2 Mart 2024 Cumartesi

Suriye sizin sömürgeniz mi Sayın Bakan Güler?


Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Aralık 2023'te dedi ki:

“Biz Suriye’ye huzuru getirdik. Suriye’yi DEAŞ (IŞİD) tehlikesinden kurtardık. Bunların hepsi unutuldu. Suriye rejiminin Türkiye’ye teşekkür etmesi gerekir.” 

“Suriye rejimi bazı sorumluluklarını yerine getirmiyor. Anayasayı kabul edecek, oylayacak. Sonra serbest seçimlere gidecek. Ondan sonra kim iktidara gelirse kardeşim biz de onu kabul edeceğiz. Ve kendi ülkemize, topraklarımıza döneceğiz.”

+++

Sayın Bakanımız, Suriye sizin sömürgeniz, siz de oranın sömürge valisi misiniz? Yoksa ABD'nin, NATO'nun sözcüsü olarak mı söylüyorsunuz bunları?

Suriye Arap Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler üyesi bağımsız bir devlettir. Suriye halkı hangi Anayasa'yı kabul edecek? Her devletin olduğu gibi, Suriye'nin de bir Anayasası var.

Ha, siz diyorsunuz ki: "Ben mevcut Anayasa'yı beğenmiyorum, Benim beğeneceğim (daha doğrusu ABD'nin, NATO'nun beğeneceği) yeni bir Anayasa yapsınlar, oylayıp kabul etsinler, biz ondan sonra askerlerimizi çekeceğiz."

Böyle bir şeyi nasıl isteyebiliyorsunuz bağımsız tekçi (üniter = tek millet tek dil kabul eden merkezî) bir devletten? Yeni Anayasa demek, ABD'nin istediği gibi, Suriye'yi federasyona götürecek bir Anayasa demektir. PKK'ya ve Amerikancı sözde şeriatçı guruplara özerk bölgeler verilmesi demektir.

Suriye'nin federasyona geçmesi sizin değil, ABD'nin, NATO'nun isteğidir Sayın Bakanımız.

+++

"Suriye serbest seçimlere gitsin" diyorsunuz. Suriye seçim yapar veya yapmaz, bundan size ne Sayın Bakanımız? Suriye ister dikta ile, ister şeriat ile, ister sosyalizm ile yönetilir. Buna Suriye halkı karar verir, siz karar veremezsiniz.

Şu anda Suriye'de seçimle gelmiş bir hükûmet var zaten. Kaldı ki, Mayıs 2021'de yapılan seçimde Türkiye'deki Suriyelilerin oy vermesi için uluslararası gözlemcilerin denetiminde oy sandıkları kurulmasına Ak Parti Hükûmeti de izin vermemişti, Almanya da. Çünkü o sandıklardan da Beşar Esad'ın çıkacağı biliniyordu. 3 aday yarıştı, Esad %95 oy aldı. 

Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Suriye seçimini tanımamak ABD-İsrail mevzisidir 

+++

Suriye, PKK ile ortak mücadele için size ittifak önerdi, kabul etmediniz, daha doğrusu Cumhurbaşkanımız Erdoğan kabul etmedi. 

Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Suriye Milletvekili Türkiye'ye seslendi: İttifaka hazırız 

Suriye'nin meşru Devlet Başkanı Beşar Esad'ı tanımamak, gördüğünüz gibi, PKK ile ortak mücadeleyi de engelliyor. Sırf ABD istiyor diye Esad düşmanlığı yapmak, TSK ve Suriye Arap Ordusu'nun PKK ile birlikte mücadele etmesinin önündeki en büyük engeldir. 

ABD'nin istediği tam da budur. Erdoğan ve Esad anlaşamasın, ben de burada Fırat'ın doğusunda rahat rahat PKK devletçiğini sağlamlaştırmaya devam edeyim.

Bunu mu istiyorsunuz Sayın Bakanımız?

+++

1 Mart 2014 günü toplanan  Antalya Diplomasi Forumu sizin bunu istediğinize işaret ediyor.

Çünkü "Suriye'de İstikrara Giden Yol" adlı panele Suriye Hükûmeti temsilcileri çağrılmadı. 

Astana sürecinde birlikte çözüm aradığımız Rusya ve İran da çağrılmadı

ABD temsilcileri ve Suriye muhalefeti, yıkıcılar katıldı.

ABD ile birlikte Suriye'de istikrarı nasıl sağlayacaksınız? İdlib'de HTŞ devletçiği, Fırat'ın doğusunda da PKK devletçiği kurarak mı?

(HTŞ: Hey'et Tahrir eş-Şam = Şam'ı yani Suriye'yi Kurtarma Heyeti. Arapça Şam demek Suriye demek. Bizim Şam dediğimiz Suriye'nin başkenti ise Arapça Dımeşk. Çok saçma ama böyle.)

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Pedersen:
"Türkiye'nin ABD ile birlikte çözümü bulması gerekiyor"
dedi panelde.

ABD'nin istediği çözüm Suriye'de HTŞ ve PKK devletçikleri kurmak olduğuna göre, ABD ile birlikte nasıl bir çözüm bulacaksınız Sayın Bakanımız? 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın çözümü HTŞ ve PKK'yı yok etmek ve ABD askerlerini Suriye'den kovmak olduğuna göre, sizin ABD ile birlikte bulacağınız PKK ve HTŞ'yi kurtaracak çözümler asla kabul edilmeyecektir.

+++

Dışişleri Bakanımız Mevlut Çavuşoğlu 3 Ocak 2013'te sözde Suriye Geçici Devlet Başkanı Abdurrahman Mustafa'yı kabul etmişti.

Demek ki Ak Parti Hükûmeti %95 oyla seçilen meşru Devlet Başkanı Beşar Esad'ı değil, ABD'nin tayin ettiği sözde devlet başkanını kabul etmektedir.

Bu, Türkiye tarihinde görülmemiş bir diplomatik felakettir.
Barzani'nin yayın organı sevinçle müjdeliyor:
Bakınız:
Çavuşoğlu, Suriye muhalefeti liderleriyle buluştu  

Bakınız:
ABD ile birlikte Suriye'de PKK devletçiği 
mi kuracaksınız Sayın Dışişleri Bakanımız? 

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder