15 Aralık 2015 Salı

Esad'ın PYD siyasetinin eleştirisi


İngiliz Sunday Times gazetesine konuşan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, PYD'ye silah verdiklerini açıkladı. Konuşma özetle şöyle:

Esad:
"Kürtler teröristlere karşı aynı bölgelerde Suriye Ordusu ile birlikte mücadele ediyor."

Sunday Times:
"Fakat Kürtler aynı zamanda Amerikalılar tarafından destekleniyor, silahlandırılıyor, eğitiliyor ve arkalanıyor..."

Esad:
"Esas olarak Suriye Ordusu tarafından. Onlara silah gönderdik , çünkü onlar Suriye vatandaşları ve teröristlerle savaşmak istiyorlar. Sadece Kürtlere değil, birçok farklı guruba da yardım ediyoruz. Çünkü orduyu ülkenin her yerine gönderemezsiniz. "

Söyleşide adı geçmiyor ama söz konusu olanın PYD olduğu belli, çünkü Amerika'nın silahlandırdığı "Kürtler"in PYD olduğunu herkes biliyor.

wxyz

Bu söyleşinin İngilizcesini de veren Doğu Perinçek 'in yazısı özetle şöyle devam ediyor:

"Biz Suriye devletinin hangi kaygı ve amaçla olursa olsun PYD'ye teçhizat vermesini hem Türkiyemizin toprak bütünlüğü, hem de Suriye'nin bu savaştan başarı ile çıkması açısından yerinde bulmuyoruz."

"Türkiye için de, Suriye için de tek bir çözüm var: ABD ve İsrail'in Kürt Koridoru girişimine karşı birlikte mücadele vermek."

"Biz Vatan Partisi olarak Suriye devleti ile ilişkilerimizde hep stratejik konumlanmaya dikkat çektik. Suriye'nin kuzeyinde "Kürt Koridoru" açanlar ABD ile İsrail'dir. Bu koridor, Suriye topraklarında açılıyor. ABD'nin PKK/PYD'yi desteklediği, silahlandırdığı, eğittiği ve sevk ettiği söyleşide de belirtiliyor."

wxyz

Bu kargaşada Suriye ve Türkiye'nin öncelikleri farklı. Türkiye'nin önceliği bölücü terörle, Suriye'nin önceliği ise yobaz terör örgütlerini temizlemek. Şam yönetimi, bu süreçte PYD'yi ABD denetiminden kurtarıp koridor, kanton gibi bölücü amaçlarından vaz geçirebileceğini düşünüyor. Doğu Perinçek, bunun mümkün olmadığını şöyle açıklıyor:

"Kritik saptamamız şudur: PKK/PYD, ABD'nin ve İsrail'in stratejik piyonudur. Suriye, Rusya, İran veya Türkiye hangi marifetleri gösterirlerse göstersinler, bu ilişkiyi değiştiremezler. Bunu Vatan Partisi olarak bütün bu ülkelere anlatıyoruz."

Eğer Türkiye yobaz terör örgütlerine, Suriye de bölücü terör örgütlerine destek verirse her iki ülkenin de başı dertten kurtulmaz ve toprak bütünlüklerini koruyamazlar.

wxyz

Perinçek, geçmişte yapılmış olan yanlışlıklara şu örneği veriyor:

"Geçmişte büyük dersler var: Bölgedeki bölücü ve yobaz örgütleri, bölge ülkeleri arasındaki çatlaklarda hayat buldular.

Turgut Özal yönetimi 1983 yılında Suriye'deki Müslüman Kardeşler ayaklanmasını destekledi. Suriye de buna karşılık olarak PKK'ya Bekaa'da kamp yeri verdi. Bu işten yalnız ve yalnız ABD ve İsrail kazançlı çıktı."

Bu yüzden, bölge ülkeleri birbirlerinin kuyusunu kazarken kendi kuyularını kazmış olurlar. Doğu Perinçek, yazısını şöyle bitiriyor:

"Kuşkusuz her ülkenin önceliği var. Türkiye'nin önceliği bölücü terörü, Suriye'nin önceliği yobaz örgütleri temizlemek. İran, Irak ve Rusya'nın da kendi öncelikleri var. Bu önceliklerin toplamı ABD ve İsrail planını bozar. O nedenle bölge ülkeleri birbirine engel olacak siyaset ve uygulamalardan kaçınmalıdır."

Doğu Perinçek'in yazısının tamamı:

***
arşiv:
Uçak düşürmek de başkanlık takıntısına ilaç olmadı 26 Kasım 2015
Tayyip Bey'in sürdürülemez Esad - PYD çelişkisi 30 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder