15 Ekim 2024 Salı

Köfteci Yusuf'a domuz eti kumpası - Yeni Cola Turka olayı

 

Başta McDonald's olmak üzere Amerikalı fast food zincirleri ucuz köfte satışı yaparak pazar paylarını kapan Köfteci Yusuf'a uzun zamandır diş biliyor.

Cola Turka'ya yaptıklarının bir benzerini Köfteci Yusuf'a yapmak istiyorlar. Aynı senaryoyu ASELSAN cep telefonu olayında da yaşamıştık. Cola Turka ve Köfteci Yusuf olaylarının ayrıntılarını görelim:

 +++


2018'de Sedat Peker üzerinden "Şubelerinize domuz eti sokar, Bakanlığı üzerinize salarız" diye tehdit etmişlerdi. 

2019'da "Köfteci Yusuf 26 Aralık 2019 Domuz Eti Skandalı" başlıklı 39 saniyelik bir görüntünün bazı YouTube kanallarıyla 400 - 500 TL gibi fiyatlandırmalarla servis edildiği bu konudaki davanın iddianamesinde yer almıştı.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 3 yıl önce "Bursa'da Köfteci Yusuf'a çökmeye çalışıyorlar. Operasyonu başlattım." açıklaması yapmıştı.

Daha sonra Köfteci Yusuf silahlı saldırıya uğradı.

2021'de SÖZCÜ yazarı Saygı Öztürk'ün yazdığına göre, Köfteci Yusuf'un bir şubesinde olay çıkaran saldırganlar  "domuz eti kullanıldığı" iddiasını yaymakla tehdit ettiler.


Köfteci Yusuf'a çökme, el koyma girişimleri sonuç vermeyince son çare olarak domuz eti kumpasını hayata geçirmeye karar verdiler. Emekli Emniyet Md. Yard. Emin Arslan, etkin siyasi destekli yapıların devreye girdiğini açıkladı.

Amerikalı fast food zincirleri Türk rakip istemiyor, ülkemizi kendileri için dikensiz gül bahçesine çevirmek istiyor.


+++

25 Zabıta Denizli Şubesi'ni basıyor. Tutanaklara domuz eti arandığı yazılıyor. Neden 25 Zabıta? 

Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre büyük bir et firması uzun süredir Köfteci Yusuf'un bütün et tedarikini karşılamak için baskı yapıyor. Bu firmanın Bakanlık içinde güçlü bağlantıları olduğuna dikkat çekildi. 25 Zabıtanın nedeni burada aranmalı. Bu yapının arkasında Amerikalı fast food zincirlerinin olduğu kesin. Amaç Köfteci Yusuf'un hesaplı et aldığı küçük ve orta boy besicilerle bağlantısını kesmek, ucuz köfte yapmasını engellemek.


+++

Ayrıca, nümune aldıkları şubeye şahit nümune bırakmıyorlar. Yani aldıkları nümunenin bir parçasını mühürlü bir şekilde Köfteci Yusuf'un şubesine bırakmıyorlar. Bu yüzden itiraz olanağı ortadan kalkıyor. Delilsiz iftiranın önü açılıyor. 

+++

Amerika, Cola Turka'ya savaş açtı.

Coca Cola, Pepsi Cola varken bir Türk şirketinin Cola Turka yapması da ne demekti? Böyle bir şeye izin verilemezdi.

Türkiye genelinde Coca Cola'dan sonra ikinci pazar payına sahip olan Cola Turka, Ak Parti Hükûmeti eliyle yok edildi.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker anlattı:


Murat Ülker:

"Sanayi Bakanı, babamın arkadaşı olur ismi lazım değil, beni Ankara'ya başbakanlığa çağırdı. Bana, 'Murat cebimde bir mektup var, seni ABD Büyükelçisi şikayet ediyor bu nedenle sana küçük bir ceza vereceğiz' dedi. Çok utandım tabii.

(O dönem Ak Parti Hükûmeti'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun idi. 2002 - 2007)

'Sen Türkiye Cumhuriyeti'nin Bakanısın, ne demek ABD Büyükelçisi seni şikayet ediyor' dedim. 'Böyle bir şey olabilir mi memlekette kanunlar var' dedim ama kimse dinlemedi. 

35 trilyonluk ceza yedik.  Küçük bir ceza! Artık bizi ne kadar büyük görüyorlarsa 35 trilyonluk ceza verdiler. Devletin karışacağı işe niye giriyorsun denebilir ama devletin kola işine karışacağı kimin aklına gelir? Böyle kurmuşsun, şöyle imalat yapıyorsun diye devletin karışacağı. Bende de biraz delilik var herhalde, gittim devleti mahkemeye verdim. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti. Mahkeme de milletin mahkemesi onun da tepesince TC yazıyor. Yedi yılın sonunda yanlış diyerek cezayı iptal etti. Cezayı ödemedik."

"Değeri 10 trilyon olan bir iş, 35 trilyon ceza ve yedi sene tepende sallanırsa o işe nasıl yatırım yapabilirsiniz? Parayı böyle harcarsak kime nasıl hesap verebileceğiz? Kendimize, finansörlerimize, varsa bir inancımız ona hesap veremeyiz. 35 trilyon ceza, 10 trilyonluk bir iş ve kazanacağın da birkaç trilyon olsun. Neticede zor bir iş yani. Cezanın nedeni şeker kanununun bakanlık tarafından değişik yorumlanmasıydı. Mahkeme de böyle bir yorumun doğru olmayacağına karar verdi.... Cola Turka, Çamlıca, Link bizim markalarımızın hepsini Japonya'dan bir şirkete sattık. Şu an Cola Turca'yı onlar yapıyor, biz pazarlıyoruz ve satıyoruz. Ama biz artık içecek işi yapmıyoruz. Global düşünüyoruz artık. Bisküvide dünyada ikinciyiz, çikolatada herhalde altıncıyız. O konuda çalışıyoruz. "

İşte Amerika, Coca Cola ve Pepsi Cola'ya rakip olmasın diye AK Parti eliyle Cola Turka'yı böyle yok etmişti.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Köfteci Yusuf'un sonu da Cola Turka gibi olmasın.
ASELSAN cep telefonu ve DEVRİM arabası gibi olmasın.

+++

Murat Ülker:

"Cola Turka şu nedenle olmadı: Rakiplerimiz bizi kıskandı.

Çok iyi bir lansman yaptık, malı çok iyi dağıttık ve malın kalitesi de iyiydi. Diyecekler ki Coca-Cola, Pepsi gibi değil ama olmaması lazım. Bence onlardan daha iyiydi. Mesela hiç kola içmeyen kayınvalidem Cola Turka yapmışsın ben de içmeye başladım dedi. Lansman yılı 2003 idi. 

Çok iyi başladık, Coca-Cola'dan sonra en büyük ikinci pazar payına sahip olduk. Üç litrelik ürünler gibi değişik ambalajlar yaptık. İsim iyi seçilmişti. 

İmalat tecrübemizden esinlenerek bitkiden, şekerden başlayarak kola çıkaran bir fabrika yapmıştık dikey entegrasyon sağladığımız için bize rekabet avantajı getirdi.

Ardından konuşmalar başladı. Bizi kıskanan rakiplerimiz önce satar mısınız, dediler satmadık. Daha sonra bu adam bunu nasıl yapıyor, biz niye yapamıyoruz, dediler. Siz de yapın, dikey entegrasyon tesis kurun. Sonra gittiler Sanayi Bakanlığı'na sordular, yabancı sermaye olduğu için. Dikey entegrasyon yapmak istiyoruz... Halbuki Türkiye'de böyle bir mevzuat yok yani Türkiye bir krallık değil, lisans ülkesi değil. Gider tesisinizi kurarsınız yasalara uygun yaparsınız."

+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder