18 Ekim 2014 Cumartesi

ABD-AB-PKK açık işbirliği dönemi başladı

IŞİD Sincar'a PKK'nin yasallaştırılması amacıyla saldırtılmıştı. Tel-Afer'den buraya kaçan Türkmenler ve yerli Yezidi Kürtler Sincar Dağı'na kaçtılar. Erbil'e yaklaşan vahşileri durduran ABD, Sincar'a saldırıyı durdurmadı. Vahşilerin ağır silahları karşısında dayanamayan Barzani peşmergeleri şehri savunamadılar. IŞİD Sincar'a girdi.

PKK işte tam bu sırada ABD desteğinde sahaya indi. Suriye-Irak-Türkiye üçgeninde yer alan Sincar (Şengal) Dağı'na giderek buraya kaçanları koruma altına aldı. ABD yetkilileri Sincar Dağı'na giderek PKK ile resmen görüşme yaptılar ve fotoğraflar dünyaya servis edildi. PKK yasadışı bir örgüt olmaktan çıkmış, IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin müttefiki haline gelmişti.

13 Ağustos'ta KDP peşmergeleri eşliğindeki ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı USAID'e bağlı Amerikan askeri danışmanları, gece saat 02:00 sularında 3 helikopterle Sincar Dağı'na inerek, kendilerini karşılayan PKK yöneticileri ile görüştüler.

Sözde PKK'nin "höt" demesi ile, aslında ABD talimatı ile IŞİD Sincar Dağı'na saldırıyı durdurup çekildi. PKK, "Yezidi Kürtlerin kurtarıcısı" konumuna yükseldi. Barzani'nin yapamadığını, ABD desteği ile PKK yapıyordu. Böylece PKK itibar kazandı. Uzun zamandır PKK'yi terörist örgütler listesinden çıkarmak için fırsat bekleyen Avrupa ülkelerinin eli rahatladı. "Terörist" IŞİD'e karşı ABD ile birlikte savaşan PKK, elbette terörist olamazdı. Resmen olmasa bile fiilen bu konu halledilmiş oldu.
ABD, dağda PKK yöneticileri ile görüşerek, geçmişte gizli olarak yürüttüğü işbirliğini açık hale getirdi.

Böylece, IŞİD, PKK'nın yasallaştırılmasının önünü açarak en önemli görevlerinden birini yerine getirmiş oldu.

16 Ekim'e gelindiğinde, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby "Kürt milisler şehirlerini korumak için zorlu savaş sürdürüyor. Biz onlara hava saldırıları ile yardım ediyoruz" dedi. Ve ekledi: "Şu anda Kobani'de kalanlar yüzlerle ifade edilir, binlerle değil. Ama bu, tehlike olmadığı anlamına gelmez."

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Sözcüsü Polat Can, geçen gün yaptığı açıklamada, "Uluslararası koalisyon güçleri ile ortak hareket ediyoruz. Hem istihbarat olarak, hem askeri olarak, hem de hava saldırılarında direkt işbirliği halindeyiz. Koordinatlar YPG (PYD'nin silahlı güçleri) tarafından koalisyon güçlerine, oradan da uçaklara aktarılıyor" demişti.

Ve...
ABD Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ablamız açıkladı:
"PYD ile direkt temas kurduk. Temas, ABD Dışişleri ve PYD yöneticileri arasında Kobani dışındaki bir bölgede gerçekleşti"
"PYD ile bir süredir aracılar kanalıyla görüşmelerimiz olmuştu. Hafta sonu ilk kez doğrudan temas gerçekleştirdik"


Böylece ABD - PKK arasında günümüze kadar devam etmiş olan örtülü ittifak, yerini açık işbirliğine bıraktı.

Aydınlık, 17 Ekim 2014

Sadece kendileri işbirliği yapmıyorlar, Türkiye'yi de PKK ile işbirliğine katılmaya çağırıyorlar. Zaten "Koalisyona katılın" demek "PKK ile müttefik olun" demekti. Şimdi açık açık söylüyorlar. Utanmadan. 

ABD, bu utanmazlığı yapması için Almanya'yı öne sürdü: 

Alman Parlamento Başkanı demeç verdi: 
"PKK'nın silahlandırılmasına Türkiye de katkı versin."

Başbakan Angela Merkel'in en yakınındaki kişilerden biri olarak bilinen Almanya Hıristiyan Birlik Partileri Federal Parlamento Başkanı Volker Kaudel, Spiegel Online sitesine konuştu:
"Türkiye'nin PKK ile ne tür problemnleri olduğunu biliyorum. Ancak, dünya için giderek büyük tehlike haline gelen IŞİD'in sınır bölgesindeki kentleri ele geçirmesini izlemek çözüm değil. Tabii bu Türkiye'ye rağmen olacak bir konu değil, onunla birlikte yapılacak. Buna PKK'nin desteklenmesi konusu da dahil. Tabii ki, tüm silah yardımlarında risk vardır"


***********
arşiv:
Vahşilerin ABD'ye açtığı kapılar 28 Eylül 2014
Konsolosluk rehinelerinin gerçek hikayesi 26 Eylül 2014
MİT artık IŞİD trafiğini izleyemiyor 16 Eylül 2014
Tayyip Bey'in vahşileri Konsolosluğumuza saldırdı 11 Haziran 2014
Suriye'de şeriatçılar arası meydan savaşı 7 Ocak 2014
Türkmenler: TIR bize gelmiyordu 5 Ocak 2014
Somali saldırısının anlamı 31 Temmuz 2013
IŞİD bahanesiyle PKK'ya alan açmak 2 Nisan 2014
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder