25 Mayıs 2024 Cumartesi

İran'ı 35 yıldır bir Türk yönetiyor

Günümüzde Amerika'yı överek Amerikancılık yapmak artık çok zor. Şimdi en koyu Amerikancılık İran düşmanlığı ile yapılıyor. NATO'nun (ABD'nin) gizli örgütü Gladyo Uğur Mumcu'yu şehit edince bunlar "Mollalar İran'a" diye bağırtarak yürütür akılsız solcuları. Cumhuriyet ve SÖZCÜ de yaygarayı basar. Böylece ABD dost, İran düşman olur. PKK ve PKK'nın İran kolu PJAK ile kol kola İran'a yaylım ateş açılır. İşte gerçekler:

+++

İran'da 1979 yılında İslam Devrimi oldu. Büyük Ayetullah Humeyni 1989 yılında öldü. Yerine Büyük Ayetullah Ali Hamaney geçti. 35 yıldır İran'ı yöneten Ali Hamaney bir Türk.

Anayasa'ya göre, ülkenin bütün önemli kurumları Dinî Lider veya Rehber denilen Büyük Ayetullah'ın ve  86 müçtehid imamın denetiminde. 

86 müçtehid imamın oluşturduğu Rehberler Meclisi
Anayasa'ya göre Büyük Ayetullah'ı görevden alma yetkisine sahip. Ancak bu yetki kağıt üzerinde. Uygulamada bu Meclis, Büyük Ayetullah'ın aldığı kararları imzalamaktan başka bir şey yapamıyor.

Nedeni şu: 86 kişilik Rehberler Meclisi halk oylaması ile seçiliyor. Fakat adayları Büyük Ayetullah'ın denetimindeki 12 kişilik Nigehban Şurası seçiyor. Bu şuranın üyelerinin altısını Büyük Ayetullah atıyor. Diğer altısını da Büyük Ayetullah'ın atadığı Başyargıç atıyor.

Bu durumda 86 müçtehidin hepsini Büyük Ayetullah seçmiş oluyor. Bundan dolayı Büyük Ayetullah'ın görevden alınması mümkün değil. Yeter ki "Hadi eyvallah ben sıkıldım gidiyorum" desin veya ölsün.


Bir tür Anayasa Mahkemesi görevi yapan Nigehban Şurası aynı zamanda Yüksek Seçim Kurulu  görevi de görüyor. Devlet Başkanlığı'na, milletvekilliğine aday olan herkesi onaylama veya veto etme yetkisine sahip. Ayrıca, Meclis'in kabul ettiği her yasa ancak Nigehban Şurası'nın onayı ile yürürlüğe girebiliyor.

İşte İran'ı 35 yıldır devletin en yüksek makamında oturan ve bütün gücü elinde bulunduran bir Türk, Ali Hamaney yönetiyor.

Ali Hamaney'in babası da Ayetullah ve Türk, anne tarafı ise Yezidi. Kendisi 85 yaşındadır.

+++


Hamaney, kendisine bir kağıt getiren çocuğa Sen Türksen ya Farssan?" diye soruyor. Annesi Türk olduğunu ancak çocuğun Türkçe bilmediğini söylüyor. Hamaney anneye. "Okulda ve sokakta Farsça öğretiliyor, siz evde Türkçe öğretin, ikisini de bilsin" diyor.

Önemli: "Azeri misin?" demiyor, "Türk müsün?" diyor.

Video kaydı: 




+++


Kaşkay, Azeri ve Türkmen temsilciler Hamaney'in bayramını Türkçe kutluyorlar, o da Türkçe yanıtlıyor.
"Bayramın mübarek olsun. Azerbaycan uyaktır, inkılaba dayaktır" (Azerbaycan uyanıktır, devrime destektir.)
Video kaydı:

+++


Hamaney Tebriz'den gelen şahsa gözlerini nerede kaybettiğini
soruyor. Şahıs Kürdistan bölgesinde (PKK'nın İran kolu PJAK ile) savaşta kaybettiğini söylüyor. Konuşma Türkçe yapılıyor.
Video kaydı

(İran'da Doğu ve Batı Azrebaycan vilayetleri olduğu gibi, Kürdistan vilayet de var. Harita için bakınız: 

+++

Helikopter kazasında hayatını kaybeden Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de Türk. 3 Ekim 2020'de ULUSAL KANAL ile yaptığı söyleşide şöyle demişti:
"Hiç şüphe yoktur ki Karabağ Azerbaycan'ındır" 
Video kaydı:
Ali Haydar, Tebrizli Türk Şehriyar'ın şiirini okuyor:
Cumhurbaşkanı Reisi ile beraber helikopter kazasında hayatını kaybeden Doğu Azerbaycan Temsilcisi ve Tebriz Cuma Namazı Hatibi, Ayetullah Ali Haşim; "Turan hayalimdir, etim, derimdir, Böyyük Asya nece olsa benimdir" diyen, Güney Azerbaycan Türkü Muhammed Hüseyin Şehriyar'ın, şiirini böyle okumuştu.
Video kaydı:

+++

Kazada hayatını keybedenlerden Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti de Türk.

+++

Bozuk saatin günde 2 kez doğru göstermesi gibi, Adnan Oktar da günlerden bir gün doğru şeyler söylemiş: 
Kediciklere anlatıyor: 
"Ahmedinejad da Türktü, Hamaney de Türk. Orduda bir çok yüksek rütbeli asker Türk. İran ile Türkiye'yi savaştırıp  Halep'ten beter yapmak istiyorlar. Aman ha."
Video kaydı:
Ancak malum dava dolayısıyla videoya erişilemiyor.

+++

arşiv:

Doğu Azerbaycan'da Türkçe ve Farsça ağıtlar 

Reisi'yi kim öldürdü 

Tebriz'de tek bir kişi bile sokağa çıkmadı 

İran'da PJAK - Furkan ittifakı 

Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 1. Bölüm 

Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 2. Bölüm  

+++


22 Mayıs 2024 Çarşamba

Doğu Azerbaycan'da Türkçe ve Farsça ağıtlar eşliğinde cenaze töreni

Helikopter kazasında hayatını kaybeden 9 kişi için İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin başkenti Tebriz'de Türkçe ve Farsça ağıtlar eşliğinde cenaze töreni düzenlendi. 


Video kaydı

"Azerbaycan... diyem size kurban olum... eller başta hareket edin size kurban... selam Tebriz merdumuna... selam siz insanlara... Azerbaycan...  selam olsun.. okuyun... Azerbaycan selam olsun senin ülkende... oy sizin yüreğiniz ... men de ruz okuyaram... dolandı dolandı dolanır elim... dolanır elim... kan içinde bir beden... yolun üste kan... bacı Zeynebe bacı kardaşa kefen aktarır... seslendi Hüseyn koydun meni çöllerde... düştü şehitlerde gedin ruziyede kulak asın gedin size kurban olum... hareket eliniz başınıza dolanın... koydun meni çöllerde Hüseynim... kara... yaralı gardaş... "

Böyle devam ediyor. Anlayabildiğim Türkçe sözcükler böyle.
Çoğunlukla Kerbela söz konusu ağıtlarda.


Helikopter Tebriz'in kuzeydoğusunda düştü.
Harita için bakınız: Reisi'yi kim öldürdü

Cenazeler bugün Tahran'a gönderilecek, orada yapılacak ikinci bir törenden sonra Razavi Horasan'ın başkenti Meşhed'de (yukarıdaki İngilizce haritada Mashhad) toprağa verilecek.

İran etnik haritası ve nüfus bilgileri için bakınız: 
İran eyaletler haritası ve etnik haritalar 

+++

Kazada hayatını kaybeden Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim 3 Ekim 2020'de ULUSAL KANAL ile yaptığı söyleşide şöyle demişti:
"Hiç şüphe yoktur ki Karabağ Azerbaycan'ındır" 

Video kaydı


İran'ı 35 yıldır yöneten Dini Lider (Büyük Ayetullah) Ali Hameney bir Türk. Bu, İran yönetiminde en üst makam.

Hameney'in kazada hayatını kaybeden Tebriz Temsilcisi ve Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de Türk.

Ayrıntılı bilgi için 5 Ocak 2018 günlü yazıma bakınız:
Dini Lider Cumhurbaşkanı'nın da, Başbakan'ın da üzerinde.  
İran'ı 29 yıldır bir Türk yönetiyor 


+++

Ali Haydar, Tebrizli Türk Şehriyar'ın şiirini okuyor:
Cumhurbaşkanı Reisi ile beraber helikopter kazasında hayatını kaybeden Doğu Azerbaycan Temsilcisi ve Tebriz Cuma Namazı Hatibi, Ayetullah Ali Haşim; "Turan hayalimdir, etim, derimdir, Böyyük Asya nece olsa benimdir" diyen, Güney Azerbaycan Türkü Muhammed Hüseyin Şehriyar'ın, şiirini böyle okumuştu.
Video kaydı

Haydar Baba, yıldırımlar çakanda
Seller sular şakıldayıp akanda
Kızlar ona saf bağlayıp bakanda
Selam olsun şevketize, elize (şevketinize, elinize)
Menim de bir adım gelsin dilize (dilinize)
Haydar Baba, Amir Haydar neyliyor
Muhakkak yine semaveri kaynıyor
Daha kocalmış alt çeneyle çiyniyor

Video kaydı 26:46 - 28:10 dakikalar arası:


+++

Okuma parçaları:
Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 1. Bölüm 
Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 2. Bölüm 

+++

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Reisi'yi kim öldürdü


İran ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları, iki ülkenin sınırındaki ortak proje Kız Kalesi (Giz Galası) ve Hüdaferin Barajları'nın açılış töreninde buluştular.

Reisi: "Bazıları bizim bir araya gelmemizi hoş karşılamıyor fakat onlar bizim için önemli değil."
Aliyev: "Dünya bilsin ki biz birlikteyiz, birlikte olmaya devam edeceğiz."

Aliyev Raisi ile görüşmesinde: Bu ülkeler bizim işlerimize karışamaz! Bölgenin kalkınması bölge ülkelerinde yaşayan halkların iradesiyle sağlanmalıdır. Bölge dışı ülkelerin işlerimize müdahalesi kabul edilemez.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Araz Nehri üzerinde inşa edilen "Khudafarin" "Giz Galası" hidrokavşağının açılış töreninde yaptığı konuşmada bu görüşleri dile getirdi. "Buradan binlerce kilometre uzakta bulunan ülkelerin liderleri bu bölgede herhangi bir sonuç elde etmek istiyorsa bizimle konuşsunlar. Gereksiz ve gereksiz müdahale bugüne kadar sonuç getirmemiştir ve getirmeyecektir."
Adamsın sayın başkan
1.909
Görüntülenme


Tören dönüşünde Reisi ve diğer yöneticilerin helikopteri düştü,
İran yardım istedi, Türkiye Akıncı İHA göndererek kaza yerini tespit etti. İHA'ya gece görüş helikopterlerimiz de eşlik etti. Ancak 4 üst düzey yönetici, 2 komutan ve 3 pilot ölmüştü.

Bu kadar yöneticinin aynı helikopterde sisli havada ormanlık bölge üzerinden uçurulması vahim bir hatadır. Hem de 50 yaşındaki bir helikopterle...
Video kaydı
#Cumhurbaşkanlığı helikopterinin arama operasyonunda hava şartları #iran bu şartlarda cumhurbaşkanını helikopterle nasıl yolcu eder. Bu kadar zayifyat olurmu? Bunlar hava seraitinin nasıl olacağın hicmi sorgulamadılar?
8.998
Görüntülenme

@ogeday_nigar
#SONDAKİKA: Devrim Muhafızları, Akıncı İHA'sında tespit edilen ısı izinin İran Cumhurbaşkanı Raisi'nin helikopterine ait olduğunu doğruladı
3.612
Görüntülenme

Video kayıtları:

+++

Azerbaycanlı gazeteci Nigar Ogeday'ın yorumundan özet veriyorum. Yazının tamamı için bakınız: 

"Azerbaycan'la ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgilenen ve Bakü'de çok önemli, hatta inanılmaz derecede samimi açıklamalarda bulunan Slovakya Başbakanı Fitso, ülkemizden ayrıldıktan 8 gün sonra suikasta kurban gitti!" 

"Azerbaycan'la ilişkilere büyük önem veren ve İlham Aliyev'e dost demekten gurur duyan Sırp Lider Vuciç'e suikast girişiminde bulunulduğu iki gün önce ortaya çıktı!"

"Azerbaycan'la ekonomik ilişkiler geliştiren, siyasi yumuşama yoluna giden ve bu doğrultuda bazı şeyler yapmaya çalışan İbrahim Reisi de Baraj açılışında Aliyev ile görüşmesi sonrası kaza geçirdi."

"Reisi'nin helikopterini kim düşürdü?"

"Her iki lider de halklarımızın kardeşliği, tarihi geleneği ve ortak kültürü hakkında konuştu. Aliyev İran'ın Ermenistan ile sınır belirleme sürecindeki siyasi pozisyonunu memnuniyetle karşıladığını söyledi, Reisi Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, Karabağ'ın kurtuluşu ve mevcut inşaat çalışmaları hakkında da adaletli konuşdu."

"Reisi'nin Aliyev'e söylediği 'Birileri bizim toplantılarımızı, ortak başarılarımızı beğenmiyor olabilir' sözleri dikkat çekicidir."

+++

Nigar Ogeday, Reisi'nin konuşmasından bölümler veriyor:

Reisi:
"Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmemde  ekonomik-ticari, kültürel ve siyasi alanda, özellikle güvenlik ve savunma alanlarında ilişkilerin daha da geliştirilmesinin önemini her zaman vurguladığımızı belirttim."

"Karabağ'ın Azerbaycan'ın toprağı olduğunu açıkça belirten ilk ülkelerden biri olduk. Karabağ'da canlanma programı temelinde işbirliğimizi her zaman göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim." 

"Son olarak şunu söylemek isterim ki, bazı güçler iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden hoşlanmayabilir. Ama asıl olan çıkarlarımızdır ve iki ülke arasındaki ilişkiler bizim için çok önemli."

İran cumhurbaşkanının Azerbaycan'a ilişkin açıklamaları ilk kez bu kadar spesifik oluyor; İranlı yetkililer genellikle muğlak ifadeler kullanıyor. 

+++

Nigar Ogeday:

"Reisi'nin güvenliği düzgün organize edilmemişti. Gidiş dönüş güzergahı açıklanmıştı. Rota olarak Pir Davud'un ulaşılması zor ormanlık alanları gösteriliyor. Sisli ve sert havalarda başkanlık helikopteri neden ormanın içinden ve ulaşılması zor alanlardan uçmalı?"

+++

"Bölge dışı kuvvetlerin helikoptere elektronik müdahale ihtimal çok zayıftır. İran, siber saldırıya karşı koruma gücüne sahip."

"İran'ın içinden bazı güçler, örneğin SEPAH Başkanı, Reisi - Aliyev görüşmesi arifesinde kendisine bağlı sosyal medya kuruluşlarında Azerbaycan'a yönelik tehdit ve hakaretlerde bulunmuştu. Bu durum, devlet içinde devlet olan SEPAH (İslam Devrimi Muhafızları Ordusu) Başkanı'nın Azerbaycan'la ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine karşı olduğunu düşündürüyor."

"Cumhurbaşkanlığı helikopterinin sisli havalarda orman ve ulaşılması zor arazilerde uçması için yeşil ışık yakanlar da ciddi şüpheler uyandırıyor."

"Dolayısıyla Reisi'in helikopterinin iç güçlerin mücadelesi sonucu düşme ihtimalini göz ardı edemeyiz."

+++

Soru : Düşen helikopter AKINCI İHA değil de İran 'ın elindeki İHA 'larla bulunamaz mıydı? Cevap : Çok zor olurdu. Muhtemelen günler sürerdi. Çünkü teknolojik olarak uçurum kadar fark var. Şöyle ki : 1) Akıncı yüksek irtifada uçabilyor. (40.000 feet) Yani çok geniş bir alanı görüyor. 2) Akıncı hem 400 km/saat hıza çıkabiliyor hem de turboprop (pervaneli) oluşundan dolayı düşük hızlarda gereken bölgeyi yavaş hızlarda tarayabiliyor. 3) Bizdeki optik teknolojisi İran 'da yok. Hem yüksekten, hem sisli, karlı havada, hem gece şartlarında.... Bunu sayılı ülkenin teknolojisi başarabilir. Biri de Türkiye. 4) Bizdeki termal teknolojisi İran 'da yok. 5) Bizdeki İHA kontrol teknolojisi İran 'da yok. (Her ne kadar İran uydudan kontrol sisteminin olduğunu iddia etse de, bu ispatlı değil ve şahsen bu konuda yeterli seviyede olduklarını düşünmüyorum.)



+++