4 Temmuz 2024 Perşembe

Dağıstan'da peçe ve mini etek yasağı haberlerinin eleştirisi

Dağıstan'da peçe yasağı
+++

Sayın Ahmet Özdemir, Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nde mini etek yasağı konulu bir video yayınladı:
Video kaydı:
Rusya'nın Dağıstan bölgesinde mini etek, şort gibi açık kıyafetler yasaklandı. Bölgeye yasaktan haberi olmayıp gelen turistler, havaalanından direkt alışveriş mağazasına götürülüyor. Putin; Dağıstan, Çeçenistan gibi özerk bölgeleri, kendi iç sistemlerinde özgür bırakmış durumda.
48,3 B
Görüntülenme

Bu tvitte söylenenler doğru değil. 4 yanlış var.
Birincisi:
Yasak yok. Turistlere rica var. "Ötenizi berinizi gösterip Müslüman halkımızı rahatsız etmemenizi rica ederiz" anlamında. 
İkincisi:
Turistlerin alışveriş merkezine götürülmesi diye bir şey yok.
Üçüncüsü:
Bu afiş yeni değil. 1996 tarihli
Dördüncüsü:
Dağıstan özerk bölge değil, Cumhuriyet
Dağıstan Cumhuriyeti Bayrağı

Videoda gösterilen o afiş şöyle:

Çevirisi şöyle:
"Cumhuriyetimizin değerli misafirleri, kıyafet kurallarına uymanızı rica ediyoruz.
Kültürümüze ve geleneklerimize olan saygınız, Dağıstan misafirperverliği ile karşılık görecektir.
Geçici ikamet yeri kurallarına uymak, toplumsal kuruluşlara, gümrüklere, geleneklere, dinsel inançlara saygı duymak ayrıca turistin sorumluluğundadır.
24.11.1996 Rusya Federasyonu"

Dağıstan Cumhuriyeti için bakınız.

Önerilen giysi tipi böyle
Görüldüğü gibi yasak yok
Dağıstanlı bayan kolsuz giymiş
+++

Ama yeni bir yasak var. Ve bu gerçek. Buyurun:

https://twitter.com/nigaribr7/status/1808081103791468961
Dağıstan, kadınlarda peçe kullanılmasını yasaklıyor. Dağıstan Devlet Başkanı Sergey Melikov, bu kapanma tarzının Kafkasya haklarına özgü olmadığı ve en son yaşanan silahlı saldırı sonrası güvenlik açısından da endişe verici olduğu sebebiyle yeni yasa ile uygulanacağını duyurdu. Bu tarzın güvenlik açısından riskli olmasının dışında aynı zamanda kadına eziyet olduğunu düşünüyorum.
· 14,8 B Görüntülenme

Güvenlik gerekçesi ile yasaklama, Abdülhamid Han'ın 2 Nisan 1892 günlü peçe yasağı fermanına benziyor. Ancak bu kez Dağıstan'da sürekli olacak gibi görünüyor, Tacikistan gibi.

+++

euronews (Avrupa Birliği gayrı resmi organı) haberi:

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Müftülüğü, bölgede 23 Haziran'da düzenlenen silahlı saldırıların ardından güvenlik önlemleri kapsamında bugünden itibaren peçe takmayı geçici olarak yasakladığını bildirdi.

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde kilise ve sinagogları hedef alan eş zamanlı silahlı saldırıların ardından sıkı güvenlik önlemleri alınıyor.

Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Müftülüğü, Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "mevcut tehditler ortadan kaldırılıncaya kadar" peçe takılmasına "geçici" bir yasak getirildiğini belirtti.

Müftülük, yasağın "belirlenen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir teolojik sonuca varılıncaya kadar" yürürlükte kalacağını vurguladı.

Dağıstan Müftüsü Ahmad Abdullayev, "Beni eleştirecek kişilere karşı tavrım nötrdür" diyerek Müslüman toplumun karara tepki gösterebileceğini belirtti.

Karar, Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede yaşanan silahlı saldırıların ardından verildi. 23 Haziran'da başkent Mahaçkale ve bölgenin güneyindeki Derbent şehrinde bulunan bir polis noktası, iki kilise ve iki sinagogun hedef alındığı saldırılarda 17'si polis, 5'i sivil olmak üzere toplam 22 kişi hayatını kaybetmişti. Haberlerde, saldırının ardından silahlı adamlardan birinin peçe takarak kaçmaya çalıştığı belirtildi.

https://tr.euronews.com/2024/07/03/rusyaya-bagli-dagistanda-teror-saldirilarinin-ardindan-pece-takmak-gecici-olarak-yasakland

+++


Her ne kadar "geçici" deniliyorsa da, "...yeni bir teolojik (yani din kuralları ile ilgili) sonuca varılıncaya kadar" sözleri, peçenin din emri olmadığına dair bir fetva hazırlığı yapıldığını  gösteriyor. Suudi Arabistan'da yapıldığı gibi.

+++

Putin, Karabağ'da konuşlanan Rus Barış Gücü'ne Dağıstanlı bir Türk Generali komutan atayarak Paşinyan'a dördüncü ve son darbeyi vurmuştu. Ayrıntılar ve Dağıstan haritaları için bakınız:
Putin'den son darbe: Rus Barış Gücü Komutanı bir Türk 

+++

Eylül 2018'de Suudi Arabistan resmi televizyonu Es-Saudiyye bir ilke imza atmış, ilk kez bir kadın (Viam ed-Dahil) ana haber bültenini sunmuştu. Dahası vardı: Kadının saçı görünüyordu. Hem da ucundan değil, 4 parmak geriye kadar. 
Tüm yayın organları "İlk kez kadın sunucu" vurgusu yaptı.
Hiç biri "Kadının  saçı görünüyor" vurgusu yapmadı.
Video kaydı

Suudi Arabistan'da son dönemde yapılan açılımlarla kadınlara araba kullanma, veli izni aranmaksızın şirket kurabilme, Adalet Bakanlığı'nda çalışabilme, spor müsabakaları için stadyuma gidebilme gibi haklar verilmişti. Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu, kadınların iş piyasasına katılım oranını yüzde 22'den yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyor.

+++

19 Mart 2018
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman:
"Kadınlar saygılı ve uygun giyindikçe peçe ya da çarşaf giymek zorunda değil"
Video kaydı

CBS TV'ye konuşan Selman:
"Şeriat kanunları gayet açık. Kadınlar da erkekler gibi uygun ve saygılı giyinmeliler. Bu, özel olarak siyah çarşaf ve siyah peçe anlamına gelmiyor. Ne tip kıyafet giyecekleri kararı tamamen kadınlara bırakılmış"
Daha önce Suudi bir vaiz de aynı şeyleri söylemişti.


Böylece saç saklama, kara çarşaf ve peçenin din emri olmadığı Suudi yetkililerce açıklanmış oldu.

+++

Burka, Peçe ve IŞİD sakalı Tacikistan'da uzun zamandır yasaktı ama cezası yoktu. Geçen ay yasa ile para cezası getirildi. Bakınız:
Tacikistan'da başörtüsü yasağı haberlerinin eleştirisi 

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder