10 Ocak 2024 Çarşamba

Hasan Faruk Kurtoğlu arşivi


Foto 01
Yaklaşık 1967 İstanbul Koşuyolu 104/3 yakını. Solda Erol Diker. İş Bankası'ndan emekli oldu. Ortada Faruk. Sağda Domuz Enver'in (İTÜ Maden) yakın arkadaşı İTÜ Makina Fakültesi Gemi İnşa Bölümü'nden Baha Bahadır. Çok aradık izini bulamadık. Fotoğrafı çeken: Mustafa Kızıler

Foto 02
Sağda Baha Bahadır. Ortada Faruk. Sağda rahmetli Ahmet Kızılerin yeğeni Kamer Doğan’ın hemşehrisi Mustafa Kızıler. Geçen gün (2024) 55 sene sonra Faruk'u aradı. Tercan Erzincan eşrafından. Fotoğrafı çeken: Erol Diker - Foto 01 ile aynı gün aynı yerde çekildi

+++

                            Foto 03
Arkasında AR FOTO ÜSKÜDAR damgası var. İstanbul Harem yakını. Soldan sağa İTÜ Maden Fakültesi'nden Özgen Taşdemirci, Kafa Mustafa, Rüştü Erdem ve İTÜ Kimya Fakültesi'nden Faruk Kurtoğlu. 1969 olmalı.
+++

Foto 04
En solda Rüştü Erdem, sağındaki gözlüklü Şaşkın Cemal (İTÜ Maden F. Metallurji), sağındaki gözlüklü Faruk Kurtoğlu, en sağdaki Resul Tatlı (İTÜ Maden) - Maden Fakültesi üst koridor

+++

Foto 05
Ön sıra: Sağda Fevzi Koku (İTÜ Kimya), Rüştü Erdem, bilinmeyen, solda Özgen Taşdemirci.  Arka sıra: Sağdan üçüncü Faruk. Arkasındaki Mehmet Kara (İTÜ Kimya) - yakışıklı Arap kökenli - Antakya Amik Ovası'nda toprakları vardı. Suriye ona vatandaşlık vermişti. Antakya'dan uçakla gelip gidiyor, ama bir türlü sanayi kimya dersinden vize alamadığı için yüksek mühendis olamıyordu. Faruk Kurtoğlu ona bir öneri yaptı: Bu dersi beceremiyorsan yüksek mühendis olma, Maçka Maden'den mühendis diploması al. Sanayi kimya profesörü Haldun Civelekoğlu hayretle bakıyordu Faruk bu öneriyi yaparken. Mehmet Kara sevinerek kabul etti, düz mühendis oldu. Balıkesir'de askerliğini Faruk ile birlikte yaptı. Arabasını subaylara veriyor, karşılığında sota yerlerde içki içmesine göz yumuluyordu. Faruk "Bizi de yakarsın" dediğinde "Arabamı kullanıyorlar." demişti. Terhise günler kala koğuşta yere battaniye serip üzerinde kafa çekmişlerdi ama ne yazık ki bu anı tespit eden fotoğraf kayboldu. Mehmet Kara Sinop'ta defne sabun fabrikası kurdu, Avrupa'ya ihracat yaptı.

+++

Foto 06
Ayakta en solda Rüştü Erdem - Ortada gözlüklü Faruk - Ön sıra soldan sağa Özgen Taşdemirci, Resul Tatlı, Fevzi Koku - Doğa ve Bilim Dergisi'ni tek başına çıkaran Fevzi Koku, Gebze'deki atölyesinde patlama sonucu hayatını kaybetti.
Foto 06'nın arkasındaki yazı
+++
Foto 07
Soldan ikinci Nihat Durukan Bolulu 7 Gün genel müdürü oldu. Faruğun sağında ayakta Fevzi Koku, oturan bıyıklı Mete Yurtbay Çaycuma Belediye Başkanı oldu. Faruk anlatıyor: "Mete bana bir gömlek bir tişört getirdi ki giymeye utandım pırıl pırıl babama götürdüm, "çaldın mı" dedi "bu senin alabileceğin bir şey değil". Ben müteahhitlik yaparken Çaycuma'daki kağıt fabrikasının tamiratı ihalesinde teminatım rehin kaldı, Mete Yurtbay'dan yardım istedim, teminatımı serbest bıraktırdı. ---Sağdan ikinci yeraltı çevrelerindeki adı ile Talebe Apo. Uğur Dündar'ın gözdesi. Beyoğlu kumarhanelerinde gezer kavgalara karışırdı.

+++
 
Foto 08
"yemek masasında 30-5-1972 Davutpaşa"
Solda Sağkal Özbek (İTÜ Mimarlık). En arkada ortada Cahit (Tahsin Erler tanıyor, soyadı sorulacak) Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi, aynı zamanda tiyatrocu. Ayağında şıpıdık Tokyo terliklerle silahlı çatışmada yakalanmış. "Ne işim olur çatışmada" diyor. Hakim Savcı'ya soruyor: "Yahu şunun tipine kılığına bak, bu nasıl silahlı çatışmada yakalanır". DEV-GENÇ davasına İTÜ Öğrenci Birliği de ilişkilendirilmiş. Savcı Faruk Kurtoğlu'nun şifreli defter tuttuğunu iddia ediyor. Halbuki harcama faturalarının numaraları karar defterine işleniyor. Faruk: "Hakim Bey, ben sayman değilim ama işte böyle bunlar fatura numaraları, Savcı bana bu şifreler ne diye soruyor" Hakim Savcı'ya "Bak çocuk neler anlatıyor, ne diyorsun?". Savcı kem küm edince Faruk "Ne işim var benim burada?" diye atılıyor. Hakim "Kızım sana söylüyorum" misali Savcı'ya gönderme yaparak: "Git yerine otur sana soran mı var" deyince Cahit sağ eliyle sol yumruğuna "şak" ederek "İşte adama böyle geçirirler" salonda yankılandı - herkes şaşkın.

Cahit'in altındaki Kemal Bingöllü, 

Kemal Bingöllü'nün solunda üstte Bozkurt Nuhoğlu (kaküllü), solunda altta Cavit Kavak, sağında Celal Doğan. 

Soldan ikinci gözlüklü Hakkı Karadeniz (CHP'li)


Foto 08'in arkasındaki yazı
+++
Foto 09
Faruk Kurtoğlu, Özgen Taşdemirci
Foto 09'un arkasındaki yazı
+++
Foto 10
Hasan Faruk Kurtoğlu, Resul Tatlı
+++
Foto 11
Talebe Apo, Faruk, Fevzi Koku
+++
Foto 12
Faruk ve babası, Erzincan
+++
Foto 13
1968 - 69. Ağanın cipinin tekerleğinin bastığı toprağı yiyen köylülere sosyalizm öğretmek için Siverek köylerine gezi. Soldaki bıyıklı genç "çakmakçı" denilen çarşı içindeki silah tamircilerinden Kasrı Kanco'da oturan birisinin oğlu. Adını hatırlayamıyorum. DDKO'lu idi (Devrimci Doğu Kültür Ocakları). Fotoğrafı çeken gencin soyadı İpek (adı Atila?). Gazetecilikle uğraşıyordu. Onun önerisi ile gezi yapıldı. 

+++

Foto 14
Faruk Kurtoğlu
İTÜ Gümüşsuyu Öğrenci Birliği odası girişteki masa 1968

+++
Foto 15
MTA Ergani ve Kemaliye Sondaj Kamp Şefi Ali Serdar Bolat'ın Hasan Faruk Kurtoğlu'na gönderdiği fotoğraf

Foto 15 arka yazı
+++
a
Foto 16
Solda Elektrik Mühendisi Yakup Ay'ın eşi Aysel Öğretmen - Sağda Faruk Kurtoğlu'nun eşi Gülcan Öğretmen ve çocukları Yakup ile Özgür 1974 - 75 Erzincan Şeker Fabrikası 
+++

Foto 17
Faruk'un ağabeyi Faik Kurtoğlu askerde
+++
Foto 18
Tiyatro oyunu. Solda Gülcan Kurtoğlu
Sağda Gülcan'ın konken arkadaşı Iğdırlı kız
+++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder