21 Eylül 2022 Çarşamba

Göyçe Zengezur Cumhuriyeti kuruldu

Bu yazı 23 Eylül 2020 günü güncellenmiştir

Göyçe Zengezur Cumhuriyeti Bayrağı

Ermeniler, 30 yıl önce işgal ettikleri Dağlık Karabağ'da  Artsah Cumhuriyeti ilan etmişlerdi. 2020'deki 44 gün savaşında işgal ettikleri tüm toprakları kaybettikleri halde, hala daha Artsah iddiasına devam ediyorlar.
Bakınız: 

+++

Dr. Ahmed Şahidov önce şu duyuruyu yaptı::
Azerbaycan'da bir grup insan - aydınlar, bilim adamları, parlamenterler - Göyça-Zengazur Cumhuriyeti'nin kurulduğunu duyurdular. Yeni kurulan cumhuriyetin toprakları, şimdiki Ermenistan Cumhuriyeti'nin topraklarını içerir.

4 gün sonra da bu kuruluşu yapan Rızvan Talibov'un provokatör olduğunu açıkladı:

https://twitter.com/shahidovcom/status/1573079305831284737

"Göyça-Zangazur Cumhuriyeti" provokasyondur arkadaşlar. Rizvan Talibov isimli şahsın "Göyça-Zangezur Cumhuriyeti" fikri provokasyon olup, Azerbaycan'ın gerçek amaç ve hedefleri hakkında yanlış bir kanaat oluşturmayı amaçlamaktadır. +++

Kendisi Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı olup aynı zamanda siyaset bilimcidir. 4 gün ara ile birbirine ters iki açıklama yapması şaşırtıcı olmuştur.

Geniş bilgi için bakınız: 

+++

 dGöyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti ilk kabinesi Cumhurbaşkanı Rızvan Talibov başkanlığında Türkiye'de toplandı.ilk dış temsilciliği de Ankara'da kuruldu.ış
temsililiği de Ankara'da kuruldu.

Zengezur Cumhuriyeti ilan edildi. Zengezur bölgesinin veya "Batı Azerbaycan"ın eski sakinleri Kaçar hanedanının torunlarıdır. Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti'nin Ankara'da temsilciliği açıldı.



Göyçe Zengezur Cumhuriyeti Bayrağı

İslam Devrimi öncesi İran bayrağında bulunan kılıç tutan aslan ve güneş simgesi Azerbaycan bayrağının soluna eklenerek Zengezur bayrağı oluşturulmuş.

İslam Devrimi öncesi İran bayrağı

Kılıç tutan aslan ve güneş simgesi, 1794 - 1925 yılları arasında İran'da hüküm süren Kaçar Hanedanı'nın simgesidir.

Devlet-i Aliye-i İran, Azerbaycan Türklerinin Kaçar Boyu'nun Kovanlı Kolu tarafından kurulmuştur. Kaçarlar, Kırşehir ve Bozok (Yozgat) bölgesinden 15. yüzyılın bitimine doğru Azerbaycan’ın Gence yöresine göçen Türkmen oymağıdır. Ayrıca Hazar'ın güneyinde yaşarlar.

Ayrıntılı bilgi için bakınız: 


+++

Bu, Ermenistan'a yapılan bir uyarı olarak da değerlendirilebilir. Ankara'da temsilcilik açılması, hükumetimizin bilgisi dışında olamaz. 

"Anlaşmayı çiğneyip Zengezur Koridoru'nun açılmasını engellersen bize bu bölgeyi savaşla almak dışında çare kalmaz" denilmektedir Ermenistan'a el altından.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız: 
Zengezur Koridoru - Laçın Koridoru - Haritalar

Temsilcilik önüne temsili Zengezur Cumhuriyeti haritası asıldı:


Koyu mavi: Azerbaycan ve Nahcınan
Açık mavi: Ermenilerin Sevan adının verdiği Göyçe Gölü
Kırmızı: 1920'de Azerbaycan'dan alınıp Ermenistan'a verilen Göyçe Gölü'nün kuzey ve doğusundaki topraklar ve İran sınırına uzanan Zengezur. İşte bu eski Azeri topraklarında hak iddia ediyoruz.

Kaçar Hanedanı döneminde İran haritası:

Kaçar boylarının yaşadığı bölge Hazar'ın güneyinde İngilizce yazımla Kajars olarak gösterilmiş.

+++


+++

İran bölgesinin tarihi ile ilgili arşiv:

Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 1. Bölüm 

Farslar ve Türkler hiç savaşmadı - 2. Bölüm 

+++


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder