28 Mart 2022 Pazartesi

Çin - Afganistan Dostluk Ağacı: İslam bilgeliğine dayalı çözüm

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi - İslamabad, Pakistan
60 küsur İslam ülkesi toplantıya katıldı.
Ve konuşmacı olarak Çin'i çağırdılar.
Yalnızca Çin'i...

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi toplantıda şöyle konuştu::
"Bu toplantıya katılımı, Çin'in İslam ümmetiyle birlikte 
yürümek istediğine dair açık bir mesaj"

Bakınız:
Çin, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesine katıldı. 



Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Özetle şöyle konuştu:

"İslam ülkeleriyle birlikte çalışmaya ve insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum inşa etmek için aralıksız çaba sarf etmeye hazırız."

"Dünya tarihinde büyük izleri olan Çin ve İslam uygarlıkları arasında binlerce yıllık etkileşim vardır. Çin ve İslam Dünyası barış içinde bir arada yaşama yolunu takip etmektedir."

"Bu, birbirinin haklarına saygılı, eşitliği esas alan, yeni tipte bir uluslararası ilişkiler modeli teşkil etmektedir."

“Ülkelerimizin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve kendi ulusal koşullarına uygun kalkınma yolunu desteklemeliyiz.”

İslam’ın bilgeliğine dayanan İslam ülkelerinin Filistin, Afganistan ve Ukrayna gibi sıcak bölgelerdeki sorunları çözme çabalarına destek olmayı sürdüreceğiz

"Belirli bir medeniyetin diğerlerine üstünlüğü ya da medeniyetler çatışması gibi zihniyetler, Batılı olmayan medeniyetlere karşı yapılan çarpıtma ve güvensizlik terk edilmelidir."

"Terörle mücadele konusunda Batı’nın çifte standardına, terörizmi herhangi bir etnik grup veya dinle ilişkilendirme çabasına birlikte karşı çıkmalıyız." 

Ancak Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu yaptığı konuşmada hükümetimizin bugüne kadar takındığı tavrın dışına çıkarak "Çin’de Uygur Türkleri ve diğer Müslümanlar dini haklarını ve kültürel kimliklerini korumada zorluklarla karşı karşıya" demek sureti ile Türkiye - Çin ilişkilerini baltalamak isteyen NATO'yu memnun etmiştir. Bu sözler, toplantının genel havası ile taban tabana zıttı. CIA yalanlarını dillendirerek ne elde etmiş olduk?

+++


Wang Yi toplantıdan sonra Afganistan İslam Emirliği'nin davetlisi olarak Kabil'e gitti, Geçici Hükümet'in Dişişleri Bakanı Muttaki ve Başbakan Yardımcısı Vekili Birader ile görüştü ve şu mesajı verdi:

"Çin, 
Afganistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne, 
Afgan halkının bağımsız tercihine, dini inanç ve geleneklerine 
saygı duyuyor. 

Çin, 
Afganistan'ın iç işlerine asla karışmayacak, 
asla kendi çıkarını gütmeyecek 
ve asla sözde etki alanı kurmaya çalışmayacak."

Wang ve Muttaki, birlikte Dostluk Ağacı diktiler.

+++

Çin’in Pakistan Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığını yapan Zhang Heqing, (Zang Heçing) ağaç dikiminin fotoğrafını yayınladığı twitter mesajında şöyle dedi:

“Afganistan’a Dostluk Ağacı dikiyoruz, 
Afganistan’a insani ve başka alanlarda yardımlar yolluyoruz. 
Hiçbir zaman bombalamadık, hep inşaya yardım ettik.” 


We plant Tree of Friendship in Afghanistan, we provide humanitarian aid and more to Afghanistan. We never bomb it, but help build.

+++

Paylaşmacı, eşitlikçi, kamucu ve toplumcu yeni uygarlık Asya'dan işte böyle yükseliyor. Birbirinin içişlerine karışmayan, ülkeleri bombalamayan, saldırmayan, başkalarını sömürmeyen, kardeşçe yaşam sunan yeni tip uygarlık.

Emperyalizmin mezar kazıcısı

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder