1 Eylül 2023 Cuma

GABON'da 30 Ağustos Devrimi - Fransa'ya yeni darbe

 

Mali, Burkina Faso ve Nijer'den sonra GABON da Fransız emperyalizmine "dur" dedi. 
30 Ağustos Çarşamba günü, bir düzine Gabonlu asker ve polisten oluşan bir grup, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alan Gabon 24 televizyon kanalında yayınlanan bir bildiriyle Gabon'daki seçimleri iptal ettiklerini, "Cumhuriyetin tüm kurumlarını" feshettiklerini ve "rejime son verdiklerini" duyurdu.

🇬🇦 Gabon'un 30 Ağustos'u Nijer'den sonra Gabon'da da askerler yönetimi aldı. İlk veriler, hareketin bağımsızlık yanlısı, Fransa karşıtı olduğu yönünde.
3.913
Görüntülenme

Halk askerlere destek için sokaklara döküldü. Video kaydı


Cumhuriyet Muhafızları Başkanı General Brice Oligui Nguema, "Geçiş Lideri" seçildi. Askerlerin omuzlarında caddelere çıktı. Video kaydı

+++

Gabon halkı sokaklarda sevinçten oynayarak askerlere tezahürat yapıyor. Video kaydı

"Batı hakimiyetinin çöküşü geri döndürülemez - Putin"

1960 yılında Fransa'dan sözde bağımsızlığını kazanan ülke, Fransız uydusu Ondimba Ailesi'nin elinden kurtulamadı. (Bu aile nüfusun %5'ini oluşturan Müslümanlardan). Ekim 2009'da Başkan Omar Bongo'nun yerine oğlu Ali Bongo iktidara geldi. 

Ali Bongo Paris'teki bir üniversiteden mezun, Fransız olan eşi Gabon'da ticaretle uğraşıyor.

2018'de felç olan Ali Bongo Ondimba, zorlukla yürüyebildiği halde Fransa'nın teşvikiyle istifa etmedi. Ayrıca, Anayasa'ya aykırı olarak geçen gün seçimleri kazanıp üçüncü dönem başkanlığını ilan edince Nguema'nın deyimiyle ordu sayfayı çevirmeye karar verdi. 56 yıllık Fransa kuklası Bongo dönemi sona erdi.

Ali Bongo'nun Macron ile video kaydı
Ali Bongo ve General Nguema
                
Ev hapsinde olan ve yanında yalnızca doktorları olan Ali Bongo, seçimlerde kapattığı internet üzerinden yardım istedi. Video kaydı

Ali Bongonun büyük oğlu Nureddin Bongo'nun Özel Kalem Müdürü Yann Ngulu'nun evinde CFA Frangı, dolar ve avro dolu bavullar bulundu. Video kaydı

+++

Gabon, dünyanın en büyük ikinci manganez yatağına sahip. Ülkede manganez işletmesinin lideri olan Fransız Eramet şirketi, askeri müdahalenin ardından faaliyetini durdurdu.

+++
GABON
267,667 km2 (Türkiye'nin üçte biri)
Nüfus 2,5 milyon
%65 Hıristiyan % 30 Afrika dinleri %5 Müslüman
40 etnik gurup, 42 farklı dil
Baskın etnik gurup Fang %38
Petrol - doğalgaz - elmas - nyobyum - manganez - 
uranyum - altın - demir - çinko - bakır - titanyum
rezervleri Fransa başta olmak üzere Batı'yı besliyor.

Gabon bayrağı
İnteraktif harita



  • Afrika ülkesi Gabon, kıtanın en istikrarlı ve zengin ülkelerinden biridir. 

  • Sahra Çölü'nün güneyindeki ülkeler arasında en yüksek kişi başına gelire sahip. (15 bin usd)

  • Topraklarının yaklaşık yüzde 80'i tropikal ormanlardan oluşmaktadır 

  • Petrol ve manganez zenginliğiyle öne çıkıyor. Batı Afrika'daki en eski petrol üreticisi ülkelerden biridir. Devlet topraklarında yaklaşık 120 petrol sahası keşfedilmiştir. 

  • Dünya’nın en büyük goril nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. 

  • Trans-Gabon demiryolu, sömürge döneminin sona ermesinden sonra Orta Afrika'da döşenen tek demiryolu ağıdır. Haftada üç gün yolcu taşımaktadır. 

  • Gıdasının yarısından fazlasını ithal etmek zorundadır.

  • Kontrplak üretiminde kullanılan Aucumea Cline ağacının dünyadaki en büyük tedarikçisidir. 

  • BRICS’e üyelik başvurusu yapan ülkelerden biridir.

  • 2018’de KUŞAK-YOL girişimini imzaladı. 

  • ÇİN ve HİNDİSTAN, Gabon’un ana ticaret ortakları. Asya: yüzde 67,9 (Çin, Hindistan, Güney Kore, Singapur)- Avrupa: yüzde 22,6 -  Fransa’nın Afrika’da 3 daimi askeri üssü bulunuyor; Senegal, Fildişi Sahili ve Gabon. 

  • Seçim döneminde Fransız medyası ülkede yasaklanmıştı. 

  • Avrupa Birliği, seçimlerin “şeffaf” olmadığını ve sonuçların “kuşkulu” olduğunu ifade etmişti. 

  • 25 Haziran 2022’de Gabon, Togo’yla birlikte İngiliz Devletler Topluluğu “Commonwealth”e katılma kararı almış, karar 2009 yılında Ruanda’nın katılışında olduğu gibi, Fransa’ya bir mesaj olarak yorumlanmıştı.


+++

Halk sokaklarda devrimi destekliyor. Video kayıtları

Askerlerin kutlama yürüyüşü video kaydı

İngilizce yayın yapan Rus RT televizyonu Batı'daki panik havasını böyle aktardı: Yayın askerlerin devrimi ilan ettikleri konuşma ile başlıyor. Video kaydı

+++

General Nguema hakkında kısa bilgi:

Babası subay olan Nguema, askeri eğitimini Fas'ın Meknes kentindeki Fas Kraliyet Askeri Akademisinde tamamladı, ardından Gabon'un ekvator ormanlarındaki Komando Eğitim Merkezinden mezun oldu.

General Nguema, askeri kariyerinin ardından eski Cumhurbaşkanı Omar Bongo'nun yaveri oldu ve Bongo'nun 2009'daki ölümüne kadar bu görevine devam etti.

Babası öldükten sonra koltuğu devralan Ali Bongo ile arası açılan Nguema, Gabon'un Rabat ve Dakar Büyükelçiliklerine Askeri Ataşe olarak gönderilerek ülkeden uzaklaştırıldı.

Nguema, 2019'de Cumhurbaşkanı Bongo'nun felç geçirmesinden bir yıl sonra, Ali Bongo'nun üvey kardeşi Frederic Bongo'nun yerine, Cumhuriyet Muhafızlarının istihbarat biriminin başına geçti ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüş yaptı.

Birkaç ay sonra Cumhuriyet Muhafızlarının Komutanlığına terfi eden Nguema, Cumhuriyet Muhafızları içerisinde doğrudan Ali Bongo'ya bağlı Özel Müdahaleler birimini kurdu ve zamanla bu birimi güçlendirdi.

Nguema'nın Bongo ailesiyle hem akrabalığı hem de yakın uzun yıllara dayanan yakın ilişkileri olduğu biliniyor.  

+++

Ali Bongo - Fransa ilişkileri:
BRICS'e üyelik için başvurması, Çin'in Kuşak-Yol girişimini imzalaması gibi nedenlerle Fransa ile arası şeker renk olmuştu. Fransız yargıçlar, Bongo Ailesi'nin Fransa'daki 28 değerli mülkü Gabon'da faaliyet gösteren Fransız petrol şirketi Elf-Total'ın verdiği rüşvetlerle alındığını 2022de açılan adli soruşturmada tespit etmişti. Fransa, Bongo'ya sopa gösteriyordu. Fransız yargısı, Bongo ve 8 kardeşi hakkında "haksız kazanç" suçlamasıyla adli süreç başlatmıştı.
Ancak Fransa'nın kaldırdığı taş ayağına düştü. Bongo'yu hizaya getirmek isterken açıkladığı yolsuzluklar, son seçimlerde yaşanan hukuksuzluklar, Fransız karşıtı devrimcilerin elinde mükemmel bir silaha dönüşmüştü.
+++
Kamerun ve Ruanda:
Bu iki ülkede iktidarda olan Fransız kuklaları Mali ve Gabon gibi bir devrimle yıkılma korkusuyla ordunun üst kademelerinde düzenlemeler yaptılar. Ancak korkunun ecele faydası yok.
+++
Kınama mesajları
ABD, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği ve ne yazık ki İslam İşbirliği Teşkilatı kınama mesajları yayınladılar.
Ayrıntılı bilgi için bakınız: 

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder