19 Ağustos 2023 Cumartesi

KKTC polisi ve halk Barış Gücü'nü süpürdü

 
Pile Köyü İngiliz Dikelya Üssü'nün
batısında Yeşil Hat üzerinde 
beyaz nokta ile gösterildi.
+++

🇬🇧🇫🇷🇺🇸🇹🇷İngiltere, Fransa ve ABD, KKTC’nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nin durdurulmasını talep etti. — Cyprus Mail
4.182
Görüntülenme

+++

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri, 11 km. uzunluğundaki Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere 18 Ağustos sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi ve araçlarını KKTC topraklarına park etti. BM askerleri yol üzerinde dizilerek sözde barikat kurdu.

Oysa aynı BM, ortak yaşanan ve Yeşil Hat içinde bir köy olan Pile'ye Rumların yol ve hatta üniversite yapmasına göz yumdu,


"Çekilin" uyarısını dinlemeyen BM askerlerini KKTC halkı ve Polis Özel Harekat süpürdü. Ardından KKTC dozeri tel örgüleri söküp attı, beton blokları yolun kenarına itti.

49 saniye süreli video kaydı

Daha sonra KKTC güvenlik güçleri BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla süpürdü.

17 saniye süreli video kaydı:  
Video kayıtları
Barış Gücü böylece KKTC topraklarından 
Yeşil Hatta itilmiş oldu.
+++

Ayrıntılı video ve fotoğraflar için bakınız: 

KKTC'ye ulaşım konusunda yıllardır büyük sıkıntılar yaşayan karma nüfuslu Pile köyünde yaşayan Türklerin insani ihtiyacı olan Pile-Yiğitler yolu yapımına Birleşmiş Milletler askerleri "ara bölge" olduğu gerekçesiyle müdahale etti. BM araçları dozerle sürüldü Polis özel Harekat birlikleri, yola barikat kuran ve yol yapımını engellemek için fiziki güç kullanan BM askerlerini aynı yöntemle etkisiz hale getirdi. KKTC sınırları içindeki yola barikatlar kurarak engellemeye çalışmak BM'nin haddini aşmasıdır.Polisimizin müdahalesiyle barikatlar kaldırıldı+

Sabahattin İsmail, Rauf Denktaş'ın Danışmanı idi.
+++

Nedim Şener - KKTC Ulaştırma Bakanı
HEBER GLOBAL video 

+++

Güney Kıbrıs'taki ABD ve Fransa Büyükelçileri olayı kınadı, Barış Gücü'nün engellenmesinin ve araçlarına zarar verilmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs medyası kan ağlıyor.
İşte İ Katimerini gazetesi:

+++

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu:
"Projeden geri dönüş olmayacak" 

Pile- Yiğitler yolu... Ertuğruloğlu: "Tamamen insani bir projedir, hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız... BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız"
14,7 B
Görüntülenme

+++

BM Barış Gücü, 1996 yılında, Rumlar tarafından bilinçli bir şekilde Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yol yapımına ve 2004 yılında inşa edilen Pile-Voroklini yol yapımına, Kıbrıs Türk tarafının tüm itirazları ve protestolarına rağmen sessiz kalarak izin vermiştir.

BM Rumların ara bölgede Türk arazilerini istimlak ederek yol yapmalarına izin verirken Pile Türklerinin KKTC'ye ulaşımlarını kolaylaştıracak yolun yapımını 30 yıldır engellemektedir. Buna hakkı yoktur.

Esasen BM Barış Gücü adada sadece Rum yönetimi izniyle görev yapmaktadır. Tüm ısrarımıza karşın KKTC ile ayrı bir statü anlaşması yapmıyor. Çoktan KKTC'den çıkarılması gerekirdi. Bugünkü haksız fiziki engellemelerinden sonra artık KKTC'den çıkarılması şart olmuştur.

BM Barış Gücü artık KKTC'ye sokulmamalı, KKTC 'deki kampları ve Maraş'taki karakolları hemen kapatılmalıdır. Artık ok yaydan çıktı. Geri adım atılmamalı.onlara bugünkü gibi anladıkları dilden konuşulmalı

İşin püf noktası budur. Birleşmiş Milletler KKTC'yi tanımadığı için, Barış Gücü yalnızca "Kıbrıs Cumhuriyeti" adını haksız yere kullanan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaptığı anlaşma ile Kıbrıs'ta bulunmakta, Yeşil Hattı denetlemekte, hatta KKTC topraklarında kamp ve karakolları bulunmaktadır.

KKTC ile anlaşma yapmadığı taktirde Barış Gücü KKTC topraklarından derhal çıkarılmalıdır.

+++

Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, konuyu ayrıntıları ile Aydınlık Gazetesi'nde yazdı: 6 Ocak 2023
Kıbrıs'ta Rumların paralı askeri: BM Barış Gücü 

+++

5 Ekim 2022'de KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Barış Gücü'nü uyarmıştı:

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Türk ve GKRY'ne sınır hattındaki ara bölge dışında KKTC’de de 2 kamp ve bir temas noktası bulunan BM Barış Gücü'nün GKRY'den izin alarak görev yaptığını belirterek, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC’den çekilirler” dedi.

“En kısa sürede cevap vereceklerini söylediler ama biz fazladan bir ay süre tanıdık. KKTC olarak net bir şekilde onlara diyoruz ki ‘Bakın, KKTC topraklarında sizin görev yapmanızın onayını verecek olan makam Rum hükümeti değildir, biziz. Biz bunca sene misafirperverlik yaptık, izin verdik ama artık bu bitti. Yanıt olumsuz gelirse de atmamız gereken adımlardan asla çekinmeyiz. 1974’ten sonra Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gider”

Ertuğruloğlu'nun, hele Pile Yolu olayından sonra, sözünün gereğini yapmasını bekliyoruz.

+++

KKTC Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Rum Yönetimi'ne silah ambargosunun kaldırılması kararının 1 Ekim 2024'e kadar uzatılmasını ve ABD savaş gemilerinin Güney Kıbrıs limanlarına yaptığı ziyaretleri sert bir şekilde eleştirdi: 

+++


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder