22 Haziran 2024 Cumartesi

Tacikistan'da başörtüsü yasağı haberlerinin eleştirisi

 
                      Cumhurbaşkanı İmamali Rahman
                             öğretmen ve öğrencilerle

Avrupa Birliği'nin gayrı resmi yayın organı euronews:
"Tacikistan Cumhurbaşkanı, başörtüsü ve diğer tüm İslami sembollerin kullanımını yasaklayan yasa tasarısına onay verdi." demektedir.

Bu kasıtlı çarpıtma haberden amaç, Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi olan Tacikistan ile diğer Müslüman ülkelerin arasını açmak ve Tacikistan'a 30 yıldır yaptıkları "insan hakları ihlali" suçlamasını bir ileri aşamaya ilerletmek için gerekçe hazırlamak.

Gerçekte yasanın kapsamı şöyle:

Burka, peçe, hicap gibi ulusal kültüre aykırı giysiler eskiden beri yasaktı. Ancak yasağa uymayanlar vardı. Yasağa uymayı zorlamak için Milli Meclis bu şekilde giyinenlere para cezası getiren bir yasa çıkardı ve yasayı Cumhurbaşkanı İmamali Rahman onayladı.

                                                               Burka yasak

Böyle giyinenlere verilecek para cezaları şöyle:
Siviller 7.920 somoni (25.000 lira), 
Hükümet yetkilileri 54.000 somoni (167.000 lira) 
Dinsel yetkililer 57.600 somoni (178.000 lira) 

Başörtüsü yasağı diye bir şey yok. 

Peçe yasak

+++

Bakınız aykırı sitesi olayı nasıl çarpıtıyor: 

Tacikistan parlamentosunun üst kanadı Milli Meclis, başörtüsü takılmasının yanı sıra Ramazan ve Kurban Bayramlarının kutlanılmasını yasaklayan kararı onayladı. Başörtüsünü "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak niteleyen yasaya göre ülkede Müslüman kadınlar başörtüsü takamayacak.
134,8 B
Görüntülenme

"Ramazan ve Kurban Bayramlarının kutlanmasının yasaklanması" diye bir şey de yok.

Yasaya göre, çocukların ev ev gezerek bayramlık (para, şeker) isteme adeti olan “iydgardak” yasaklandı. Amaç çocukları dilenciliğe alıştırmamak.

Ayrıca erkeklerin IŞİD ve El-Kaide tipi sakal bırakmaları yasak.
Polisler bunları toplayıp zorla traş ediyor. Bu önlemler, ABD destekli terör örgütlerinin etkisini sınırlama amaçlı.

Başörtüsü ve bayram yasağı yalanları ABD - AB güdümlü.

Tacikistan'ın Başkenti Duşanbe
Haziran 2024
Bu tip başörtüsü yasak değil
+++

RUSEN (Rusya Araştırmaları Enstitüsü) haberi şöyle veriyor:
"Kadınların Arap usulünde peçe veya başörtüsü takması yasak. Tacik gelenek ve göreneklerine göre başörtüsü giyilmesi isteniyor

Tacikistan'da DAEŞ taraftarlığı veya Selefilik neden hızla artıyor? Tacikistan Parlamentosu "ulusal kültüre aykırı kıyafetlerin" giyilmesini yasakladı. Kadınların Arap usülünde peçe veya başörtüsü takmasının cezalandırılacağı bildiriliyor. Tacik gelenek ve kültürüne göre başörtüsü giyilmesi isteniyor. Tacikistan'ın ulusal kıyafetlerinin tasarımcısı Romish Odinazoda şöyle açıklıyor: "Ulusal kıyafetler ile Avrupa kıyafetleri arasındaki temel fark, Tacik ulusal süslerini içermesidir." "Bir diğer fark da kıyafetlerin kısa veya uzun olmaması, kısa veya uzun kollu olmasıdır." Uluslararası insan hakları örgütleri, Tacik yetkilileri Müslüman kıyafetleri giyen kadınlara baskı uyguladığı ve onlara ayrımcılık yaptığı için defalarca eleştirdi. Geçmişte kolluk kuvvetleri dini kıyafet giyen kadınlara ve sakallı erkeklere yönelik toplu baskınlar düzenlemişti.
+++

                                                   İmamali Rahman 

Mart 2007'de, Rahmanov, soyadını Rahman olarak değiştirdi, kültürel ve ulusal köklerine dönmek için Taciklere çağrıda bulunarak soyadlarındaki -ov ekini kaldırmalarını istedi. 
Mart 1997'de hacca gitti. 1994'ten beri Cumhurbaşkanıdır.
3 kez arka arkaya seçilmiştir. (önce %97 ve en son %79)

Azizmo Esadullayeva ile evli ve dokuz çocuk babasıdır. Yedi kız ve iki erkek çocuk sahibidir. Oğulları Rüstem ve Somon, kızları Firuze, Ozoda, Rukhşona, Takhmina, Parvina, Zarrina ve Farzona'dır.
 
+++

harici sitesinin haberi:

Ülke parlamentosunun üst kanadı Milli Meclis, 19 Haziran’da düzenlenen oturumda ‘Bayram ve Törenlerin Düzenlenmesi’ yasasında yapılan değişiklikleri kabul etmişti.

Değişiklikler, ‘milli kültüre yabancı kıyafetlerin ithalatı, satışı, tanıtımı ve giyilmesini’ ve çocuk pornografisini yasaklıyor.

Ülkede son yıllarda yaygınlaşan ve radikal İslam ile ilişkilendirilen hicab ve benzeri kıyafetlerin yasaklanması gündemdeydi.

Milli Eğitim Bakanlığı 2007 yılında hem İslami kıyafetleri hem de Batı tarzı mini etekleri öğrencilere yasaklamış ve daha sonra bu yasağı tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletmişti.

2018 yılında, çeşitli durumlar için uygun kıyafetleri ayrıntılı olarak tanımlamak üzere ‘Tacikistan’da Önerilen Kıyafet Rehberi’ adlı hacimli bir el kitabı yayımlamıştı.


+++

Nigar İbrahimova'nın haberi: 
https://twitter.com/nigaribr7/status/1804223091297403134

Tacikistan’ da başörtüsü ve dini bayramların yasaklanması ile ilgili gelişigüzel haberlerin paylaşıldığını görünce yorum yapmak istedim. Yasaklanan geleneksel başörtüsü değil türban, peçe tarzı milli kültürlerine yabancı kıyafetlerdir ki ülkede bunları taşımak fiilen zaten yasaktı fakat artık kanunen yasaklandı ve para cezasına tabi tutuldu. İslami bayramların yasaklanması ise söz konusu değil. Bayramlarda çocukların bayram gelenekleri gereği şeker toplama benzeri davranışlar yasaklanmış. Takip edenler bilir, geçtiğimiz hafta Tacikistan’daydım ve bugün konu edilen başörtüsü yasağı ile ilgili kendi görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Tacikler dini geleneklerine bağlı bir halktır ve Duşanbe’de bulunduğum birkaç gün boyunca en çok dikkatimi çeken de kadın nüfusun neredeyse tamamına yakınının kapalı oluşuydu. Ayrıca bu kadar dine yakın olmalarına rağmen çevrede hiç cami olmayışı dikkatimden kaçmadı. Camilerde ezan okunmadığını fakat ibadetin serbest olduğunu öğrendim. Anlaşılan yetkililer bahsi geçen yasa ile yabancı kültürü taklidin önüne geçmek ve milli kültürel değerlerinin korunması yönünde bir önlem almaya çalışıyorlar.

33,1 B
Görüntülenme

+++
                        Tacikistan'ın sınır komşuları:
                Afganistan, Özbekistan, Kırgızistan,
                         Uygur Özerk Bölgesi (Çin)
                            (Pakistan ile sınırı yok.)
                                Başkent: Duşanbe

Dil: Farsçanın bir lehçesi olan Tacikçe
Nüfus: 10 milyon
%86 Tacik, %11 Özbek, %0,4 Kırgız, %0,3 Rus
143,000 km2 (Türkiye'nin beşte birinden küçük)
Din: Sünni İslam

                                  Tacikistan bölgeler:
          1: Soğd  2: Duşanbe  3: Hatlon  4: Badahşan

Tacikistan bayrağı

Devletin Tacikçe resmi adı:
Ҷумҳурии Тоҷикистон  =  Çumhurii Toçikiston
 
Katar'ın desteği ile yapılan dünyanın en büyük camisi Duşanbe'dedir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Tacikistan

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0mamali_Rahman

+++