22 Mart 2023 Çarşamba

Yerel Yönetim Özerklik Şartı : 6'lı Masa - PKK ittifakının özü

Değerli arkadaşımız Haluk Dural bir çağrı yapıyor Kılıçdaroğlu'na,
kısaltarak veriyorum:

"Kılıçdaroğlu bugün (20 Mart 2023) HDP ile görüşme sonrasında
'Kürt sorununun çözüm adresi TBMM'dir' demiştir.
CHP yönetiminden hiç kimse bugüne kadar 'Meclis'te çözüleceğini' ifade ettikleri Kürt Sorununun ne olduğunu açıklamadı.
Kılıçdaroğlu'na açık çağrımdır:
LÜTFEN 'Kürt Sorunu' dediğiniz şeyin tarifini açık ve anlaşılır şekilde yapınız"

+++

Doğal olarak bu çağrısı yanıtsız kaldı. Sayın Dural tecahül-ü arif (bilge kişilerin bildiğini bilmezden gelmesi) san'atına uygun olarak "CHP yönetiminden kimse Kürt sorununun ne olduğunu açıklamadı" diyor. Başta Kılıçdaroğlu olmak üzere bir çok yönetici açıkladı. Ayrıca CHP'nin 2014 tarihli "Kürt Raporu" var, daha ne olsun?Görelim:

Kılıçdaroğlu, Kürt Sorunu dediği şeyin ne olduğunu, nasıl çözüleceğini son derece açık ifadelerle ilan etmiştir. Hem de yumruğunu sallayarak, heyecanlı bir şekilde yüksek sesle... CHP Kurultayı'nda... 26 Temmuz 2020

Buyurun video kaydını izleyelim: 

"Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı'nda söylüyorum:
CHP iktidarında Yerel Yönetim Özerklik Şartı'nı mutlaka getireceğiz"

Ve Kurultay Delegeleri, çılgınlar gibi alkışlıyor ve madde oy birliği ile kabul görüyor. 

Tek bir delege bile "Ne oluyor? Nerelere özerklik vereceğiz? Bu özerk bölgeleri kimler yönetecek? Türk Devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün değil mi? Türkiye üniter bir devlet değil midir? Atatürk dirilse bizi sopa ile kovalamaz mı?" demedi, diyemedi.

Demek ki Kürt sorunu ne imiş: Üniter devlet...

+++

31 Mart seçimlerinde HDP ile ittifak yaparak bazı belediyeleri kazanan CHP, terör örgütüne bedel ödemek için Türkiye’nin üniter yapısını tartışmaya açtı. İlk iş, Türkiye’nin 1988 yılında imzalayıp 1992 yılında yürürlüğe soktuğu Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nı gündeme getirmek oldu. Ankara, Türkiye’nin üniter yapısını tehlikeye sokacağı, özerkliğe/federasyona kapı aralayacağı ve güneydoğuda yaşanan terör sorununu uluslararası platforma taşıyacağı endişesiyle anlaşmanın 7 maddesinde bulunan 10 fıkraya şerh koymuştu.

CHP böylece 2014 tarihli "Kürt Raporu" ile gündeme getirdiği "özerklik" modelini 2020 Kurultayı'nda oybirliği ile kabul ve ilan etmiş oldu. Türkiye'nin koyduğu şerhler kaldırılacak, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı eksiksiz olarak uygulanacaktı.


Ayrıntılı bilgi için:
"Dersimli Kemal kimliğini reddet" çağrısı 


+++

CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem Barzani'nin Rûdaw kanalına konuştu:

“CHP olarak Kürt meselesini Türkiye’nin ortak sorunu olarak görüyoruz. Genel Başkanımız bir önceki kurultayda ‘Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartnamesi'ndeki şerhleri kaldıracağız’ demişti. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu beyanının da yer aldığı kapsamlı bir süreçten bahsedebiliriz.”

+++

PKK şeflerinden Cemil Bayık 2015'te BBC’ye şöyle konuştu:

Avrupa’da Yerel Yönetim Şartları var değil mi? Kendi kendini yönetme, demokrasiyi artık merkezden değil, yerelden geliştirme... Kürdistan’da da PKK’nın, KCK’nın geliştirdiği budur. Artık Türk devletinin Kürdistan’da Kürt halkına vereceği bir şey yoktur. Biz kendi valimizi, kendi kaymakamımızı kendimiz tayin etmek istiyoruz. Halkımız bunu seçmeli. Halkımız kendi kendini yönetmeli. Kendi güvenliğini sağlamalı. Avrupa’nın Yerel Yönetim Şartları var, biz bunların olduğu gibi kabul edilmesini istiyoruz.

Ayrıntılı bilgi için bakınız: 

+++

Kılıçdaroğlu, bu şerhleri kaldıracağını, Özerklik Şartı'nı olduğu gibi uygulayacağını ilan etti. 

"Ben Dersimli Kemal. Devrimci Kemal" diye ünlediği zaman anlayamayanlar, 2014 Kürt Raporu'ndan ve  Kurultay konuşmasından da anlamadılarsa söylenecek bir şey yok.

Bakınız sade vatandaş çok net bir şekilde anlamış:

Müstakbel Cumhurbaşkanımız: "Chp iktidarında Yerel Yönetim Özerklik Şartı'nı mutlaka getireceğiz." Yani Türkiye’nin üniter devlet yapısını parçalayacağız, Türkiye’yi böleceğiz diyor. Seni Cumhurbaşkanı yapmayacağız.
9.184
Görüntülen

"Kayyumlara karşıyız. Seçimle gelen seçimle gider" yaygaraları da PKK denetimindeki HDP'li Belediyeleri dokunulmaz hale getirmek, devleti denetiminden korumak, özerkliğe adım atmak içindi.

+++

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde 20 Mart 2023 günü konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak şöyle dedi: 

"Yerel yönetimler reformunu hayata geçireceğiz. Merkezi yönetimin, yerel yönetimler üzerindeki vesayetine son vereceğiz. Seçimle gelenin, seçimle gitmesini güvence altına alacağız. Belediyelerin, genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı payları artıracağız.

Halâ daha Kılıçdaroğlu'na çağrı yapıp tarif istemekte ısrarcı olmanın bir anlamı yok. Bu kadar tarif yetmez mi?

Ayrıntılı bilgi için bakınız:

https://www.aydinlik.com.tr/haber/atlantikci-iktisat-kongresi-suruyor-altili-masa-hdp-huda-par-bolucu-programda-birlestiler-375872

+++

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin oluşturduğu Altılı Masa'nın 30 Ocak 2023’te açıkladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde özerklik taahhüdü şöyle yazıldı: 

Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki aşırı vesayetine son vereceğizSeçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacak, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz… Yerel yönetimlerin öz gelirlerini artırma kapasitelerini güçlendireceğiz.”

+++


Altılı Masa'nın sözde gizli ortağı PKK'nın (amanın pardon HDP'nin) derdi bu da, AK Parti'nin seçim işbirliği yaptığı HÜDA PAR'ın derdi başka mı? Hayır, aynı.

HÜDA PAR programının 3 nolu maddesinin son kısmı şöyle:

"... mevcut yapının tabu olarak kabulünden vazgeçilerek olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir."

Ayrıntılı bilgi için: 

Değerli arkadaşımız Haluk Dural'ın bilgisine sunarım.

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder