8 Ekim 2023 Pazar

ABD jeti SİHA'mızı düşürdü, hükümet tehdide boyun eğdi

5 Ekim 2023 öğlen saatleri...

ABD jeti Türk SİHA'sını (Silahlı İnsansız Hava Aracı) vurdu. 

Dışişleri Bakanlığımız utanç verici bir şekilde, "Düşürülen SİHA bize ait değildir" açıklaması yaptı, ABD'nin suçunun üzerini örtmeye çalıştı.

+++

5 Ekim 2023 akşam saatleri...
(ABD saati ile sabah 11:00)

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Pat Ryder (Pet Raydır) ABD F-16 jetinin Suriye'nin Haseke kenti üzerinde Türk SİHA'sını füze ile düşürdüğünü açıkladı.

ABD bu açıklama ile Türk Dışişleri'ne "Niçin yalan söylüyorsunuz, düşürdüğümüz SİHA size ait" demiş, Türkiye'yi küçük düşürmüş oldu.

Önce "Düşürülen SİHA bize ait değil" diyen Dışişleri Bakanlığımız, SİHA'nın bize ait olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.

Ancak ABD "Türk dronunu düşürdük" demesine rağmen Bakanlığımız "SİHA'mızı ABD düşürdü" diyemedi, hatta daha da utanç verici olarak "ABD'nin suçu yok" anlamına gelen şu açıklamayı yaptı:

"- Operasyon esnasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir. İlgili taraflarla çatışmasızlık mekanizmasının daha etkin işletilmesi yönünde gerekli tedbirler alınmaktadır."


Irak Süleymaniye'de askerlerimizin başına çuval geçirilmesi olayında başını kuma gömen hükümet, bu tehdit karşısında da yutkunmaktan başka bir şey yapamadı.

Öyle ya, ABD "stratejik müttefik"... 

+++

ABD tefeci sermayesinin yayın organı WSJ (Wall Street Journal) olayı şöyle verdi: (5 Ekim ABD saati ile sabah 11:36)

"ABD jeti Türk dronunu Suriye üzerinde düşürdü.
Dron, kuzey Suriye'deki ABD kuvvetlerine bir tehdit sayıldı.

+++

The Spot :
ABD F-16 jeti, Suriye'deki ABD kuvvetleri yakınında faaliyet gösteren Türk dronunu vurdu. ABD, bir NATO müttefiki olan Türkiye'nin bir uçağını ilk kez düşürdü.

The Spot'un koyduğu görselde Türk-ABD ittifakının parçalandığına dikkat çekiliyor

+++

7 Ekim 2023

AK Parti Kongresi'nde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya değinmedi

Doğu Perinçek:
"Cumhurbaşkanı'nın ve hükümetin tavrı utanç verici."

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı:
"AK Parti Kongresi'nde emperyalistlere tavır beklerdik. Biz ABD'ye boynumuzu bükecek bir ülke değiliz. Milletimiz bunu kabul etmez."  

Aydınlık, 8 Ekim 2023


+++

Dr. Naim Babüroğlu'nun yorumu: 
ABD Suriye’de bir Türk SİHA’sını düşürdü.
-ABD, hiyerarşik zincir kullanarak bu kararı verdiğini açıkladı. Yani sehven ya da kaza değil.
-ABD’nin elektronik sistemleri SİHA’nın NATO üyesi Türkiye’ye ait olduğunu kesinlikle tespit edecek durumda.
-SORU: SİHA’yı düşürmeden Türkiye’ye neden “SİHA bu bölgeye yaklaşmasın, çekilsin” denilmedi. Normalde, NATO üyesi ülkeler arasında bu eğitim yapılır. Ama ABD buna ihtiyaç duymadı.
-Türkiye, ABD’nin bu hamlesini okumalı.
-Türkiye’nin bütünlüğünü tehdit eden terör örgütünü destekleyen ABD’nin bu son hamlesiyle Türkiye’ye doğrudan savaş açmadığı kaldı. Adını koyalım ve ona göre strateji geliştirelim. SİHA düşürme önemlidir.
1 Mn
Görüntülenme

+++

Dr. Ali Demirdaş'ın yorumu: 

Beslediği YPG/PKK’nın sayısız alt yapı, petrol vs. tesisleri yerle bir edildi.
5-6 yıl öncesine kadar taş atamadığımız yerler buralar. Geçen her gün sahada dengeler değişiyor.
66,5 B
Görüntülenme

+++

Olayın gelişim süreci şöyle:

Gün geçmiyor ki MİT, Irak'ın ve Suriye'n,in kuzeyinde SİHA ile nokta atışları yaparak üst düzey PKK - PYD - YPG - SDG yöneticilerini öldürüyor.

Karabağ'ın kurtarılması da ABD'yi huzursuz etti.

Meclis'in açılış günü olan 1 Ekim'de İçişleri Bakanlığı önünde meydana gelen bombalı PKK saldırısı, ABD'nin mesajı idi. 2 polis yaralandı, bir terörist kendini patlattı, diğeri yakalandı.

Mesajı alan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan şu açıklamayı yaparak Suriye'deki ABD askeri personelini ikaz etti:

"Bu iki teröristin eğitim gördükleri Suriye'den geldikleri açıklığa kavuşmuştur.

Özellikle Irak ve Suriye’de PKK/YPG'ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekün meşru hedefidir. Üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum." 


"Üçüncü taraf" demek "ABD askeri personeli" demekti.

Gerçekten de SİHA'larımız sözü geçen tesisleri (eektrik trafoları, petrol üretim tesisleri dahil) bombalamaya başlamış, bir tanesi de "ABD mevzisine 500 metre yaklaştığı" gerekçesi ile düşürülmüştü.

Böylece ABD askeri personelinin PKK/YPG ile aynı yerde mevzi aldığı dünya kamuoyunca anlaşılmış oldu.

Bu kazanım bir SİHA kaybetmeye değer.

+++

E. Tümamiral Cem Gürdeniz'in yorumu: 
Cumhuriyetin 100. Yılının kutlanacağı Ekim ayının ilk günü Suriye’den gelen PKK teröristleri Ankara’da bombalı araçla saldırı düzenliyor.
TSK nefsi müdafaa refleksi ile Suriye’deki PKK/YPG kampları ve mevzilerine jet uçakları ve SİHA’lar ile harekat icra ediyor.

ABD, Türk SİHA’ları kendi birliklerinin 500 metresine yaklaştı diyerek F16 kaldırıyor ve düşürüyor. Gerçekte bu düşürme olayının anlık bir olay olmadığı ortada. Türkiye’ye caydırıcı bir mesaj verilmiş.

Türk SİHA operatörleri ABD üs ve askerlerini bilerek vurmayacağına göre ABD bu olayı fırsata çevirmiş ve burada bir daha uçak /SİHA dolaştırma denmiş.

Akabinde Amerikan Savunma Bakanı Ankara’yı aramış ve Reuters’e göre karşılıklı müdahaleyi önlemek için tedbirleri konuşmuş.

Bu olaydan kısa sonra Türk üssüne PKK saldırısı düzenlendiğini ekleyelim.

Bu durumda Türkiye’nin iki seçeneği var.
Ya 4 Temmuz Çuval olayındaki gibi bunu da sineye çekecek ya da İncirlik’in ABD tarafından kullanılmasının iptali ile İsveç’in NATO üyeliğinin veto edilmesi üzerinden onurunu koruyacak.

Eğer bir reaksiyon gösterilmezse Kuzey Irak ve Suriye’deki ABD güçleri müttefikleri olan YPG ve dolayısıyla PKK’yı ateş gücü ile korumaya devam edecektir.

+++
y
y
y
y
y


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder