7 Nisan 2023 Cuma

Erdoğan - Perinçek görüşmesinin ayrıntıları


Doğu Perinçek
:
 29 Mart 2023 günlü basın toplantısında:

          "Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli 
              Amerika'dan korktukları için, 
Vatan Partisi'yle beraber olmayı, Asya yolunu değil, 
   Atlantik yolunuHÜDA PAR'la beraber olmayı 
 ve Atlantik'in dayattığı sisteme boyun eğme yolunu 
                                 seçtiler."
demişti. 

Olayı şöyle vermiştim:
Erdoğan uslandı, Perinçek bombaladı 

Sayın H.S.T. bu yazım üzerine:
"Kabul etseydi cumhur ittifakına girecektiniz bu utanç size yeter."
karşılığını verdi.

Şimdi 20 yıl geriden alarak 4 ittifak önerisini görelim:

+++

Birinci ittifak önerisi

2002 yılında Irak'ı işgale hazırlanan ABD, Başbakan Ecevit'ten ve Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu'dan destek göremeyince hükûmeti devirmeye karar verdi.

Ziyaret ettiği Ecevit "İşgale karşıyız", Kıvrıkoğlu da "(Irak'ta) Kürt devleti kurulmasına karşıyız" deyince ABD Başkan Yardımcısı Cheney, basın toplantısını iptal ederek ABD'ye döndü. 19 Mart 2002

ABD planına uygun olarak İsmail Cem dirsek vurup Bahçeli "3 Kasım'da seçim" deyince hükûmet yıkılmış oldu.

Yine ABD planına göre hareket eden MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun Ecevit'in önüne "Ergenekon Terör Örgütü" şemasını koyarak Terör Örgütü Lideri (!) Org.  Kıvrıkoğlu'nun görev süresinin uzatılmasını önledi.

İşçi Partisi, AKP iktidarını önlemek için bir Milli Hükümet tasarımı yaptı.
Doğu Perinçek, tasarımı  Ecevit'e iletti.
8 Eylül 2002 günlü 790 sayılı Aydınlık, tasarımı kapaktan açıkladı:

Ecevit önderliğinde Atilla Ateş, Şükrü Sina Gürel, Org. Karadayı, Suphi Karaman, Murat Karayalçın, Org. Kıvrıkoğlu, Yekta Güngör Özden, Doğu Perinçek, Vural Savaş, Mümtaz Soysal, Sadettin Tantan, Zekeriya Temizel gibi isimler DSP adayı gösterilerek çok geniş bir yurtsever kitleden tek başına hükümet kurmaya yetecek kadar oy alınabilirdi.

Bu öneriye bir mektupla karşılık veren Ecevit şöyle yazıyordu:
"Ulusal bir hükümetin kurulmasından yanayım, ancak bunun 
demokratik kurallar içinde yapılması gerektiğini düşünüyorum"

Şaşırmıştık. Demokrasi dışı bir şey önermiyorduk ki. Mit Müsteşarı Atasagun'un Ecevit'in önüne "Ergenekon Terör Örgütü" şemasını koymuş olduğunu çok sonra öğrendik. Kandırılan Ecevit, terör örgütü üyesi (!) Perinçek'in teklifini reddetmişti.

Böylece, ilk ittifak önerimiz reddedilmiş ve AKP iktidara gelmişti.

Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Perinçek: "İntihar ediyorsunuz" - Ecevit: "İntihar ettik" 

+++

İkinci ittifak önerisi

2015 seçimlerinde Perinçek Kılıçdaroğlu'na önce Renaissance Oteli'ndeki, sonra İşçi Partisi Genel Merkezi'ndeki buluşmalarında ittifak teklif etti.

Tek şartımız HDP'nin ittifak içinde olmaması idi.

Kılıçdaroğlu "HDP olmazsa ittifak olmaz, fay hatlarını çatlatırız" yanıtını verdi. Ayrıca, altında imzası olan mektupta "Fay hatlarını çatlatırız" diye de yazdı.

Sonuçta AKP iktidarda kaldı. 

+++
    
Üçüncü ittifak önerisi

Perinçek, hem Kılıçdaroğlu'nu hem de İYİ Parti'yi ziyaret etti, HDP dışarıda kalmak kaydıyla ittifak teklif etti.

"HDP - PKK ile birlikte görüntü vermeyin. PKK ile birlikte olana bu halk oy vermez. İktidarı AKP'ye hediye edersiniz" dedik.

Perinçek defalarca bizzat Kılıçdaroğlu'na "HDP'yi bırak, gel birlikte olalım" önerisini getirdi. "Olmaz, fay hatlarını çatlatırız" yanıtını aldı.

Bu seçimde de aynı öneriyi götürdük. Perinçek Kılıçdaroğlu'na "CHP, İYİ Parti ve Vatan Partisi ittifak yapsın, siz Cumhurbaşkanı olun, Akşener de yardımcınız olsun, ben bir şey istemiyorum, yeter ki HDP'den elinizi çekin" önerisini yaptı. 

2 Mayıs 2018 günü CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan telefonla Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan'ı arayarak Vatan Partisi ile seçim ittifakı yapamayacaklarını bildirdi.

HDP ile örtülü ittifak yaparak oy alamayacaklarını delillendirdik. Geçmişten örnek verdik. Dedik ki:

AKP 2015 Haziranına kadar PKK ile Açılım yaptı. HDP ile al takke ver külah ilişkisini götürdü. Haziran seçiminde oyları düştü, hükumeti kuramadı.

Bunun üzerine Açılımı bitirdi. Haziran'dan Kasım'a kadar PKK'yı hendeklere gömdü ve oylarını %8 artırarak hükumeti kurdu.

Buradan da görmeniz gerekir ki, PKK ile birlikte olanın oyları düşüyor, aksine PKK ile mücadele edenin oyları yükseliyor.

Bunu AKP anladı, siz de anlayın artık. PKK ile AKP'den daha iyi mücadele edeceğinizi  söylerseniz oyunuzu artırabilirsiniz. "Barış istiyoruz", "Afrin'e girmeyelim" diyerek PKK ile mücadeleye karşı çıkarsanız bu millet size oy vermez.

"Esad ile birleşerek PYD - PKK'yı yeneceğiz. Tayyip Esad düşmanlığı yaptığı için PKK ile mücadeleyi başarı ile sonuçlandıramıyor. PKK'yı ancak biz yeneriz" derseniz başarılı olursunuz.

İşte CHP'ye bunları söyledik. Buna karşılık CHP'li arkadaşlar bize "Oyları bölmeyin", "Tayyip'i destekliyorsunuz" gibi suçlamalar yönelttiler, seçim çadırına gelip hakaret edenler bile oldu.

Gerçekleri söyledik, suçlu olduk.

Kendileri "Her evden 2 oy CHP'ye 1 oy HDP'ye" dediler, HDP'ye oy verince CHP oyları bölünmüyordu. Ama Vatan Partisi'ne verilen oylar CHP oylarını bölüyordu. Bu mantığın sakatlığını da bir türlü anlamak istemediler.

Muharrem İnce'nin oy oranı %31, CHP'nin oy oranı %23. 
Nereye gitti %8 CHP oyu? Bir kısmı HDP'ye, diğer kısmı İYİ'ye. 
CHP'nin oylarını kim bölüyormuş, şimdi anlaşıldı mı acaba? 

İstanbul'da Demirtaş'ın oyu %7,2. HDP'nin oyu: %12.4
Ülke genelinde Demirtaş'ın oyu %8. HDP'nin oyu %11
Peki bu fazla oyları kim verdi? CHP'liler.

"CHP'ye neden bu kadar düşmansınız, neden hep CHP'yi eleştiriyorsunuz, biraz da AKP'yi eleştirin" dediler, söylediklerimizi anlamak istemediler. Şimdi Tayyip yine kazandı. Kim suçlu? Tabii ki Vatan Partisi suçlu.

Ayrıntılı bilgi için bakınız:

"Vatan Partisi ile seçim ittifakı yapamayız" dediler 

Uyardık dinlemediniz, kaybettiniz suçlu biz olduk  

+++

Dördüncü ittifak önerisi

Geldik 2023 seçimlerine. Artık HDP ile tamamen bütünleşmiş olan CHP'ye bir kez daha ittifak önerisi yapmak anlamsızdı.

CHP'yi HDP'den kopartamamıştık. 
Acaba Ak Parti'yi HÜDA PAR'dan kurtarabilir miydik?

Ak Parti - HÜDA PAR  ittifakı söylentileri başladığında, Perinçek Erdoğan'ı ziyaret etti. 22 Mart 2023 (Cumhurbaşkanı Adaylığı için 6 günlük imza toplama sürecinin ilk günü) 

Perinçek bu ziyareti HABER GLOBAL'de Buket Aydın'a şöyle anlatıyor:

"Tayyip Erdoğan korkmasaydı Amerika'dan - sağolsunlar kabul ettiler bizi - ona bir öneride bulunduk, dedik ki: Hem seçime kadar hükûmeti paylaşalım, seçimden sonra da Türkiye'ye yön verelim, beraber hükûmet edelim. Bu şekilde Cumhur İttifakı'na katılma önerisi ile gittik. Onlar bizi reddettiler.

Niçin reddettiler? 2 gün sonra NATO'ya verdikleri oy ortada. HÜDA PAR'ı tercih ettiler. Dolayısıyla ABD'nin Türkiye'ye karşı baskı ve tehditleri karşısında korktular. Vatan Partisi ile birlikte oldukları zaman ABD'ye, emperyalizme bir meydan okuma olurdu. O yolu seçemedler.

Korktuğu çok açık. NATO gibi Türkiye'nin düşmanı olan - bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız söylemiyor mu, Yunanistan'ın Ege'nin kıyılarına ABD 9 üs kurdu diye. Oradan Kıbrıs'ın güneyi, Suriye ve Irak'ın kuzeyi - ABD namlularını Türkiye'ye çevirmiş, onlardan korktu. Ekonomik baskılarından da korktu.

(Buket Aydın'ın "Kırıldınız mı Sayın Erdoğan'a?" sorusu üzerine:) 

Kırılmadım ama Türkiye adına üzüldüm. Demek ki önümüzdeki işler daha zor. Ama kendi adına özellikle üzüldüm. Çünkü o kendi geleceği ile ilgili çok vahim diyebileceğim olumsuz bir karar aldı. Kendisini Türkiye'nin geleceğinden silmiş oldu.

Sayın Cumhurbaşkanımıza Türkiye'nin zor bir döneme girdiğini, bu zorluklardan tecrübesi olan güçlerle çıkacağımızı söyledim: Bizim ittifakımız 15-16 Temmuz gecesi kurulmuştu, biz o zaman elimizi değil, başımızı taşın altına sokmuştuk...  Darbe başarılı olsaydı, toprağın altında komşu olacaktık. Önümüzde de bu tür zorluklar olacak ve o zaman sınavdan geçmiş olanlarla Türkiye yönetilebilir dedim, teşekkür etti, yarın Kahramanmaraş'ta bu önerinizi Devlet Bahçeli ile görüşeceğim dedi. İki gün sonra Binali Yıldırım telefon etti, ayrı ayrı seçimlere girme kararında olduklarını söyledi."

Bakınız: 
Aşağıdaki sesli görüntü kaydının 6:12 - 10:24 dakikaları arası  

Bu önerimiz hem seçime kadar, hem seçimden sonra bir programa dayanan ortak hükûmet kurma temelinde yapılmıştı.

Vatan Partisi ne MHP gibi dışarıdan destek verir, ne de Milletvekili pazarlığı yaparak seçim ittifakına katılır. Ancak programını birlikte yaptığımız bir hükûmette yer alır.

Mevcut ittifaklarla Vatan Partisi'nin önerisi arasındaki fark budur.

+++

Erdoğan, Perinçek ile görüşmesinden bir gün sonra 23 Mart'ta Kahramanmaraş'a gitti. Bu da görüşmenin 22 Mart'ta yapıldığının kanıtı. Çünkü Erdoğan Perinçek'e "Yarın Kahramanmaraş'ta bu önerinizi Devlet Bahçeli ile görüşeceğim" demişti. Bakınız: 


+++

Dört ittifak önerimiz de reddedilmiş oldu.

Bunların ikisi CHP'yi HDP ile, diğeri de Ak Parti'yi HÜDA PAR ile ittifaktan vazgeçirme amaçlı önerilerdi.

Partilerimizi ülkemizi bölmeye çalışan güçlerle ittifak yapmaktan vazgeçirme amaçlı bu önerilerimizde utanç duyulacak bir taraf göremiyorum.

Sayın H.S.T. utancı yanlış tarafta aramaktadır.

+++


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder