4 Ağustos 2014 Pazartesi

Türkmenler Zimmar'ın kuzeyine ve Şengal Dağı'na kaçmaya başladı


Aydınlık, 3 Ağustos 2014

Telafer - Tuzhurmatu - Mendel - Emirli - Hanekin hattında binlerce Türkmen IŞİD'in hedefinde.

IŞİD, 500 araçlık bir konvoyla Telafer'in kuzeyinde Peşmerge kontrolündeki Zimmar kasabasına doğru ilerliyor. Zimmar'ın güneyinde kalan köyler IŞİD kontrolüne geçti.

Zimmar'da nüfusun büyük kısmini Arap ve Gerger aşiretleri oluşturuyor. Ama burada Telafer'den kaçan binlerce Türkmen var ve IŞİD'in yaklaştığını duyan bu Türkmenler telaş içinde daha kuzeye doğru kaçmaya başladılar.

AKP Hükümeti durumu sadece seyrediyor.

Türkmen kaynaklar, Peşmergenin etkili bir direniş göstermediğini söylerken, Peşmerge kaynakları çatışmalarda 13 Peşmergenin öldüğünü, IŞİD ilerleyişinin durdurulduğunu söylüyor.

***********

Çoğunluğunu Yezidi Kürtlerin oluşturduğu Sincar (Şengal) kasabası 3 Ağustos sabah saatlerinde IŞİD kontrolüne geçti. IŞİD 2 gündür ağır silahlarla saldırıyordu. Sincar, Irak Ordusu'nun çekildiği 6 Haziran'dan beri Peşmerge kontrolü altındaydı.

Yezidi Kürtler ve buraya Musul'un diğer bölgelerinden ve Telafer'den kaçıp sığınmış olan Türkmenler Şengal Dağı'na doğru kaçmaya başladılar. Kaçanların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Şehirde kalanlar katliam tehdidi ile karşı karşıya.

Duhok ve Zaho'ya sığınan Yezidi ailelere Peşmerge yiyecek içecek dağıtıyor. Türkmenlerin sahibi yok.

Sincar'ı alan IŞİD, daha kuzeye, Suriye'ye açılan Rabia (Rebia) sınır kapısına doğru Peşmerge ile çarpışarak  ilerliyor.

Aydınlık, 4 Ağustos 2014
***********



El-Cezire'nin bildirdiğine göre, IŞİD Telafer'den kaçan Türkmenlerin sığındığı Sincar'a girdi. IŞİD korkusu ile Telafer'den kaçan Türkmenlerin bir bölümü şehrin etrafındaki çöllerdeki sözde kamplarda barınıyordu. Şimdi daha kuzeye, Şengal Dağı'na doğru kaçıyorlar.

Bölge kaynakları, Peşmergenin karşı saldırıya geçmek için takviye güç ve silah beklediğini söylüyor. Hanekin bölgesini ziyaret eden Mesut Barzani, Peşmerge komutanlarına çok yakın zamanda gelişmiş silahlar verileceğini bildirdi.

Bölgesel Kürt Yönetimi Güvenlik Bakanı Masrur Barzani, Washington Post gazetesine verdiği demeçte, IŞİD ilerleyişini durdurmak için ABD'den ağır silah istediklerini, ancak cevap alamadıklarını söyledi.


***********

Türkmenlerin Sahibi Yok
50 dereceyi bulan sıcaklık, açlık, susuzluk, zehirli akrepler ve salgın hastalıklarla boğuşarak barınaksız ve korumasız yaşamaya çalışan Iraklı Türkmenler, çöl ortasında kimsesiz...
Türkmenler, "Burada Arap’ın, Kürt’ün sahibi var, bir tek Türkmenlerin yok. Türkiye neden bize sahip çıkmıyor?" diye isyan ediyor.
Telafer'den kaçan Türkmenler Sincar çöllerinde...

Türkmen kızlara tecavüz edip elektrik direklerine asıyorlar. 
"Gazze" yaygarası yapan AKP Hükümeti Türkmenleri görmüyor, feryatlarını duymuyor.


Terör ve çatışmalardan evlerini terk etmek zorunda kalan Türkmenler, derme çatma çadırlarda, depolarda, mezarlarda, inşaatlarda, yol kenarlarında yaşam mücadelesi veriyor.


Kerbela - Necef yollarında Türkmenler. Yüzlerce kilometre yol böyle tükenir mi?



***********
Suriye'de de IŞİD Türkmen öldürmeye devam ediyor.

IŞİD, Suriye'de Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Çobanbey'de katliam yaptı.
Suriye Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci açıkladı:
"Özgür Suriye Ordusu saflarında savaşan 23 Türkmeni öğlen saatlerinde esir alan IŞİD, halkı kent meydanında topladı ve insanlara korku salmak için, 23 Türkmeni herkesin gözü önünde öldürdü.
Terk edilmiş köylerimiz, evsiz kalmış insanlarımız, talan edilmiş memleketimiz, can korkusu, geçim sıkıntısı içinde olmak, bu bayram da sevincimizi kursağımızda bırakmaktadır."
(Aydınlık, 28 Temmuz 2014)

IŞİD 23 Türkmeni öldürdü Çobanbey Suriye 27 Temmuz 2014

arşiv:
Barzani Türkmenlerin kaçış yolunu kapattı 25 Temmuz 2014
Gazze'yi gören gözler Türkmen katliamını görmüyor mu? 22 Temmuz 2014
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder