19 Nisan 2024 Cuma

Kürecik Radarı İsrail'i böyle korudu


Malatya'nın Akçadağ İlçesi Kürecik Bucağı'nda ABD tarafından 2012 yılında kurulan ve daha sonra NATO'ya devredilen Kürecik Radar Üssü, 
13 Nisan'da İran'ın İsrail'e fırlattığı füzelerin düşürülmesi görevini yerine getirdi. Nasıl mı? Görelim:

+++

Hava savunmasında birbiri ile uyumlu radar ve füze birlikte çalışır. Radar düşman uçağının ve füzesinin yerini ve yörüngesini füze sistemine bildirir, sistem füzeyi bu bilgiye göre fırlatarak düşman uçağını ve füzesini havada vurur.

Demek ki: Tek başına radar veya tek başına füze düşman uçağına - füzesine karşı etkili olamaz. 

+++

Bizim hava savunma sistemimiz yoktu. Amerika'dan Patriot istedik, vermedi Demek ki NATO, Türkiye'nin hava savunma sistemine sahip olmasını istemiyordu. Neden? Çünkü BOP kapsamında ülkemizi bölerek Kürdistan kurmak isteyen ABD, ilerde yapmayı planladığı hava saldırısına karşı savunmasız kalmamızı istiyordu.

Bunun üzerine Rusya Federasyonu'ndan S-400 aldık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız:

Hulusi Akar'ın sabrı taştı: "Eee, yeter be, sıktınız artık" 


S-400 sistemini NATO işgaline karşı aldık 

+++

İyi de, bize Patriot vermeyen ABD, Kürecik'e niçin radar kurdu? Yanıtı çok basit. Bu radarla uyumlu füze sistemini Türkiye'de kurmadı da ondan.

Diyelim ki günün birinde Kürecik Radarı Türkiye'yi hedef alan bir uçak ve/veya füze saldırısı tespit etti. Bu tespiti biz de gördük, ABD de NATO da gördü. Ama Türkiye'de bu radarla uyumlu füze sistemi olmadığı için bu düşman uçaklarını vuramayız. 

Peki, Kürecik Üssü'nde kurulu olan AN/TPY-2 radarı ile uyumlu çalışan THAAD füze sistemini ABD nereye kurdu? 2019 yılında İsrail'in Negev Çölü'ndeki Nevatim Hava Kuvvetleri Üssü'ne.

Demek ki Kürecik Radar Üssü Türkiye'nin değil, İsrail'in güvenliğini sağlamak için kurulmuştu. Tam da Ergenekon tezgahı günlerinde.

İşte o güvenliği 13 Nisan'da sağladı. İran füzelerinin yörüngeleri NATO üzerinden İsrail'e iletildi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız:
Kürecik radarının imha sistemi Türkiye'de yok 

+++

Kürecik Radarı'nın tespit ettiği İran füzelerinin yörüngeleri Akdeniz'de konuşlu olan ABD savaş gemilerine ve uçaklarına da verildi. İran füzelerinin bir kısmını da onlar vurdu.

2 destroyerden 4 ila 7 adet SM-3 füzesi ateşlendi. Bunların adedi 10 milyon dolar.

Kürecik’i ele veren ayrıntı İspanya’da görevli gemiler oldu. İran’ın İsrail’e 331 füze fırlattığı 13 Nisan gecesi, füzelerin bir kısmı USS Carney (DDG-64) ve USS Arleigh Burke (DDG-51) destroyerleri tarafından düşürüldü. Halbuki bu gemiler, NATO’nun Balistik Füze Savunması kapsamında İspanya’da görev yapıyordu. Saldırı öncesi Rota Limanı’ndan demir alan gemiler, Doğu Akdeniz’e gönderilerek hazır halde bekletildi. Hem USS Carney hem de USS Arleigh Burke, tanesi 10 milyon dolar olan SM3 füzelerini ilk kez ateşleyerek İran füzelerini düşürdü.

Söz konusu gemilerin harekete geçirilmesi, İsrail’in savunmasında NATO’nun aktif rol aldığını gösteriyor. Bu durumda aynı görevin bir parçası olan Kürecik Radar Üssü’nün de 13 Nisan gecesi aktif olduğu anlaşılıyor. 

+++

AK Parti Hükûmeti radar bilgilerinin NATO üyesi olmayanlarla paylaşılmadığını söyleyerek sorumluluktan kurtulmak istiyor.

Ancak NATO'nun patronu olan ABD bu bilgileri hem İsrail'e veriyor, hem de kendi gemi ve uçaklarına. İran  füzelerini İsrail ve ABD birlikte vuruyor.


Ayrıntılı bilgi için: 
AK Parti bu sorumluluktan kaçamaz.

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder