10 Nisan 2023 Pazartesi

Mavi Vatan'da kırmızı alarm

AK Parti Hükûmeti, Mavi Vatan politikasını terk etti.
Yunanistan'la başlatılan "ikinci bahar" süreci, beraberinde çok sayıda tavizi getirdi.
Şimdilerde ne Ege'de bir uçağımız uçuyor, ne de Akdeniz'e gemimiz çıkıyor.
Tam anlamıyla karaya sıkıştık.

+++

Avrupa Birliği, İspanya'daki Sevilla Üniversitesi'ne "Öyle bir harita çiz ki, Türkiye Antalya Körfezi'ne hapis olsun, Akdeniz'de hak iddia edemesin" siparişi verdi.

Üniversite de "Sevilla Haritası" adıyla hazırladığı haritada Rodos ve Girit'in, hatta Kaş ilçemize 2 km uzaklıktaki 7 km2 gibi minik bir alana sahip Yunanistan'a ait Meis Adası'nın kıta sahanlığı olabilirmiş gibi aşağıdaki haritayı hazırladı:

Beyaz çizgi: Sevilla Haritası
Kırmızı çizgi: Doğu Akdeniz'deki Mavi Vatan sınırlarımız
(Libya ile imzaladığımız anlaşmaya göre)
Verev taralı bölge: Sevilla Haritası (Yeni Sevr) ile 
elimizden alınarak Yunanistan'a verilmek istenen alan

Doğu Akdeniz'de 189 bin km2 Münhasır Ekonomik Bölgemizi (MEB) 41 bin km2 ye düşürerek Yeni Sevr saldırısını başlatan Sevilla Haritası'na karşı Mavi Vatan Kararı 13 Eylül 2020 günü toplanan Vatan Partisi MKK tarafından 9 Madde olarak ilan edildi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız:

Sevilla (Yeni Sevr) saldırısına karşı Mavi Vatan Kararı 

Rusya "Doğu Akdeniz'de Türkiye haklı" dedi 

Libya ile imzaladığımız Deniz Alanları Yetki Anlaşması, Sevilla Haritası'nı çöpe atıyordu. Ancak son zamanlarda Sevilla Haritası'na dayanarak elimizden alınmak istenen verev taralı bölgede sondaj çalışmaları yapmayarak kendimizi fiilen Antalya Körfezi'ne hapsedip, Sevilla Haritası'nı zımnen kabul eder duruma düştük.

Hükümet, Ege ve Doğu Akdeniz’de taviz veriyor. Altılı Masa, Mavi Vatan’a zaten karşı. Mavi Vatan siyasetini Vatan Partisi yarattı. Onu yaşatacak olan da Vatan Partisi’dir! Mavi Vatan’da kararlı duruş için, Oylar Vatan Partisi’ne!

1.705
Görüntülenme


Türkiye, 18 Mart 2019'da BM'ye gönderdiği mektupta, “32 derece, 16 dakika, 18 saniye Doğu Meridyeni ile 28 derece Batı Meridyeni arasında kalan bölgede Türkiye’nin çıkarları vardır.” demiş; “28 derece boylamının batısı da müteakip sınırlamalara esastır.” beyanında bulunmuştu. 

27 Kasım 2019'daki Libya Anlaşması'yla da Doğu Akdeniz'deki batı sınırımız çizilerek 26 derece 19 dakika 11 saniye olarak belirlendi. 

İşte 26-28 boylamları arasında ortaya çıkan bu yeni bölgede sondaj faaliyetleri yürütülmesi için, Enerji Bakanlığı 7 ruhsat bölgesi belirleyerek ihaleye çıktı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ihaleyi kazandı. Askı süresi de 30 Kasım 2020 itibarıyla sonlandı. 

Fakat TPAO'nun ruhsatları, tam 28 ay geçmesine rağmen hala verilmedi. Bu süreçte TPAO'ya bağlı hiçbir gemi, 26-28 derece boylamı arasında sismik/sondaj faaliyet yürütemedi.

Kırmızı: Türkiye lisans alanı
Pembe: Türkiye + KKTC lisans alanı
Sarı: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lisans alanı
Okla gösterilen bölge: Sondaj yapma ihalesini kazanan TPAO'ya
28 ay geçmesine rağmen devletimizin ruhsat vermediği bölge

arşiv için bakınız:
NATO'ya verilen destek sopa olarak geri döndü 

+++


+++
Aydınlık, Türkiye'nin KKTC'de egemen bir deniz üssü kurmaya yönelik hazırlıklarını ilk kez 10 Aralık 2018'de duyurmuştu. 

Üsse ilişkin keşif çalışmalarına bizzat dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal katılmış; üssün maliyeti, altyapı ihtiyaçları ve fiziki koşullarıyla ilgili hazırlanan fizibilite raporu Ankara'ya gönderilmişti. 

Çalışmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, 14 Ekim 2021 tarihinde üssün yapılmasının planlandığı İskele kazası Dipkarpaz köyü Zafer burnu mevkiinde bulunan vakıf emlaklarını, 30 yıllığına KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına verdi. 

Yaklaşık 280 dönümlük alanda ise bugüne kadar üsse ilişkin somut bir girişimde bulunulmadı.

Ayrıntılı bilgi:

Kıbrısta deniz üssü kuruyoruz 

Dugin: Kıbrıs Türklerini şeytana verip kurban etmeyin 


+++
+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder