8 Ağustos 2014 Cuma

Yezidi Kürtler Türkiye'ye girebilir, Türkmenler giremez

Sincar'dan kaçan Yezidi Kürtler ve Türkmenlerden bir kısmı Türkiye sınırına ulaşabildi.

Yaklaşık 100 Yezidi Şırnak'ın Silopi İlçesindeki boş konutlara yerleştirildi. Evler önceden temizlendi, elektrik bağlandı. Kaymakamlık ve Belediye yiyecek yardımı yaptı. Silopi Kaymakamı Suat Demirci Yezidileri ziyaret etti.

Sınıra gelebilen 450 Türkmen aileye "Pasaportunuz yoksa Türkiye'ye giremezsiniz" denildi. Türkiye'ye herkes pasaportsuz girebilir, ama Türkmenler giremez. İşte AKP'nin Türk düşmanlığı bu boyutta...

Hatta dün, bir HDP (veya BDP) kadın Milletvekili (ismini not edemedim) Silopi'ye gelen Yezidiler hakkında yaptığı konuşmada, sadece Yezidi Kürtlerin değil, Türkmenlerin de yardıma ihtiyacı olduğunu, Meclis'te bu konunun konuşulması gerektiğini söylüyordu. Ulusal Kanal haber bülteninde dinledim. Bölücüler bile AKP yönetimi kadar Türk düşmanı değil.

Sincar'dan kaçabilen binlerce Yezidi Kürt ve Türkmen ailesi ise Sincar Dağı'nda 50 derece sıcaklıkta aç ve susuz mahsur kaldı.

Sincar'dan Dohuk'a kaçabilenlerin arasında bulunan Türkmen Cephesi Telafer İkinci Başkanı Kasım Kara, Hürriyet muhabirine şunları söyledi:
"Binlerce kişi dağın içindeki Tartar Vadisi'ne sığındı. Acı su içiyorlar. Orada birkaç Yezisi köyü var ama o kadar çok insana yardım etmeleri imkansız.
Arabalarını bırakıp yaya olarak dağa kaçtılar. Sıcaktan küçük çocuklar ölüyor. Konuşabildiğim aileler üç gündür aç ve susuz olduklarını söylüyor. Korku içindeler. IŞİD onlara ulaşırsa hepsini öldürecek.
IŞİD Sincar'da yakalayabildiği 150 kadar Türkmen ve Yezidiyi öldürdü. Kaçabilenler kaçtı. Türkiye bize kapılarını açsın artık. Bugüne kadarki yardım çağrılarımıza Türkiye'den hiç bir cevap gelmedi.
Sadece Telafer'de 200 bin Türkmen vardı. Türkmenler artık dağıldı, bitti. Bölgede bir tane bile Şii Türkmen kalmadı."

IŞİD baskınından önce Musul'dan yayın yapan Irak Türkmen Radyosu Genel Müdürü Casim Muharrem:
"Dağdaki çocuklar teker teker ölüyor. Dün (6 Ağustos) 10-15 çocuğu gömdüler."

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/26957447.asp

Türkmenler ve Yezidi Kürtler Sincar (Şengal) Dağı'nda (Hürriyet)

Sincar'dan kaçanlar 7 Ağustos 2014 (Özgür Gündem)



***********
Türkçe Yezidilik (Arapça Yezidiye: يزيدية  , Farsça Yezidiyan:یزیدیان , Kürtçe Eizidi  ئێزیدی  veya Ezidi)

***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder