18 Ocak 2016 Pazartesi

IŞİD tünellerine girdik

Ulusal Kanal IŞİD tünellerine girdi. 4 dakikalık sesli görüntü kaydı:



Suriye Ordusu'nun 2. Halep Operasyonu'nda ilk hedef alınan El Bab ve Minbic (aşağıdaki haritada Al Bab ve Manbij) IŞİD'den alındığı taktirde PYD-PKK denetiminde kanton ilan edilen Afrin ve Ayn el-Arab (Kobani)'nin arasına girilmiş olacak. Buradan kuzeye yönelerek Türkiye sınırındaki Cerablus (haritada Jarabulus) da IŞİD'in elinden alınabilir ve iki PKK kantonunun birleşmesi önlenmiş olur.



Aşağıdaki haritadaki mor bölgeler PKK-PYD kantonları.
Solda Hatay sınırındaki mor bölge Afrin (Efrin, sağdaki uzun mor bölge ise Kobani (Ayn el-Arab) kantonu.
En sağdaki fuşya renkli bölge Irak'ın kuzeyi - Barzani bölgesi
Gri bölge IŞİD kontrolünde
Açık yeşil bölge Tayyip-Katar destekli Fetih Ordusu ve diğer teröristlerce kontrol ediliyor.
Turuncu bölgeler Suriye Ordusu'nun denetiminde.


Diğer haritalar için bakınız:

Aydınlık, 14 Ocak 2016.

2012 yılından beri önce ÖSO ve Nusra, 2014 yılından beri de IŞİD kuşatmasına karşı Kuveyris Hava Üssü'nde direnen 300 asker savaşın gidişatını değiştirdi. Üs çevresinin ve Şeyh Ahmed Beldesi'nin IŞİD'den temizlenmesi, orduya El Bab yolunu açtı.
Ulusal Kanal Suriye Temsilcisi Mehmet Kıvanç, Kuveyris Hava Üssü'nün bulunduğu Şeyh Ahmed Beldesi'ne gitti ve girilemez denilen IŞİD tünellerini dünyada ilk kez fotoğrafladı.

Derinliği 3 metreye kadar ulaşan tüneller İsrail modeli beton siperlerle güçlendirilmiş. Ordu, beldenin her yanını saran tünelleri tek tek imha ediyor. Ayşe Köyü'ne kadar uzanan 15 kilometrelik bölüm gazetecilerin önünde patlatıldı.

Anadolu Ajansı'nın "Esed rejiminin korkulu rüyası" diye öve öve bitirilemediği tüneller artık yok.

Kuveyris operasyonunu yürüten Albay Süheyl Hassan tünel ve siperlerdeki İsrail izine dikkat çekti: "Halep'in kuzeyinden Türkiye'ye doğru açılmış tüneller var. Tünellerin tamamı henüz temizlenmedi."

Bir zamanlar Suriye'nin ikinci büyük şehri ve ekonomi başkenti olan Halep'te çatışmaların boyutunu harabeye dönmüş binalar ortaya koyuyor.


++++++

arşiv:
Suriye Ordusu'nun 2. Halep operasyonu 17 Ocak 2016


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder