6 Ekim 2014 Pazartesi

TSK'nın çuvaldan çıkma çabası

TSK bir süredir önce Süleymaniye'de, sonra Silivri'de, Hasdal'da başına geçirilen çuvaldan kurtulma çabasına girişti.
Son gelişme, askerin teröre karşı mücadelede yasal güvence istemesi.

Sürecin gelişimi şöyle:

Aydınlık, 1 Eylül 2014

Org. Özel, 30 Ağustos resepsiyonunda Çankaya Köşkü'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı:

-- Biz, çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. O çalışmanın içinde yokuz.
-- Başbakan Yard. Atalay, çalışmanın kamu kuruluşlarına gönderileceğini söylemişti, henüz bir şey gönderilmedi. Görürsek biz de görüşlerimizi söyleriz.
-- Kırmızı çizgiler aşılırsa gereğini yapacağımızı söyledik, gereğini de söyleriz. 30 senedir bu mücadeleyi biz yürütüyoruz.
-- Analar ağlamasın diyorlar. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Ancak bunun yanı sıra ülke bütünlüğü de önemli. Ülke bütünlüğü bizim kırmızı çizgimizdir.
-- Yine adam kaçırıyorlar, yol kesiyorlar, karakollara saldırıyorlar, vergi alıyorlar. Biz gerekli mücadeleyi yapıyoruz be bunları Genelkurmay sitesinden duyuruyoruz ki, ilerde hakim ve savcılar olayları araştırırken bizden bilgi belge isterlerse bunları verebilelim.
-- TSK, bilgi ve belgeyle çalışır. MİT ve Emniyet'ten belge istedik, ama şu ana kadar bilgi belge gelmiş değil. İmzasız ihbar mektuplarıyla işlem başlatamayız.

Dr. Doğu Perinçek'in yorumundan satırbaşları:

-- Org. Özel'in 30 Ağustos akşamı Çankaya'da yaptığı açıklamalar tari,hi bir duruşu temsil ediyor. Tarihi bir dönüm noktasındayız.
-- Vatan ve millet bütünlüğü için kırmızı çizgiler yerinde durmaktadır. Milli Ordu küresel saldırıya direniyor.
-- TSK, konumunu ilan etmiştir. Bölücülük ordusuz kalmıştır. Açılım'ın silahlı gücü, PKK terör örgütüdür.
-- Vatanı ve milleti birleştirme görevi, Kürt yurttaşlarımızın birlik ve barış özleminden kuvvet alarak yerine getirilecektir.
-- Türkiye'yi bölme planı yürümeyecektir. Türkiye'yi bölme planının memurları artık Türkiye'nin tepesinde oturamayacaklardır.
-- Yargıtay'ın Tayyip Erdoğan'a "Açılışa gelmezsen gelme" diyerek kırmızı kart göstermesi ve Yatağan işçisinin kırmızı çizgisini ortaya koyması, anaların Diyarbakır'da PKK'ye isyanı başlatması, Karlıova'da esnafın PKK terörüne sopalarla karşı koyması, sürecin yönünü gösteriyor. Bölgede IŞİD ve PKK gibi terör ö örgütlerinin sonu gözükmüştür.

E. Org. Edip Başer'in Aydınlık'a yorumu:
-- Bize "kan akmasın" propagandasıyla sunulan Açılım süreci çok daha fazla kan akmasına yol açabilecek bir süreç.
-- Org. Özel'in açıklaması düşünülmüş, hesaplanmış, önemli bir açıklama.
-- Bu işlerde en başta bilgisi olması gereken Genelkurmay, yol haritasından habersiz. danışılmıyor bile.
-- Terör örgütü ile müzakere aşamasına gelinmeden TSK'ye büyük darbeler vuruldu. Terör örgütüne verilen sözlerin ne olduğunu TSK bilmiyor.

***********

Aydınlık, 10 Eylül 2014

ABD Savunma Bakanı Hagel, Ankara ziyaretinde istediği sonuçları alamadı.
Genelkurmayın tavrı:
İncirlik sadece insani yardım için açılmalı. Buradan kalkacak uçaklar Suriye'ye saldırmamalı. Muharip güç vermeyiz. Türkiye sadece sınır güvenliğini sağlamalı.
Aydınlık'a konuşan üst düzey askeri kaynak:
"İşgal öncesinde Irak Ordusu'nu 3 ay içinde yok edeceğini açıklayan ABD, şimdi IŞİD için 3 yıllık süre veriyor. Bunu şüphe ile karşılıyoruz. Belki yeni üsler kuracaklar, belki de "IŞİD'İ kontrol" adı altında keşif uçuşlarıyla İran'ı izleyecekler, bilemiyoruz."

***********

Aydınlık, 26 Eylül 2014

Asker, tampon (veya güvenlikli) bölgede terör örgütlerini istemiyor. IŞİD bahanesi ile Kuzey Suriye'de Barzanistan benzeri ikinci bir sözde Kürdistan kurulmasına karşı. Bunun için 13 bölgede tam kontrolden yana.

Tercümesi: Asker diyor ki: ABD'nin "Gelin koalisyona katılın, Barzani ve PKK ile birlikte IŞİD'e karşı savaşalım" önerisini kabul etmeyiz. Girdiğimiz bölgelerde IŞİD'i de, PKK'yi de barındırmayız.

***********

22 Eylül 2014, Ulusal Kanal

"Senin devletin" diyen Gültan Kışanak, Üsteğmen'den cevabını almıştı.
1 dakikalık video kaydı için tıklayınız:
Ayrıntılar:

Org. Özel, 29 Eylül sabahı, Ankara'ya çağırdığı Üsteğmeni alnından öperek tebrik etti.
Üsteğmenin "Ciddi, saygılı ve vakur" davranışı nedeniyle ödüllendirildiği öğrenildi. Genelkurmay, askere "PKK ile mücadelede arkandayız." mesajı vermiş oldu.

***********

Aydınlık, 3 Ekim 2014

AKP Hükümeti, PKK'ye operasyon yapmak için askerin valilerden izin alması şartını getirmişti. PKK'ye karşı eylem için Valilere verilen izin yetkisini asker geri istedi. Bu isteğe Hükümetin soğuk yaklaştığı bildiriliyor.
***********

Sözcü, 4 Ekim 2014

Sözcü'den Saygı Öztürk ve Milliyet'ten Serpil Çevikcan açıkladı:
AKP Hükümeti, MİT personeline ve açılımda görev alacak diğer kişilere bu görevlerindeki eylemlerinden dolayı soruşturma açılmayacağına dair bir yasa çıkarmıştı.
Asker, gerek yurt içi, gerekse sınır ötesinde terörle mücadelede, bu güvenceye benzer bir şekilde "yasal güvence" talep ediyor.
Ergenekon, Balyoz gibi davalarda asker büyük sıkıntı çekmişti. Son olarak 4 Komutan ve 5 korucu hakkında açılan "Faili Meçhul" davasında da aynı sıkıntı var.
"Git IŞİD'le savaş" diyorsun ama, sonra "Vay sen orada şu sivili öldürdün, şu PKK'liye böyle yaptın" diye Ergenekon benzeri dava açarsan ne olacak?
TSK, bu konuda Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılması için bir tasarı çalışması yaptı. Buna göre terörle mücadele eylemlerinin soruşturulması Başbakan ve Genelkurmay'ın iznine bağlanıyor ve yargılamayı Askeri savcı yapıyor.
Hükümetin bu tasarıya nasıl tavır alacağı merak konusu.
Bakınız:

***********
arşiv:
PKK: "Savaş ilan ederiz"- Öcalan: "Darbe olur" 5 Ekim 2014
Suriye tampona karşı değil 4 Ekim 2014
ABD ve PKK tampona niçin karşı? 2 Ekim 2014
***********


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder