19 Eylül 2022 Pazartesi

Zengezur Koridoru - Ermenistan saldırısı - Laçın Koridoru - Haritalar

Azerbaycan ve çevresinin haritası:


Azerbaycan sınırları içinde (eskiden) özerk bir bölge olan Dağlık Karabağ, yukarıdaki haritada kırmızı renkli sınır çizgisi içinde görülmektedir.

Bundan otuz yıl kadar önce, 1988 - 1994 arasında, nüfusunun çoğunluğu Ermeni olan Dağlık Karabağ'ı ele geçirmek için saldıran Ermenistan, haritada kahverengi ile gösterilen bölgeyi ele geçirmişti. Karabağ bahanesi ile Azerbaycan'ın 7 rayonunu (ilini) de işgal etmişti. (Kelbecer, Laçın, Gubatlı, Zengilan, Cebrayıl, Fuzuli, Ağdam - Aşağıdaki haritaya bakınız)


Türkiye ile Nahcıvan arasındaki sınırın uzunluğu 17,6 km.

Azerbaycan'a ait Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasında Ermenistan'ın Zengezur bölgesi var.

Türkiye ile Azerbaycan ve dolayısıyla Orta Asya Türk dünyası arasında işte bu Zengezur bölgesi durmaktadır. 

Zengezur üzerinden Nahcıvan'ı Azerbaycan'a bağlayan bir koridorun açılması, Türk dünyasının dolaysız olarak bağlantı kurabilmesinin tek şartıdır.

+++

İşgalden 30 küsur yıl sonra 27 Eylül - 10 Kasım 2020 arasında 44 günlük savaşta Azerbaycan, işgal edilen arazinin büyük kısmını aldı. Yenilgiyi kabul eden Ermenistan, anlaşma imzalayarak, işgal ettiği tüm topraklardan çekilmeyi kabul etti.

Bu savaş sonunda, Azerbaycan, bundan böyle toprakları içinde Dağlık Karabağ diye bir bölgenin kalmadığını ilan etti. Artık bu bölgede Tartar, Hocalı, Şuşa ve Hocavend rayonları var. Dağlık Karabağ artık idari değil, coğrafi bir ad. (Çukurova gibi, Trakya gibi)

Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Ermenistan'ın teslim anlaşması ve haritaları 

Ermenistan'a son darbeyi Putin vurdu. Bakınız:
Putin'den son darbe: Rus Barış Gücü Komutanı bir Türk 

+++

Bu anlaşma sayesinde, Türk dünyası birleşme olanağı buldu.

Anlaşmaya göre:

1- LAÇIN KORİDORU

Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında ulaşımı sağlamak amacıyla Laçın kenti yakınından geçen bir koridor açılacak ve güvenliğini Rus Barış Gücü sağlayacaktı.
Yine anlaşmaya göre, Rus Barış Gücü, 18 ay süren görevini tamamladı ve koridoru Azerbaycan Ordusu'na devrederek bölgeden ayrıldı. 26 Ağustos 2022 - Anlaşmada belirtilen tarihten 3 gün önce.

Video kaydı: 
#Laçin koridorunda #Rus barış gücü askerlerinin karakolları sökülüyor. Bu günden itibaren Laçin #Azerbaycan'a devrediliyor. Geldikleri gibi gittiler...


(Ayrıntılı bilgi bu yazının sonunda)

Koridor, yukarıdaki haritalarda yeşil 1 rakamının altında yeşil çizgi olarak gösterildi.

2- ZENGEZUR KORİDORU

Ermenistan - İran sınırına paralel konumda Nahcıvan ile Azerbaycan arasında ulaşımı sağlamak amacıyla bir koridor açılacak. Koridordan kara yolu ve tren yolu geçecek. Hattın güvenliğini Rus Barış Gücü sağlayacak.

Koridor, yukarıdaki haritalarda yeşil 2 rakamının altında yeşil çizgi olarak gösterildi.
Ayrıntılı harita aşağıda.

Büyük ölçekli harita:

Horadiz - Ordubad demir yolu hattının 43 kilometresi Ermenistan'ın Zengezur bölgesinden geçecek. Buna Zengezur Koridoru deniliyor.

Yukarıdaki haritada Zengezur Rayonu (Vilayeti) yerine yanlışlıkla Zengezur Koridoru yazılmış. Koridor, tren ve kara yollarının geçtiği 12 km enindeki bölge.


Böylece Kars, kesintisiz şekilde Bakü'ye tren yolu ile bağlanmış olacak.
Bu hatta paralel yapılacak kara yolu da haritada koyu sarı çizgi ile gösterildi.

+++

Böylece aşağıdaki haritada görüldüğü gibi, Türkiye, Azerbaycan ve Hazar Denizi üzerinden Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a bağlanmış olacak. Aradaki sarı renkle gösterilen Ermenistan engeli, Zengezur Koridoru ile aşılacak.


+++

13 Eylül 2022

Bu durumu bir tehlike olarak gören ABD-NATO, Ermenistan içindeki Batı yanlılarını kışkırtarak Azerbaycan'a yeni bir saldırı başlatılmasını sağladı.

Ermenistan ordusu 
Basargeçer (Vardenis) (Aşağıdaki haritada mavi 1)
İstisu (Cermuk)   (mavi 2)        
Gorus (mavi 3) ve
Karakilise (Kapan) (mavi 4)
mevzilerinden Azerbaycan ordusunun Daşkesen, Kelbecer ve Laçın'daki mevzilerine havan ve top atışları yaptı.

Azerbaycan, sınırı geçmemeye dikkat ederek saldırıya yanıt verdi. Aşağıdaki haritada gösterilen Ermeni mevzileri SİHA ve diğer silahlarla ateş altına alındı.


Ayrıca sınır hattında çatışmalar oldu. Ermeni askerleri, Azerbaycan birlşkleri arasına mayın döşemek istedi. Çok sayıda Ermeni askeri esir edildi.

Her iki taraftan yüze yakın can kaybı var.

+++

Ermeni saldırısının amacı, Azerbaycan birliklerinin sınırı geçmesi ve bu suretle yeni bir savaş başlaması ve yapılan anlaşmanın kadük (geçersiz) hale gelmesi idi.

Zengezur Koridoru'nun açılmasını böylece engellemeyi amaçlamışlardı.
Ancak Azerbaycan Ordusu sınırı geçmeyerek bu tuzağa düşmedi.

ABD kışkırtmasının ikinci amacı, Rusya'ya yakınlaşan Paşinyan'ın altını oymak ve yerine Amerikancı bir ismi geçirmekti. Büyük olasılıkla saldırı Paşinyan'ın bilgisi dışında yapılmıştı.

Nitekim, Paşinyan'ın mecliste yaptığı konuşmada ateşkesi yeniden sağlama ve barış sayesinde yeni bir ticaret koridoru açma vurgusu bunu gösteriyordu.

Bakınız:

ABD, Paşinyan'a karşı gösteriler düzenletti.
Video kaydı: 

Ermenistan'ın provokasyonu sonucu Azerbaycan'la cephede yaşanan ve kayıplar verilen çatışmanın ardından Başbakan Nikol Paşinyan karşıtı protestocular, hükümetin istifası için Erivan’daki meclis binası önünde toplandı. ▪️Protestocular meclis binasının kapılarını kırmaya çalıştı.

+++

Saldırının arkasındaki ABD kışkırtması, Azerbaycan Devleti tarafından da tespit edilmiştir:

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: "ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez."
"Pelosi'nin bölgedeki durumu çarpıtan açıklamaları Azerbaycan'da derin üzüntü ile karşılandı. Azerbaycan'a yönelik asılsız ve haksız suçlamalar kabul edilemez."

+++

#Ermenistan'daki Rus karşıtı mitinglere tepki olarak #Rusya'nın Yukarı Lars kontrol noktasından Ermeni kamyonlarının kendi topraklarına girmesine izin vermediği bildiriliyor.

+++

Yerevan dün ve bugün...

Bir zamanlar Ermenistan sokaklarında panolar: PUTİN
NAVEKİ VMESTE (Rusça) : DAİMA BERABER

Bugün Ermenistan sokaklarında panolar: PELOSİ
FOREVER TOGETHER (İngilizce) : DAİMA BERABER
Azerbaijan tarafından

+++

LAÇIN KORİDORUNUN AZERBAYCAN DENETİMİNE GEÇİŞİ
26 AĞUSTOS 2022

CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV'İN LAÇIN AÇIKLAMASI:

Bu gün, avqustun 26-da biz – Azərbaycanlılar Laçın şəhərinə qayıtmışıq. Azərbaycan Ordusu Laçın şəhərinə yerləşdi. Zabux və Sus kəndləri nəzarətə götürüldü. Bütün Laçınlıları və Azərbaycan xalqını bu münasibətlə təbrik edirəm. Yaşasın Laçın! Yaşasın Azərbaycan!

+++

İLHAM ALİYEV'İN ZENGEZUR KORİDORU AÇIKLAMASI: video:


+++

Azerbaycan Ordusunun Laçın'a girişi: Video:
A beautiful day: After 30 years, the Town of Lachin, as well as villages of Zabukh & Sus, which were invaded, ethnically cleansed & burned down by #Armenia in 1992, return under the control of #Azerbaijan. Justice has prevailed!
tarafından İngilizce dilinden çevrildi
Güzel bir gün: 1992'de #Ermenistan tarafından işgal edilen, etnik olarak temizlenen ve yakılan Zabuh ve Sus köylerinin yanı sıra Laçın Kasabası da 30 yıl sonra #Azerbaycan kontrolüne geri döndü. Adalet yerini buldu!

+++
Laçın merkezinde bayrak töreni video:

"Sayın Başkomutanım, emrinize binaen Azerbaycan ordusu Laçın şehri ile Zabuh ve Sus köylerini tam kontrol altına aldı. Laçın kent merkezinde Azerbaycan bayrağı dalgalanmaktadır. Yaşasın Azerbaycan. Yaşasın Başkomutan." ▪️Laçın şehri Azerbaycan'ın kontrolüne geçti.

+++

Laçında bayrağımız dalğalandı, qaldı Xankəndi 

https://axar.az/news/gundem/670654.html


+++
🇦🇿Azerbaycan, Laçin şehrine girişini, 1071 Alparslan'ın Anadolu'ya giriş günü olan 26 Ağustos gününe denk getirdi. Əşk olsun Azerbaycan'a!

+++
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için bilgi seli: 
+++


1 yorum: