21 Temmuz 2015 Salı

ABD'nin Uygur tuzağı

Tayland Hükümeti, çoğunluğu Uygur olan 109 kaçak göçmeni 9 Temmuz 2015 günü Çin'e iade etti.
Çin Merkez Televizyonu 13. Kanalı (CCTV 13) kaçakların Çin'e getirilme görüntülerini şöyle verdi:


Çİn polisi, kaçaklardan 13'ünün daha önce terör faaliyetlerine karıştığından şüpheleniyor. 2'sinin ise firar etmiş mahkumlar olduğu saptandı.

Kaçaklar, Türkiye üzerinden Irak ve Suriye'ye giderek cihada katılmak istediklerini itiraf ettiler.
ABD'nin beslediği "Dünya Uygur Kurultayı" ve "Doğu Türkistan İslam Hareketi" tarafından dağıtılan ses ve görüntü kayıtlarını izledikten sonra kararlarını vermişler.


Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın açıklamasına göre, aralarında Mehmud Obulela'nın da bulunduğu örgüt elebaşıları, cihata "göçmen" taşıyan örgüt ile bağlantılarını itiraf ettiler.

Örgüt kaçakları kara ve deniz yolu ile Vietnam, Kamboçya, Laos, Tayland ve Malezya üzerinden Türkiye'ye getiriyor.



Suriye ve Irak'ta cihada katılanlar burada terör eğitimi aldıktan sonra tekrar Çin'e geri gönderiliyor.

1 Mart 2014'te Çin'in Yunnan eyaletinin Kunming kentindeki tren istasyonunda meydana gelen saldırı da geri dönen bu gibi teröristlerce yapılmıştı. Palalarla yapılan saldırıda tren bekleyen 31 kişi öldürülmüş, 141 kişi de yaralanmıştı.

Suçlu bulunan İskender Ehet, Turgun Tohtunyaz ve Hasan Muhammed idam edilmiş, Patigül Tohti ise müebbet hapis almıştı.




Doğu Türkistan Vakfı, olayı "Katil Çin yine Uygur Türklerini idam etti" diye vermişti.

30 Nisan 2014'te ise Uygur başkenti Urumçi'nin merkez tren istasyonunda bıçaklı, bombalı saldırı düzenlediler.

22 Mayıs 2014'te Urumçi'de Çinlilerin yoğun olarak yaşadığı Şayibake Mahallesi'nde kalabalık bir pazar yerinde 31 kişinin ölümüne ve 94 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırı düzenlediler.

Daha önce de Pekin'de bir arabayı turist kafilesinin içine sürerek 3 turistin ölümüne neden olmuşlardı.


+++++++++

ABD'nin planı, Uygurları kışkırtarak terör eylemlerini arttırmak, Uygurları Çinliler, yerel polis ve Çin Ordusu ile karşı karşıya getirmek, Çeçenistan örneğinde olduğu gibi Uygur bölgesini de harabeye çevirmek.

Bundan Amerika'nın kazancı Çin'i "diktatör, baskıcı rejim" olarak suçlamak, Çin ile Türk Cumhuriyetlerinin arasını açmak, Şanghay İşbirliği Örgütü'nü işlemez hale getirmek, ASEAN içinde Çin'in elini zayıflatmak.

Uygurların kazancı (!) ise ekonomik gelişmenin durması, ülkenin harabeye çevrilmesi, ölüm ve sefalet.

+++++++++

BBC, Uygur bölgesinin durumunu şu sözlerle açıklıyor:

"Özellikle de 1990'ların başlarından itibaren devlet öncülüğünde dev bir modernleşme projesi başlatan Pekin yönetimi, Şincan'ın (Uygur bölgesinin)ekonomi ve altyapısını ülkenin geri kalan kısmına ve komşu Orta Asya ülkelerine (Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan) bağlamak için milyarlarca dolar akıttı."

Sözde analiz şöyle devam ediyor: Ekonomik büyüme kırla kent ve etnik guruplar arasındaki uçurumları derinleştirmiş, bu yüzden Uygurların memnuniyetsizliği artmış.

Tarafsız gibi görünen bu kışkırtıcı sözde analiz, Batı'nın bölgenin gelişmesinin önüne geçme planlarını açığa çıkarıyor..

Gerçekten de, Uygur bölgesi komşu Türk Cumhuriyetleri ile ekonomik işbirliğini geliştirirse, Orta Asya'da güçlü bir odak doğar. Batı'nın korkusu da işte bu.


+++++++++

Gerçekten de, olayların başladığı günlerden bu yana başta Kaşgar olmak üzere bir çok yerde turistlerin azalması esnafı sıkıntıya soktu.

Gazeteci Cenk Özkömür'ün Radyo Mega'daki konuşmasına göre, Kaşgar'da esnafın gelirleri neredeyse yarıya düşmüş. Çin'in en büyük camisi olan İdigah'ın imamının geçen yıl teröristlerce öldürülmesinden sonra işler iyice kötüye gitmiş.

ABD destekli sözde Uygur terör örgütlerinin eylemlerinin ilk meyveleri böyle.

ABD planları uğruna Uygurları felakete götürmeyi göze alan sözde Uygur örgütleri bir yana, kaçak Uygurlara Ülkücü kesimden ve Bahçeli'den de destek gelmesi şu soruyu akla getiriyor:

Mao maketi asan Ülkücüler, acaba kaçak Uygurların Suriye'de cihada katılmasını onaylıyorlar mı? Ülkücüler Suriye ve Irak'ı kana bulayan sözde şeriatçı örgütleri el altından destekliyorlar mı? Uygur esnafın zararlarını Bahçeli cebinden mi karşılayacak?

arşiv:
Uygur gerçekleri
Bahçeli "vur" dedi

********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder