25 Mayıs 2024 Cumartesi

İran'ı 35 yıldır bir Türk yönetiyor

Günümüzde Amerika'yı överek Amerikancılık yapmak artık çok zor. Şimdi en koyu Amerikancılık İran düşmanlığı ile yapılıyor. NATO'nun (ABD'nin) gizli örgütü Gladyo Uğur Mumcu'yu şehit edince bunlar "Mollalar İran'a" diye bağırtarak yürütür akılsız solcuları. Cumhuriyet ve SÖZCÜ de yaygarayı basar. Böylece ABD dost, İran düşman olur. PKK ve PKK'nın İran kolu PJAK ile kol kola İran'a yaylım ateş açılır. İşte gerçekler:

+++

İran'da 1979 yılında İslam Devrimi oldu. Büyük Ayetullah Humeyni 1989 yılında öldü. Yerine Büyük Ayetullah Ali Hamaney geçti. 35 yıldır İran'ı yöneten Ali Hamaney bir Türk.

Anayasa'ya göre, ülkenin bütün önemli kurumları Dinî Lider veya Rehber denilen Büyük Ayetullah'ın ve  86 müçtehid imamın denetiminde. 

86 müçtehid imamın oluşturduğu Rehberler Meclisi
Anayasa'ya göre Büyük Ayetullah'ı görevden alma yetkisine sahip. Ancak bu yetki kağıt üzerinde. Uygulamada bu Meclis, Büyük Ayetullah'ın aldığı kararları imzalamaktan başka bir şey yapamıyor.

Nedeni şu: 86 kişilik Rehberler Meclisi halk oylaması ile seçiliyor. Fakat adayları Büyük Ayetullah'ın denetimindeki 12 kişilik Nigehban Şurası seçiyor. Bu şuranın üyelerinin altısını Büyük Ayetullah atıyor. Diğer altısını da Büyük Ayetullah'ın atadığı Başyargıç atıyor.

Bu durumda 86 müçtehidin hepsini Büyük Ayetullah seçmiş oluyor. Bundan dolayı Büyük Ayetullah'ın görevden alınması mümkün değil. Yeter ki "Hadi eyvallah ben sıkıldım gidiyorum" desin veya ölsün.


Bir tür Anayasa Mahkemesi görevi yapan Nigehban Şurası aynı zamanda Yüksek Seçim Kurulu  görevi de görüyor. Devlet Başkanlığı'na, milletvekilliğine aday olan herkesi onaylama veya veto etme yetkisine sahip. Ayrıca, Meclis'in kabul ettiği her yasa ancak Nigehban Şurası'nın onayı ile yürürlüğe girebiliyor.

İşte İran'ı 35 yıldır devletin en yüksek makamında oturan ve bütün gücü elinde bulunduran bir Türk, Ali Hamaney yönetiyor.

Ali Hamaney'in babası da Ayetullah ve Türk, anne tarafı ise Yezidi. Kendisi 85 yaşındadır.

+++


Hamaney, kendisine bir kağıt getiren çocuğa Sen Türksen ya Farssan?" diye soruyor. Annesi Türk olduğunu ancak çocuğun Türkçe bilmediğini söylüyor. Hamaney anneye. "Okulda ve sokakta Farsça öğretiliyor, siz evde Türkçe öğretin, ikisini de bilsin" diyor.

Önemli: "Azeri misin?" demiyor, "Türk müsün?" diyor.

Video kaydı: 




+++


Kaşkay, Azeri ve Türkmen temsilciler Hamaney'in bayramını Türkçe kutluyorlar, o da Türkçe yanıtlıyor.
"Bayramın mübarek olsun. Azerbaycan uyaktır, inkılaba dayaktır" (Azerbaycan uyanıktır, devrime destektir.)
Video kaydı:

+++


Hamaney Tebriz'den gelen şahsa gözlerini nerede kaybettiğini
soruyor. Şahıs Kürdistan bölgesinde (PKK'nın İran kolu PJAK ile) savaşta kaybettiğini söylüyor. Konuşma Türkçe yapılıyor.
Video kaydı

(İran'da Doğu ve Batı Azrebaycan vilayetleri olduğu gibi, Kürdistan vilayet de var. Harita için bakınız: 

+++

Helikopter kazasında hayatını kaybeden Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de Türk. 3 Ekim 2020'de ULUSAL KANAL ile yaptığı söyleşide şöyle demişti:
"Hiç şüphe yoktur ki Karabağ Azerbaycan'ındır" 
Video kaydı:
Ali Haydar, Tebrizli Türk Şehriyar'ın şiirini okuyor:
Cumhurbaşkanı Reisi ile beraber helikopter kazasında hayatını kaybeden Doğu Azerbaycan Temsilcisi ve Tebriz Cuma Namazı Hatibi, Ayetullah Ali Haşim; "Turan hayalimdir, etim, derimdir, Böyyük Asya nece olsa benimdir" diyen, Güney Azerbaycan Türkü Muhammed Hüseyin Şehriyar'ın, şiirini böyle okumuştu.
Video kaydı:

+++

Kazada hayatını keybedenlerden Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti de Türk.

+++

Bozuk saatin günde 2 kez doğru göstermesi gibi, Adnan Oktar da günlerden bir gün doğru şeyler söylemiş: 
Kediciklere anlatıyor: 
"Ahmedinejad da Türktü, Hamaney de Türk. Orduda bir çok yüksek rütbeli asker Türk. İran ile Türkiye'yi savaştırıp  Halep'ten beter yapmak istiyorlar. Aman ha."
Video kaydı:
Ancak malum dava dolayısıyla videoya erişilemiyor.

+++

arşiv:

Doğu Azerbaycan'da Türkçe ve Farsça ağıtlar 

Reisi'yi kim öldürdü 

Tebriz'de tek bir kişi bile sokağa çıkmadı 

İran'da PJAK - Furkan ittifakı 

Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 1. Bölüm 

Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 2. Bölüm  

+++


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder