4 Mart 2024 Pazartesi

Bir ÇEDES rezaleti: Hain Erbilî'nin türbesine ziyaret

İzmir İl Müftü Yardımcısı Oğuzhan Kadıoğlu ve Menemen Müftüsü Mehmet Seven, ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) Projesi kapsamında, çocukları Menemen ayaklanmasının kışkırtıcılarından tarikat şeyhi Esad Erbili’nin türbesine götürdü.

+++

İzmir Valiliği 29 Şubat 2024 günü haberi şöyle yalanladı:

"... Habere konu camide Diyanet İşleri Başkanlığı'nca projelendirilip uygulamaya konulan Gençliğe Değer Projesi kapsamında Menemen İlçe Müftülüğü tarafından iki yıldır gençlere / cami cemaatine yönelik her Cuma akşamı sohbet programı yapılmaktadır.  Haberde iddia edildiği gibi gençlere türbe ziyareti yaptırılması söz konusu değildir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

Valimizin "gençler / cami cemaati" dediği, ders bitiminde okuldan alınıp camiye götürülen çocuklar. Vay Valim vay. Doğrusu varken eğrisini yazan Valim.

+++

Ancak Kadıoğlu da sosyal medya hesabından ziyareti haber yaptığı 10 Şubat 2024 günlü tvitini silmedi, Vali Hazretleri'ni yalanladı

İl Müftü Yardımcısı bu davranışıyla Vali'ye "Sen kim oluyorsun da beni yalanlıyorsun. Tvitimi silmiyorum, işte ben de seni yalanlıyorum" demiş oluyordu.

Kadıoğlu'nun ziyareti itiraf ettiği 10 Şubat günlü tvit kapı gibi dururken Sayın Vali 29 Şubat günü ziyareti hangi akılla yalanladı, anlaşılır gibi değildir.

Kadıoğlu'nun 10 Şubat 2024 günlü tviti:
Bu da, daha "cemaat" yazmasını bilmeyen Müftü Yardımcısı.
+++

Tepkiler üzerine Kadıoğlu bugün sosyal medya hesabını kilitledi. Tvitlerini yalnızca yakın arkadaşları görebiliyor.

+++
23 Aralık 1930 günü Menemen'de Asteğmen Kubilay'ın başının kesilerek şehit edilmesi olayında Nakşibendî Şeyhi Esad Erbilî azmettirici olarak yargılanmıştı.

Kubilay'ın katillerini 15 gün misafir ettiği Erenköy Kazasker'deki evinde oğlu Mehmed Ali Efendi ile beraber yakalanarak Menemen'deki mahkemeye getirildi. Mehmet Ali, 27 katil ile birlikte Kubilay'ın şehit edildiği yerde asılarak idam edildi.

84 yaşında olduğu için idamdan kurtulan Esad Erbilî, hapishanede 1931'de öldü. Mezarı eskiden cezaevi avlusu olan yerdeydi. 1950'li yıllarda arsa olarak satışa çıkınca sevenleri tarafından satın alınarak Safa Camisi yapıldı. Mezarı cami girişinde sağda kütüphanedeki masanın altında idi. 2017 yılında türbe haline getirildi.

+++


+++
+++


Tarikatların bölücü Kürtlerin eline geçmesini o dönemde İngilizler tezgahlamıştı. Din savunucusu / şeriatçı görünüm altında bölücülük Türkler içinde de örgütleniyordu.

Mahkeme Reisi Muğlalı, Esad Erbilî'nin soyadını (Erbilî Erbilli demektir) işaret ediyor. Erbil, bugün Barzani'nin yönettiği Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin sözde başkentidir. 

31 Mart 1909'da İstanbul'da gerici ayaklanma başlayınca İngilizler Şeyh Esad Erbilî'yi Irak'ın Erbil kentinden İstanbul'a ayaklanmaya destek vermesi için göndermişti.

Savcı Fuat Bey'in iddianamesine göre, Menemen olayının başını çeken İmam İbrahim de Şeyh Erbilî'ye bağlı idi.

Şeyh Sait de Nakşibendî idi.
Bölücü Kürtçü bağlantısı açık seçiktir.

+++

Türkiye'yi bölmeyi yalnızca Kürtlerle başarmanın mümkün olmadığını İngilizlerin telkini ile anlayan Said-i Nursî (Kürdî) örneğinde de bu durumu çok açık olarak görüyoruz.

"(Kürdistan'da Kürtçe eğitim veren okul fikrinden vazgeçmem karşılığında) Abdülhamit bana maaş bağlamayı teklif etti.
Ama ben, Kürtlüğe leke sürmemek için padişahın isteğini, maaşını, ihsanını kabul etmedim"

diyen Said-i Kürdî, Türkleri de bölücülüğe alet etmek amacıyla nasıl Said-i Nursî postuna büründüğünü şöyle anlatıyordu:

Musa Anter:
"Muhterem Hocam, çocukluğumdan beri duyduğum ve tüm Kürtlere sempatik gelen adınız Melaye Said-i Kürdi idi. Şimdi de her gün Türkler sizi oradan oraya sürüyor, hapsediyor, mahkemelerde süründürüyor, ama siz hala Türkleri Cennete götürme çabası içerisindesiniz.. Bu nasıl iştir, ben anlamadım."


Said-i Nursi:
"Kure min, hin zaro yi, tu nizani ez çi dikim. Bixwine ulm hin be." (Oğlum, dünkü çocuksun. Ne yaptığımı bilmiyorsun. Oku, ilim öğren).

Ayrıntılı bilgi için bakınız: 

+++

Vatan Partisi Öncü Gençlik, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) bugün İzmir Müftülüğü önünde eylemdeydi:

Müftülük Makamı Cumhuriyete Meydan Okunacak Yer Değildir! Cumhuriyet'e kılıç sallayanları ve askerimizi şehit edenleri anmak vatan düşmanlığıdır. Cumhuriyet düşmanlarını örnek alanlar Diyanet'te görev alamaz! Esad Erbili ziyaretinin sorumlularına dair gereken yapılmalıdır.

107
Görüntülenme


+++
Şeyh Erbilî hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız: 

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder