30 Haziran 2015 Salı

Suriye'ye girmeden önce Esad ile anlaşmak şart mı?


ABD'nin dayattığı, AKP'nin PKK (HDP) ile birlikte uygulamaya koyduğu ve CHP'nin de desteklediği Açılım, terörle mücadeleyi engelledi. PKK bölgedeki gücünü arttırdı. Irak sınırından Akdeniz'e kadar 911 kilometrelik Suriye sınırımızda PKK Devleti (Kürt Koridoru) kurma planı hız kazandı.

Aydınlık, 21 Haziran 2015

Genelkurmay İstihbarat Eski Başkanı, Vatan Partisi Başkanlık Kurulu Üyesi Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, koridor karşısındaki görüşlerini açıkladı:

"ABD ve İsrail açıkça PKK'nın arkasındadır. Bu nedenle, Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK ile mücadelede Amerika ile doğrudan veya dolaylı çatışmayı göze almalıdır."

"TSK koridora girmeli. PKK'nın Türkiye'deki silahlı güçleri dağıtılmalı. Açılım politikalarına derhal son verilmeli. Bu kararlılık gösterilirse ABD de geri adım atar."

"TSK koridora girerse terör örgütleri büyük darbe alır. Eğer bu cesaret gösterilmezse, Türkiye büyük bedel öder."

********
E. Korg. Pekin, 23 Haziran 2015 günlü Aydınlık'taki köşesinde Suriye'ye hangi şartlar altında girmemiz gerektiğini şöyle açıkladı:

"Esad ve bölge ülkeleri ile birlikte arkamıza Rusya'yı da alarak, Esad'ın Suriye'de kontrolü ele geçirmesine imkan vermeliyiz."

"Sınırlarımızdan silahlı muhaliflere destek gitmesini durdurmalıyız."

"Esad'ın Halep'i ele geçirmesine mutlaka yardım etmeliyiz. Böyle bir yardım ABD'yi ve İsrail'i geri çekilmeye mecbur edecektir."

"Eğer Suriye'ye ABD icazeti ile girer, Kobani-Afrin arasında bir tampon bölge meydana getirir ve El Cezire- Kobani arasındaki PKK (PYD) oluşumunu kabul edersek, böyle bir hareket koridorun oluşumunu önlemez, sadece Türkiye'yi bir müddet oyalar ve Türkiye'nin bölünmesine hizmet eder."

********
Mehmet Ali Güller, 22 Haziran 2015 günlü Aydınlık'taki köşesinde konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'nin Esad'la anlaşarak Amerikan koridoruna müdahale etmesi ne kadar doğru ise, güvenli bölge istemesi de o kadar yanlıştır."

"Hangi kurmay, sıfır müttefikli bol düşmanlı bir bölgesel savaşa girer? "Esad'la anlaşmadan koridora müdahale etmek yanlıştır" ısrarımızı bu nedenle yapıyoruz."

"Türkiye, Şam rejimi ile anlaşmadan orada işgalci gibi uzun süre kalabilir mi? İki yönlü sıkıştırılarak en sonunda geri dönmek mecburiyetinde kalır. O zaman, koridor engellenmemiş, tam tersine meşrulaştırılmış olur"

********
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 26 Haziran 2015 günlü Aydınlık'taki köşesinde konuyu çözüme bağladı:

"Türkiye'nin kararlılığı, Suriye'nin de ihtiyacıdır. Atılacak adımların hangi adımlarla devam edeceğini görmek için bugün doğru tavır belirleyici önemdedir. A diyen B der."

"ABD ve İsrail açısından bakarsak, Türk Ordusunun koridora girmesini engellemek bugünün acil meselesidir. Türkiye'nin müdahalesini önlemeye hizmet eden her tavır, ABD ve İsrail'in yanına düşüyor. "Suriye ile işbirliği" gibi hepimize çok sevecen gelen bir şartın öne sürülmesi ise yalnızca örtü oluyor."

"Türkiye, kendi önceliklerini gözeterek ABD-İsrail koridorunu bozmalıdır. Bu yönde atılacak her adım, Suriye ile işbirliğini önümüze koyacaktır.
Bugünün taktik sorunu, at ile araba arasındaki ilişkiyi çözmekten ibarettir.
Arabayı atın önüne koşamayız.
At arabanın önüne koşulmalıdır."

********
Büyük İskender, çözülmesi olanaksız düğümü çözmekle boşuna uğraşmamış, Gordion Düğümü'nü kılıcı ile kesip atmıştı.

Sonuca ulaşması olanaksız olan tartışmayı Doğu Perinçek Gordion Düğümü'nü keser gibi çözüp attı: Suriye'ye girdikten sonra Esad ile işbirliği yapmanın gerekliliğini hayat Türkiye'ye dayatacaktı. Onun için, "Esad'la anlaşıp mı yoksa anlaşmadan mı girelim" diye arpacı kumrusu gibi düşünüp durmaya gerek yoktu.
********
30 Haziran 2015 günlü durumu gösteren harita (El Cezire TV)
Gri ve siyah bölgeler IŞİD
Sarı bölgeler PYD (PKK)
Açık ve koyu yeşil bölgeler ÖSO teröristleri
Koyu ve açık pembe bölgeler Suriye Ordusu'nun denetiminde

Kaynaklar:
Pekin: PKK ile mücadelede ABD ile çatışma göze alınmalı
İ. Hakkı Pekin: Suriye'de Olanları Kabullenmiş Gibiyiz
Mehmet Ali Güller: Güvenli Bölge Kime Yarar
Doğu Perinçek: Amerikan-İsrail Koridorunda Taktik Sorunlar
Gordion Düğümü
ABD'den Güvenli Bölge açıklaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder