İran ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları, iki ülkenin sınırındaki ortak proje Kız Kalesi (Giz Galası) ve Hüdaferin Barajları'nın açılış töreninde buluştular.
Reisi: "Bazıları bizim bir araya gelmemizi hoş karşılamıyor fakat onlar bizim için önemli değil."
Aliyev: "Dünya bilsin ki biz birlikteyiz, birlikte olmaya devam edeceğiz."
Aliyev Raisi ile görüşmesinde: Bu ülkeler bizim işlerimize karışamaz!
Bölgenin kalkınması bölge ülkelerinde yaşayan halkların iradesiyle sağlanmalıdır. Bölge dışı ülkelerin işlerimize müdahalesi kabul edilemez.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Araz Nehri üzerinde inşa edilen "Khudafarin" "Giz Galası" hidrokavşağının açılış töreninde yaptığı konuşmada bu görüşleri dile getirdi.
"Buradan binlerce kilometre uzakta bulunan ülkelerin liderleri bu bölgede herhangi bir sonuç elde etmek istiyorsa bizimle konuşsunlar. Gereksiz ve gereksiz müdahale bugüne kadar sonuç getirmemiştir ve getirmeyecektir."
Adamsın sayın başkan
Tören dönüşünde Reisi ve diğer yöneticilerin helikopteri düştü,
İran yardım istedi, Türkiye Akıncı İHA göndererek kaza yerini tespit etti. İHA'ya gece görüş helikopterlerimiz de eşlik etti. Ancak 4 üst düzey yönetici, 2 komutan ve 3 pilot ölmüştü.
Bu kadar yöneticinin aynı helikopterde sisli havada ormanlık bölge üzerinden uçurulması vahim bir hatadır. Hem de 50 yaşındaki bir helikopterle...
Video kaydı:
#Cumhurbaşkanlığı helikopterinin arama operasyonunda hava şartları
#iran bu şartlarda cumhurbaşkanını helikopterle nasıl yolcu eder. Bu kadar zayifyat olurmu? Bunlar hava seraitinin nasıl olacağın hicmi sorgulamadılar?
#SONDAKİKA:
Devrim Muhafızları, Akıncı İHA'sında tespit edilen ısı izinin İran Cumhurbaşkanı Raisi'nin helikopterine ait olduğunu doğruladı
+++
Azerbaycanlı gazeteci Nigar Ogeday'ın yorumundan özet veriyorum. Yazının tamamı için bakınız:
"Azerbaycan'la ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgilenen ve Bakü'de çok önemli, hatta inanılmaz derecede samimi açıklamalarda bulunan Slovakya Başbakanı Fitso, ülkemizden ayrıldıktan 8 gün sonra suikasta kurban gitti!"
"Azerbaycan'la ilişkilere büyük önem veren ve İlham Aliyev'e dost demekten gurur duyan Sırp Lider Vuciç'e suikast girişiminde bulunulduğu iki gün önce ortaya çıktı!"
"Azerbaycan'la ekonomik ilişkiler geliştiren, siyasi yumuşama yoluna giden ve bu doğrultuda bazı şeyler yapmaya çalışan İbrahim Reisi de Baraj açılışında Aliyev ile görüşmesi sonrası kaza geçirdi."
"Reisi'nin helikopterini kim düşürdü?"
"Her iki lider de halklarımızın kardeşliği, tarihi geleneği ve ortak kültürü hakkında konuştu. Aliyev İran'ın Ermenistan ile sınır belirleme sürecindeki siyasi pozisyonunu memnuniyetle karşıladığını söyledi, Reisi Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, Karabağ'ın kurtuluşu ve mevcut inşaat çalışmaları hakkında da adaletli konuşdu."
"Reisi'nin Aliyev'e söylediği 'Birileri bizim toplantılarımızı, ortak başarılarımızı beğenmiyor olabilir' sözleri dikkat çekicidir."
+++
Nigar Ogeday, Reisi'nin konuşmasından bölümler veriyor:
Reisi:
"Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmemde ekonomik-ticari, kültürel ve siyasi alanda, özellikle güvenlik ve savunma alanlarında ilişkilerin daha da geliştirilmesinin önemini her zaman vurguladığımızı belirttim."
"Karabağ'ın Azerbaycan'ın toprağı olduğunu açıkça belirten ilk ülkelerden biri olduk. Karabağ'da canlanma programı temelinde işbirliğimizi her zaman göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim."
"Son olarak şunu söylemek isterim ki, bazı güçler iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden hoşlanmayabilir. Ama asıl olan çıkarlarımızdır ve iki ülke arasındaki ilişkiler bizim için çok önemli."
İran cumhurbaşkanının Azerbaycan'a ilişkin açıklamaları ilk kez bu kadar spesifik oluyor; İranlı yetkililer genellikle muğlak ifadeler kullanıyor.
+++
Nigar Ogeday:
"Reisi'nin güvenliği düzgün organize edilmemişti. Gidiş dönüş güzergahı açıklanmıştı. Rota olarak Pir Davud'un ulaşılması zor ormanlık alanları gösteriliyor. Sisli ve sert havalarda başkanlık helikopteri neden ormanın içinden ve ulaşılması zor alanlardan uçmalı?"
+++
"Bölge dışı kuvvetlerin helikoptere elektronik müdahale ihtimal çok zayıftır. İran, siber saldırıya karşı koruma gücüne sahip."
"İran'ın içinden bazı güçler, örneğin SEPAH Başkanı, Reisi - Aliyev görüşmesi arifesinde kendisine bağlı sosyal medya kuruluşlarında Azerbaycan'a yönelik tehdit ve hakaretlerde bulunmuştu. Bu durum, devlet içinde devlet olan SEPAH (İslam Devrimi Muhafızları Ordusu) Başkanı'nın Azerbaycan'la ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine karşı olduğunu düşündürüyor."
"Cumhurbaşkanlığı helikopterinin sisli havalarda orman ve ulaşılması zor arazilerde uçması için yeşil ışık yakanlar da ciddi şüpheler uyandırıyor."
"Dolayısıyla Reisi'in helikopterinin iç güçlerin mücadelesi sonucu düşme ihtimalini göz ardı edemeyiz."
+++
Soru : Düşen helikopter AKINCI İHA değil de İran 'ın elindeki İHA 'larla bulunamaz mıydı?
Cevap : Çok zor olurdu. Muhtemelen günler sürerdi. Çünkü teknolojik olarak uçurum kadar fark var. Şöyle ki :
1) Akıncı yüksek irtifada uçabilyor. (40.000 feet) Yani çok geniş bir alanı görüyor.
2) Akıncı hem 400 km/saat hıza çıkabiliyor hem de turboprop (pervaneli) oluşundan dolayı düşük hızlarda gereken bölgeyi yavaş hızlarda tarayabiliyor.
3) Bizdeki optik teknolojisi İran 'da yok. Hem yüksekten, hem sisli, karlı havada, hem gece şartlarında.... Bunu sayılı ülkenin teknolojisi başarabilir. Biri de Türkiye.
4) Bizdeki termal teknolojisi İran 'da yok.
5) Bizdeki İHA kontrol teknolojisi İran 'da yok. (Her ne kadar İran uydudan kontrol sisteminin olduğunu iddia etse de, bu ispatlı değil ve şahsen bu konuda yeterli seviyede olduklarını düşünmüyorum.)
+++
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder