2 Aralık 2015 Çarşamba

Can Dündar tutuklanınca Aydınlık'ı anımsadılar

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını protesto amacıyla Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından 27 Kasım günü Ankara'da yapılan eyleme Aydınlık Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik, Ulusal Kanal Haber Müdürü Erdem Atay, Aydınlık yazarı Hikmet Çiçek de katıldı.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Dr. Serhan Bolluk konu ile ilgili açıklamasında özetle şunları söyledi:

"Bu butuklamalar basın özgürlüğüne darbedir. MİT TIRlarının cihatçı guruplara silşah ve mühimmat taşıdığı artık Erdoğan ve Davutoğlu'nun övündüğü gerçeklerdir. Bu terör örgütlerini desteklemek ve silahlandırmak uluslararası hukuk açısından da suçtur. MİT TIR'ları ile işlenen suçları haber yaptıkları için Dündar ve Gül'ün tutuklanmaları hukuka aykırıdır. Erdoğan'ın konuşmasını talimat kabul eden yargı makamları hukuk dışı bir karar almışlardır."

29 Kasım'da ise İstanbul'da gazeteciler eylem yaptı. Eyleme CHP Milletvekilleri de katıldı.

***
Aydınlık ve Ulusal Kanal büroları darmadağın edilip yöneticileri Ergenekon kapsamında tutuklandığında, şimdi Dündar ve Gül için sokaklara dökülenler, bileklerine zincirler takarak gösteri yapanlar ortalarda hiç görünmüyorlardı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü bir basın toplantısı düzenleyerek Can Dündar'ı "kahraman" ilan etti. Toplantıya ABD, İngiltere, Hollanda, Fransa, İtalya, Macaristan, İsveç, İspanya, Kanada, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Büyükelçilikleri ve Konsolosluklarından da temsilciler katıldı.
Bakınız:

Halbuki bu haberi ilk defa yapan ve Silivri'ye gönderilen Aydınlık gazetesi yöneticileri için böyle bir eylem yapılmadığı, Aydınlık Haber Müdürü "Kahraman" ilan edilmediği gibi, ABD ve AB ülkeleri Ergenekon davalarını "Türkiye'yi demokrasiye ulaştıracak süreç" diye alkışlamışlardı. ABD, Kanada ve AB ülkelerinin temsilcileri toplantılara katılıp Aydınlık yöneticilerinin tutuklanmalarını protesto etmemişlerdi.

Şimdi her nedense, Aydınlık'ın 16 ay önce yaptığı haberi 16 ay sonra "İlk defa biz açıklıyoruz" diye veren Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar "Kahraman" ilan ediliyordu.

Neden şu: Aydınlık ABD - AB karşıtı bir yayın çizgisi izliyor. Can Dündar ise bir ABD - AB projesi. Bu projenin Atatürkçü Cumhuriyet okuyucularına kabul ettirilebilmesi için Can Dündar'ın "Tayyyip ile boğuşan kahraman" yapılması planlanmıştı. Ayrıntılı bilgi için bakınız:

***

Aydınlık MİT TIR'ları haberini yayımladığı zaman kulaklarının üzerine yatanlar, Can Dündar aynı haberi "İlk defa biz veriyoruz" diye 16 ay sonra yayımladığında Aydınlık'ın "İlk defa siz yayımlamıyorsunuz, çalıntı haber yaptınız ve kaynağını açıklamadınız, 16 ay önce bu haberi ilk defa biz yaptık" açıklamasını duymazdan gelenler, şimdi Can Dündar tutuklandığında Aydınlık'ı hatırladılar.

***
Bir örnek: Ayşenur Arslan'ın yazısı. İşte yazıdan bir bölüm:

"Evet, Can Dündar ve Erdem Gül'ü Silivri'ye gönderen haber daha önce yayımlandı. Kupürde görebilirsiniz. 21 Ocak 2014 günü. yani, MİT TIRLARI'nın durdurulması vakasından sadece iki gün sonra. Yani Cumhuriyet'ten yaklaşık bir buçuk yıl önce. Belki "Canım, Aydınlık'ın haberinde ayrıntı yoktur" diyeceksiniz. Hayır, vardı.

TIR plakalarından tutun güzergahına... İçindeki mühimmattan, o mühimmatın fotoğraflarına... Yanı sıra, TIR konvoyuna eşlik eden araçların markaları ve plakalarına... Her önemli bilgi mevcuttu.

Kuşkusuz, "O zaman Aydınlık da yargılansın" demiyorum. Ama merak ediyorum. "Anında" bilgiye ulaşıp yayınlayan Aydınlık neden görmezden geliniyor da, Cumhuriyet casusluk / terör örgütü gibi akla ziyan iddialarla suçlanıyor?"

Yazının tamamı:

Aydınlık, 21 Ocak 2014.


***
Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım şu açıklamayı yaptı:
"Ocak 2014 tarihi (Aydınlık'ta MİT TIR'ları haberinin yayın tarihi) bizim hala cezaevinde olduğumuz bir dönem. Yani Ayşenur Arslan ne demeye çalışıyor bilmiyorum ama 2009'da tutuklandık. 2014 yılının Mart ayında çıktık. Şimdi Ayşenur Arslan bizi tekrar cezaevine göndermeye çalışıyor"
Bakınız:

***
arşiv:
Y-Cumhuriyet'in Can Dündar'ı çalıntı haberle parlatma gayreti   2 - 6 - 2015
Türkmendağı'ndaki cihatçılara TIRlar yine silah götürdü  2 - 12 - 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder