatik işbirliğine bıraktı."

Aydınlık, 3 Kasım 2015

Edelman'ın bu laf kalabalığı içindeki asıl söylemini tekrar alalım:
"Ankara İncirlik Anlaşması'nı PKK'ya operasyon başlatmak için kullandı."

Edelman'ın bu söylemini 12 Ağustos 2015 günü PKK şeflerinden Cemil Bayık dillendirmişti. Yani Edelman aslında bilinen bir şeyi tekrarlıyor.

AKP Hükumeti, İncirlik Anlaşması ile ABD uçaklarının IŞİD'i bombalamak üzere İncirlik'e yerleşmesine izin vermişti. Türkiye de IŞİD'i bombalayacaktı. Bir şartla: PYD Fırat'ın batısına geçmeyecekti.

Ancak TSK IŞİD'i bombalamak yerine PKK hedeflerine vurmaya devam etmeyi tercih etti. Bu durum, ABD ve PKK'de aldatılmışlık hissi uyandırdı.

Cemil Bayık, Türkiye'nin İncirlik Anlaşması'nı kötüye kullandığını söylüyor. "İncirlik Anlaşması ile ABD, Türkiye'ye PKK'ye saldırma izni vermemiştir." diyor. Obama, Türkiye'nin PKK'ye karşı orantılı cevap vermesini istemişti. Cemil Bayık, Obama'nın Türkiye'yi uyarmasından şunu çıkartıyor: Türkiye, İncirlik Anlaşmasını suiistimal etmiştir (kötüye kullanmıştır), yani ABD'yi aldatmıştır.


Aydınlık, 13 Ağustos 2015

PKK'nin bu açıklamasındaki CHP vurgusuna, Kılıçdaroğlu övgüsüne dikkat ediniz. CHP'nin seçimleri kaybetmesinin en büyük nedeni PKK'yi koruyup kollaması, "Saray savaşı" söylemi ile TSK'nın operasyonlarına karşı çıkmasıdır.

arşiv:
Halk bölücülüğe hayır dedi 2 Kasım 2015
Çözüm Süreci'ne geri dönün! 3 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder