1 Temmuz 2024 Pazartesi

Madencinin, ezilenlerin, geneleve düşenlerin, unutulanların yazarı İrfan Yalçın'ı kaybettik


Zonguldak maden işçisinin romanı.
Ciğeri kömür tozuyla dolu 
gerçek edebiyatın sahibi İrfan Yalçın yazdı.
KAYNAK YAYINLARI, Türk Devrimi'nin yayınevi
+++

+++

https://twitter.com/Dogu_Perincek/status/1807316994993144004

Türk romanının doruklarından, Vatan Partisi 8. Genel Kurultay MKK Üyesi, ciğeri kömür tozuyla dolu gerçek edebiyatın sahibi İrfan Yalçın’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. İrfan Yalçın, kendi dehlizlerinde sayıklamayan edebiyatın, toplumun acılarıyla ve sevinçleriyle yeşeren edebiyatın sessiz ustasıdır. İrfan Yalçın, kanımca Türk Romanının maden kuyularına terkedilmiş ama en seçkin örneklerinden birinin yazarıdır. Ölümün Ağzı, Türk romanının doruklarındandır. Dünyada madenciyi bu kadar insanca anlayan kaç roman var acaba? O’nun Fareyi Öldürmek romanı, Orhan Kemal’in Murtaza’sından sonra küçük memuru edebiyat tarihimize armağan eden en güzel eserdir. İrfan Yalçın, İlkyaz Ölümleri başlıklı romanında bilinçlerimize, yeniden ciğeri kömür tozuyla dolu gerçek edebiyatı, yüreği kömür vagonlarının raylarındaki takırtıyla birlikte çarpan hakiki yazarların hüznünü işledi. Büyük yazarımız İrfan Yalçın, “İlkyaz Ölümleri”nde 1940’lı yıllarda 20’li yaşlarda veremden ölen üç Zonguldaklı ozanımızı yazdı. İlkyaz Ölümleri’ni okuyunca şu soruyu sormadan geçemezsiniz: Ya veremden ölen ozanlarımız olmasaydı! İrfan Yalçın’ın büyük hatırasını saygıyla anıyoruz. Değerli Eşi Özden Hanım'a, ailesine, Türk Edebiyatı'na, Vatan Partisi'ne ve Türk Milleti'ne başsağlığı diliyoruz.
6.977
Görüntülenme


+++
1940'lı yıllarda 20'li yaşlarda veremden ölen
üç Zonguldaklı ozanımızın romanı
Cumhuriyet Kitap
+++
KAYNAK YAYINLARI
+++

https://twitter.com/BeyhanKorkman/status/1807355715712905479

Sene 2013 ya da 2014 ile İrfan Yalçın’ın sofrasındayız. Ne şanslıyız… Türkiye için Türk Edebiyatı için Vatan Partisi için çok büyük kayıp. Başımız sağolsun…

+++
H2o Kitap
+++

Maden ocaklarının bütün çilesini çekmiş emekçileri, edebiyatın unuttuğu ve bahsetmediği insanların kederlerini yazdı. İnsan onuruna yakışır bir yeni dünya özlemi istencini hep diri tuttu. Türk edebiyatının usta yazarı İrfan Yalçın'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Anısı, içindeki Zonguldak'ın merdivenlerinde ve bilincimizde yaşamaya devam edecek.

1.059
Görüntülenme


+++

KAYNAK YAYINLARI
+++

https://twitter.com/ozgurbursali/status/1807375641785819254

Güle güle İrfan Amca... Şanslıyız, öğrencin olabildik. Türk romanının efsanesi, Vatan Partisi'nin göz bebeği... Madencinin, köylünün, emekçinin, kapıcıların, köşeye sıkıştırılmışların, ezilenlerin, geneleve düşenlerin, kenar mahallelerdeki sefaletin yazarı ve kahramanı...

· 891 Görüntülenme

+++
KAYNAK YAYINLARI
+++

+++

https://twitter.com/bilimveutopya/status/1807305456848658925

Edebiyatımızın en seçkin romancılarından İrfan Yalçın'ı dün akşam saatlerinde kaybettik. Eserlerinin hem biçemi hem de temaları edebiyat tarihimizde onu çok özgün bir yere taşımıştı. Yalçın, aşağıdakilerin, yani toplumun dışına itilmişlerin yazarıydı. O insanları en güzel, en temiz, en şiirsel İrfan Yalçın anlattı. Büyük bir kayıp.
+++


+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder