25 Haziran 2022 Cumartesi

Aşık Veysel'e saygısızlık: Adı o okula tekrar koyulacak.

 Çıkış Yolu Programı, ULUSAL KANAL,  21 Haziran 2022:

"Buradan protesto ediyoruz. 
Âşık Veysel'in adını Sivas'taki ortaokuldan nasıl kaldırırsınız? 

Vatan Partisi buradan ilan ediyor. 
Âşık Veysel'in adı tekrar o ortaokula verilecek. 
Hiç bir geri adım atmıyoruz. 
Hiç bir şekilde şunu kabul etmeyiz:
'Efendim biz onun adına kültür merkezi kuracağız.’ diyorlar. 
Hayır, bu hata kaldırılacak. 
O ortaokula tekrar Âşık Veysel'in adı konulacak. 

Kültür merkezine değil de Ankara'da bir üniversiteye Âşık Veysel'in adını koysanız o da yetmez. O ortaokula tekrar koyacaksınız. Bu vahim hata ancak böyle düzeltilir."


"Âşık Veysel, bizim âşık geleneğimizi, ozan geleneğimizi temsil eden son isim. Bundan sonra öyle bir insan da olmaz, çünkü o çağ bitti. O çağın zirvesinde olan bir temsilci. 

Benim de çok iyi bir dostumdur. 

Dedem İbrahim Olcaytu, Sivas'ta Halkevi Müdürü iken, köylerde folklor araştırmaları, derlemeleri yaparken, Şarkışla Sivrialan köyünde Veysel'i keşfetti.

 Ben de üniversitede akademisyenken Âşık Veysel'le tanışma şerefine eriştim. Ankara'ya geldiği zaman davet ederdik. Bize gelirdi. Onunla beraber oturdum, onun sazını dinledim, onun sohbetinde bulundum. Hiç unutamam. Âşık Veysel'in bütün türkülerini de istisnasız ezbere bilirim. Babam da Âşık Veysel'e meraklı idi."


"Ondaki tezene, sadelik, saza vuruşu, olgunluk, birikim olağanüstüdür. 

Onun ismini okuldan kaldırmak kadar büyük bir cehalet olamaz. Bu hatadan o ortaokula tekrar Âşık Veysel'in adını koyarak dönülebilir. 

Bu Türk milletine yapılan bir saygısızlık. 
Türk edebiyatına, Türklerin bütün birikimine yapılan bir saygısızlık."

Aşağıdaki ÇIKIŞ YOLU videosunun 2:43:00 - 3:00:00 dakikaları arası


"Âşık Veysel aynı zamanda çağdaş, Atatürk Devrimi'ni hazmetmiş bir insandı. Türk'tü Kürt'tü Çerkes'ti bu ayrımlara karşı bir insandı. Bu konularla ilgili 'Birlik Destanı' vardır. Bu şiirde ikiliğe, senliğe benliğe tavır var. 'Dört kitap' diyor. "

"'Ne Kızılbaş ne Yezit' diyor mesela Âşık Veysel. 'Menfaattir varvarası' diyor. Bu çıkarcıların yaptığı bir iş. Dikkat ederseniz şu şiiri okunduğu zaman Âşık Veysel'in mezhebinin ne olduğuna cevap veremezsiniz. Çünkü Âşık Veysel, Cumhuriyet kültürü. Âşık Veysel bunlardan hangisi? Hepsini kucaklıyor."


“Buradan da Sayın Sivas Valimize sesleniyoruz. Hiç uzatmayalım bu işi. Hatadan dönmek fazilettir. O ortaokuldan kaldırılmış. Oraya tekrar konulmalı. Bu büyük yarayı bu toplumun bağrında açamazsınız. Biz ‘şu adı vermişler’ diye buna karşı değiliz. Âşık Veysel'in adının kaldırılmasına karşıyız. Âşık Veysel'in dokunulmazlığı var çünkü. Bakın nasıl Kutadgu Bilig bin yıl sonra da var, Âşık Veysel de üç bin yıl sonra da olacak.”

+++

Âşık Veysel Şatıroğlu’nun adı memleketi Sivas’taki Âşık Veysel Ortaokulu’ndan kaldırıldı, yerine Eğitim Bir-Sen kurucusu Mehmet Akif İnan’ın adı verildi. Büyük ozanın adının silinmesi tepkilere neden oldu. Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü konuya sessiz kaldı. Uygulamanın 18 Mayıs’ta Sivas’tan tayin edilen önceki Vali Salih Ayhan tarafından yapıldığı iddia edildi.

Sanatçı Mustafa Özarslan’ın başkanlığını yürüttüğü Âşık Veysel Kültür Derneği ile Âşık Veysel'in köyü olan Sivrialan Köyü Derneği ve Şatıroğlu Ailesi’nin girişimleriyle yeni Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek’in Âşık Veysel’in adını yeni bir okula ve yapılacak bir kültür müzesine verme taahhüdünde bulunduğu belirtildi. 

https://www.aydinlik.com.tr/haber/perincek-kararliyiz-pesini-birakmayacagiz-dedi-asik-veyselin-adi-o-okula-verilecek-322834

+++

Aşık Veysel'in heykelinin Cıbırlar Parkı'ndan kaldırılması olayı için bakınız: 

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder