27 Ocak 2015 Salı

İncil'e el basmadı

SİRİZA lideri Aleksis Tsipras, parti programındaki "Kilise ile devletin ayrılması" vaadini hayata geçirecek ilk adımı attı.

Başpiskoposu makamında ziyaret eden Tsipras: "Dini yemin etmeyeceğim, yemin töreninde bulunmanıza gerek yok" dedi.

Başbakanlık görevini devir almak için geldiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törende sadece politik yemin etti. İncil'e el basmadı.

Halbuki, yasaya göre, papaz huzurunda İncil'e el basarak yemin etmesi gerekiyordu.

Böylece Yunanistan, Türkiye'den 90 yıl sonra gerçek laikliğe doğru kararlı bir adım atmış oldu.

Tsipras, Yunanistan'ın ateist olduğunu ilan eden ilk başbakanı oldu.
  


149 vekil çıkararak tek başına iktidarı 2 vekillik ile kaçıran SİRİZA, %4,75 oy alarak 13 milletvekili çıkaran ANEL (Bağımsız Yunanlar) partisi ile koalisyon kurdu.

ANEL de, SİRİZA gibi, AB ve IMF'nin kemer sıkma politikalarına karşı. AB karşıtı politika izleyen ANEL, Putin'in lideri olduğu Birleşik Rusya Partisi ile işbirliği yapıyor.

SİRİZA'nın vaadlerinin ne kadarını yerine getirebileceğini bekleyip göreceğiz. AB üyesi olan geri kalmış bir ülkenin bağımsız bir ülke gibi davranabilmesi çok zor. Ancak kuvvetli bir halk desteği ile bazı vaadlerini orta vadede gerçekleştirebilir.

SİRİZA, daha kabine kurulmadan, AB'ye karşı ilk kararını aldı. Kuracağı hükümetin Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan Troyka (Üçlü) ile görüşmeyeceğini, Yunanistan'ın borçlarını AB ülkelerinin hükümetleri ile tek tek masaya oturarak konuşacağını açıkladı.

Bu açıklaması ile, AB'ye karşı "Demir Leblebi" mesajı gönderdi.

*********

SİRİZA olayını değerlendiren CHP yöneticileri çok komik durumlara düştüler.

Kılıçdaroğlu "Aynı dünya görüşünü paylaşan bir partinin Yunanistan'da başarı kazanması elbette ki güzel" diyerek herkesi güldürdü.

CHP ile aynı sosyaldemokrasi, NATO köleliği, ABD partnerliği, özelleştirmecilik, AB mandacılığı görüşlerini Yunanistan'da paylaşan PASOK (Panhellenik Sosyalist Hareketi) %4,8 oyla ancak 13 vekil çıkarabildi.

SİRİZA ile CHP arasında hiç bir ortak nokta yok. Zaten Tsipras'a "Yunanistan'ın Doğu Perinçek'i" diyorlar. Temel konularda SİRİZA programı İşçi Partisi'nin Milli Hükümet Programı ile çakışıyor.

CHP Gurup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, "Avrupa Birliği'ne hayır, özelleştirilen bütün varlıkları devletleştireceğiz, borçları ödemeyeceğiz diyorlar. Muhalafetteyken bol keseden atmak kolay" diyerek CHP'nin böyle bol keseden atmadığını ima etti. İmaya gerek yok, biliniyor zaten. Ama Hamzaçebi bu sözleri ile Kılıçdaroğlu'nu yalanladığının farkında değildi.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, Türkiye'de SİRİZA modeli bir sol ittifakın kurulmasına çalışacaklarını söyledi. Arkadaş, sen ne söylediğinin farkında mısın, önce CHP programı ile SİRİZA programını oku, karşılaştır bakalım.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş da SİRİZA'yı kardeş parti ilan etti. Güler misin ağlar mısın. Arkadaş, senin partin de CHP gibi NATO'cu, Amerikancı, Avrupa Birlikçi. Yani SİRİZA'nın tam tersi. Ayrıca SİRİZA senin gibi ülkesini bölmeye mi çalışıyor. Ne maval okuyorsun.

*********
arşiv:
"NATO'dan çıkalım" programı %37 oy aldı

*********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder