26 Aralık 2014 Cuma

Tunus'ta yeniden Atatürk çağı

Aydınlık, 24 Aralık 2014

Habib Burgiba, 11 yılını hapishanede geçirdiği mücadele sonucunda Fransız yönetimi altındaki Tunus'u 1956'da bağımsızlığa kavuşturdu. Atatürk'ün izinden giden Burgiba, 1957 yılında krallığı kaldırdı ve Cumhurbaşkanı oldu. 1959'da İslamı devletin resmi dini olarak korumakla birlikte laikleşme sürecini başlattı. Çok eşlilik yasaklandı, evlenme ve boşanmada şeriat yerine hukuk kuralları konuldu. Tarafsız dış politika yürüttü.

Atatürk'ün Hatay'ı aldığı gibi, o da Bizerte'yi Fransızlardan aldı. Bağımsızlık anlaşması yapılırken Bizerte Fransa'ya bırakılmıştı. Burgiba Bizerte'ye geri istedi. Fransa vermeyince Burgiba 1961 yılında Bizerte'ye saldırı başlattı. Fransızlar kanlı savaşlardan sonra 1963'de Bizerte'den çekilmek zorunda kaldılar.


Tunus Bayrağı

Nasırcı Arap sosyalizminden yana olan Burgiba, 1987'de Başbakan Zeynel Abidin bin Ali tarafından devrildi, ölümüne kadar ev hapsinde tutuldu.

Bin Ali, Fransa ve ABD ile işbirliği yaparak diktatörlük kurdu. Yolsuzluklarla zenginleşti. Aralık 2010'da bir gencin kendisini yakması ile başlayan Arap Baharı sürecinde, en laik Arap ülkesi Tunus'ta Burgiba karşıtı yobaz hareket BOP kapsamında ABD ve AB tarafından desteklendi. Diktatör Bin Ali kaçtı. Tayyip Erdoğan'ın eski dostu Raşit Gannuşi sürgünde olduğu Londra'dan döndü, başına geçtiği İslamcı Nahda Partisi seçimleri kazandı. 

Fransa'dan özel olarak getirilen İnsan hakları aktivisti Mazruki ve sosyal demokratlar, laiklerin diktatör Bin Ali rejimine dönmek istediklerini söyleyerek halkı korkuttular, seçimi kazanmasına yardım ettikleri Nahda Hükümeti'ne katıldılar ve el birliği ile laikliği boğazlamaya giriştiler.



Başlarda yumuşak bir görünüm çizen Nahda, giderek sertleşti. Cumhurbaşkanı Mazruki, Ensar Şeriya adlı yobaz terör örgütü temsilcileri ile resmen görüştü. Laik Halk Cephesi Lideri Şükrü Belaid 6 Şubat 2013'de, Nasırcı Hareket liderlerinden Brahimi ise Ekim 2013'de suikast sonucu öldürüldüler.

Cenaze merasimlerine milyonlarca kişi katıldı. Halk, Nahda'yı başından atmaya karar vermişti.

Fransa'ya karşı bağımsızlık mücadelesine katılmış, Burgiba yönetiminde İçişleri ve Savunma Bakanlığı yapmış, diktatör Bin Ali'nin devrilmesinden sonra ise Kurucu Meclis'i hazırlamış, demokrasiye geçişin mimarlığını yapmış olan 85 yaşındaki Kaid Es-Sibsi, laik Tunus Nida hareketinin başına geçti.



Tunus Nida, 26 Ekim 2014 genel seçimlerini kazandı.
Başkanlık seçimlerinin ilk turunda Es-Sibsi %39,4 Mazruki %33,4 oy aldılar.
İkinci turda Es-Sibsi %55,6 oy alarak Cumhurbaşkanı seçildi.

Burgiba dönemindeki ilk Atatürk çağından sonra, Tunus, bizde Atatürk'ün ölümünden sonraki sürece benzer şekilde karanlık bir döneme girmişti. Şimdi yeniden Atatürk çağı başlıyor.

Devrimin başını kadınlar çekti. Tunus'lu kadınlar en az bizim kadınlar kadar çağdaş.

Cezayir ve Mısır'dan sonra Tunus da Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) çemberinden kurtuldu. ABD, Suriye'ye diş geçiremedi. Irak'ın başına Irak'ın bölünmesini, Irak toprakları üzerinde bağımsız sözde Kürdistan kurulmasını kabul edecek bir hükümet geçiremedi. Lübnan üzerinde Hizbullah'ın hakimiyetini kıramadı. İran dimdik duruyor. 

Suudilerden sonra Körfez Emirlikleri ve en sonunda Katar, Mısır ile ilişki kuruyor. HAMAS da Esad'ın affını bekliyor. Bunca ihanetten sonra mümkün olabilir mi?

Tayyip Erdoğan bölgede yapayalnız kalmıştır. 



Tunus'un bize göre üstünlüğü, AB ve NATO tezgahına düşmemiş oluşu. Bu nedenle ulusal devlet hala ayakta. İyi bir yönetimle kısa sürede canlanabilir.

İslamcılarla kol kola giren sosyal demokratlar zaten çökmüştü. İslamcıların yaygarasına kapılarak laiklere oy vermeyen Avrupa eğilimli orta yolcu solcular da giderek güç yitirecek. Cumhuriyetçiler tabanda birleşti.

Tunus'un karşısında terör sorunu var. Libya ile sınırı var ve yobaz teröristler, Müslüman Kardeşler orada gizleniyor.

Cüneyt Akalın'ın Aydınlık'taki haber-yorumu şöyle sona eriyor:

Tunus çok güzel bir ülke. Afrika’nın kuzeyinin Yunan Adaları denebilir. Türkleri de çok seviyorlar. Türk geçmişleri ile gururlanıyorlar. Kıyıları zeytinliklerle kaplı. Barışın simgesi güzelim zeytin ağaçları, şer güçlerini Akdeniz’de boğacak mı? 


http://aliserdarbolat.blogspot.com.tr/2013/08/hamas-sefi-halit-mesalin-ihaneti.html

http://www.aydinlikgazete.com/dunya/tunusta-ataturk-cagi-h59313.html

http://www.aydinlikgazete.com/dunya/tunusta-laik-zafer-h59301.html

http://www.aydinlikgazete.com/dunya/akp-sibsinin-secilmesini-beklemiyormus-h59315.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder