3 Eylül 2023 Pazar

Pile yolu ve Barış Gücü: Lafla peynir gemisi yürümez


BM (Birleşmiş Milletler) Barış Gücü yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti ile anlaşma yaparak Kıbrıs'ta görev yapıyor.

Çünkü GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında tüm Kıbrıs'ı temsil ettiği kabul edilerek hem BM, hem de AB (Avrupa Birliği) üyesi yapıldı.

AB bu nedenle Türkiye'ye "AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuzeyini işgal ettin. Askerlerini oradan çekmeden AB üyesi olamazsın" diyor.

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Türkiye'den başka hiç bir ülke tarafından bir devlet olarak tanınmıyor.

+++

5 Ekim 2022 

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, KKTC toprakları içinde 2 kampı ve bir temas noktası olan BM Barış Gücü'nün Rumlardan izin alarak görev yaptığını belirterek "Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC'den çekilirler. En kısa sürede cevap vereceklerini söylediler ama biz fazladan bir ay süre tanıdık." dedi.

Bakınız: 

Aynı gün Ertuğruloğlu'na yanıt veren BM Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique (Alim Sıddık): "Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Merkezi'ne yaptığı talebin farkındayız, ancak onlardan henüz resmi bir bildirim almadık" dedi.
Bakınız: 

"Bir ay süre tanıdık" diyorsunuz. "Anlaşma imzalamazsan 6 Kasım 2022'de çık git" diye bildirim yapmazsan adam çıkar mı? İşte tam 10 ay geçti, Barış Gücü KKTC topraklarından çıkmadı.

Eğer bir devlet isen, söylediğin sözün arkasında durursun. Yoksa seni kimse ciddiye almaz.

+++

30 Ağustos 2023

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ULUSAL KANAL'a şöyle konuştu:

“BM’nin Kıbrıs Cumhuriyeti'yle anlaşması var. Burada asker bulunduruyor Barış Gücü olarak. Ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle anlaşması yok ve biz yine bir yıl önce dedik ki: Nasıl Rum tarafıyla anlaşman var? Benimle de anlaşman olacak."


Sayın Tatar, lafla peynir gemisi yürümez. Dışişleri Bakanınız tam 11 ay önce "bir ay süre tanıdık" demişti. Verdiğiniz bir aylık süre tam 10 ay önce doldu. 10 aydır Barış Gücü'nün 2 kampına ve temas noktasına gidip: "Süre doldu, haydi yallah" dediniz mi? Demediniz. Artık sizi kimse ciddiye almaz.

+++

Ersin Tatar, Pile Yolu hakkında ULUSAL KANAL'a şunları söyledi:

"Pile - Yiğitler yol yapım çalışması inşallah yakında yeniden başlayacak. O hadiselerden sonra iyi niyet çerçevesinde bir süre askıya aldık"

Niçin askıya alıyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı? Bu "bir süre" 1 ay mı, 1 yıl mı, 10 yıl mı belli değil.

--"Pile Köyü'ndeki Türkler 25 yıldır büyük bir inat ve cesaretle köylerini terk etmediler, orada tarım ve hayvancılık yapıyorlar."
--"O köydeki Türklerin okuluna, hastanesine gitmeleri için hiç bir tedbir alınmadı"
--"Bir anlamda Türklere KKTC'ye git, köyü Rumlara terk et baskısı yapılıyor" 
--"Rumlar alış veriş için kolayca KKTC'ye gidip geliyorlar, Pile'deki Türkler İngiliz Üssü içinden geçmek zorunda bırakılıyor, 15 dakikalık yol 1 saatte gidiliyor" 
dediniz. 


Bir 25 sene daha mı bekleyeceksiniz?

18 Ağustos'ta Pile yolu üzerindeki Barış Gücü'nü KKTC Polisi, inşaat işçileri ve dozerlerimiz süpürmüştü. O ivmeyi neden devam ettirmediniz? 

Aydınlık gazetesi "Kararlılığını ilan etti" diyor. kararlılık böyle mi olur?

Hangi iyi niyet? Rumlarda ve Barış Gücü'nde iyi niyet var mı? 

BM Barış Gücü, 1996 yılında, Rumlar tarafından bilinçli bir şekilde Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yol yapımına ve 2004 yılında inşa edilen Pile-Voroklini yol yapımına, Kıbrıs Türk tarafının tüm itirazları ve protestolarına rağmen sessiz kalarak izin vermiştir.

Hatta Pile yakınında üniversite bile kurdular. BM ses çıkarmadı. Hani iyi niyet? İyi niyet yok, KKTC'nin sözünün arkasında duramaması, irade eksikliği var ne yazık ki.

Bu irade eksikliğinin arkasında da Ak Parti Hükümeti'nin olduğunun farkındayız. Tüm dünya farkında.

Bakınız: 

KKTC polisi ve halk Barış Gücü'nü süpürdü

BMGK kınadı, KKTC geri adım attı, Pile yol inşaatı durdu 

23 Ağustos 2023

Dikelya İngiliz Üssü, hasta almak için Pile'ye giden ambulansa izin vermedi. Barış Gücü de ambulansın Yiğitler-Pile yolunu kullanmasına izin vermedi. BM, İngiltere ve Rumlar: "Ya Rum hastanesine gidersin, ya da ölürsün" dediler Türk hastaya.

Ambulansı KKTC polisi eşliğinde Yiğitler-Pile yolu üzerinden gönderemediniz mi? Bu kadar aciz davranırsanız sizi kim ciddiye alır? 

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder