15 Temmuz 2014 Salı

Türkmenler sözde kamplarda perişan durumda

Yeniçağ, 14 Temmuz 2014

IŞİD katliamından kaçan onbinlerce Türkmen aile can korkusu, yokluk ve hastalıklarla mücadele ediyor. 50 dereceyi bulan sıcaklıkta çocukların durumu içler acısı. Susuzluk, sinekler, tifo, tifüs, sıtma.
Tayyip'in besleyip, eğitip silahlandırıp ortalığa saldığı sözde şeriatçı vahşiler Türkmenlere saldırıyor, Tayyip keyifle seyrediyor.

Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Erbil Milletvekili Aydan Maruf:
"Yeni doğmuş bebekler ve çocuklar için ilaç, tedavi, muayene gibi imkanlar yok. Kamplardaki Türkmenlerin durumu çok vahim. Hastalıklar buralardan yayılıyor. O kamplarda hayvan bile yaşayamaz."

Irak Türkmenleri Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Terzi:
"Gelecek günler daha da karanlık olacağa benziyor. IŞİD'in Türkmenleri yok etme, soylarını bitirme projeleri var."

Türk Kızılayı Yetkilisi Kamil Kolabaş:
"Yardım malzemesi taşıyan 19 TIR'ı kardeşlerimize ulaştırdık"

***********

16 Haziran 2014
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Kerkük Milletvekili Erşad Salihi:
"Biz Türkiye'yi mukaddes bilirdik. Şimdi ise para, petrol ve ticaretten başka bir şey ifade etmiyor."
"Diğer tüm gurupların milis güçleri var. Silahımız olmadığı için zorluklar yaşıyoruz. Kesinlikle biz de silahlı bir güç kurma kararlılığındayız."


***********

Türkmenlerin "Silah istiyoruz" feryatlarına Tayyip kulaklarını tıkadı.
Tayyip Bey'in Bölücübaşı Barzani ve Amerikan Şeriatçısı Allavi ile birlik olup düşürmek istediği Irak Başbakanı Maliki, Türkmenlerin feryatlarına kulak verdi. Türkmenlere silah ve cephane gönderdi. Türkmenler de 1.000 kişilik bir ordu kurdu.
Tuzhurmatu ve Telafer'deki Türkmen milislerin morali yükseldi.

Aydınlık, 4 Temmuz 2014
Türkmen Ordusu'nun fotoğrafına ilk kez Aydınlık ulaştı.



Irak Hükümeti, IŞİD saldırısı sırasında başarısız olan Irak Ordusu'nun yeniden yapılandırılması kapsamında, Irak Ordusu'nda görevli Türkmen Albay Sefa Vadi'yi 1.000 kişilik Türkmen Ordusu kurması için görevlendirdi.
Türkmen Ordusu'na zırhlı araçlar da verildi.

Türkmen Ordusu, Ulaştırma Bakanı Hadi Al Amiri komutasındaki Irak Birlikleri ile beraber, Tuzhurmatu’ya yaklaşık 80 kilometre mesafede bulunan Azem kasabasında konuşlanmış durumda.

Askeri kaynaklar, Irak ordusu ile IŞİD’e karşı verilen savaşın Türkmenler’in konumunu daha da güçlendireceği yorumunda bulunuyor. Savaşın ardından Türkmen ordusunun Telafer ve diğer bölgedekilerle birleştirilerek bir Türkmen Komutanlığı altında birleştirilmesinin planlandığı kaydediliyor.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Bölücübaşı Barzani, etki alanındaki bölgede tek silahlı unsurun peşmergeler olmasını sağlamak amacıyla, Türkmenler’den silahlarını istemişti.
Irak Hükümeti, Türkmen Ordusu kurarak Barzani'ye net bir yanıt vermiş oldu.


16 Haziran 2014 Tuzhurmatu - Türkmen milisler


Salahaddin iline bağlı Türkmen şehri Tuzhurmatu’da da Türkmenler tek başlarına IŞİD saldırılarına karşı savaşıyor. İlçe merkeziTürkmenlerin kontrolünde. Kasaba ve köyler ise Emirli dışında IŞİD’in elinde. Irak Hava Kuvvetleri’nin 2 Temmuz'da aralarında Yengüce ve Kördere’nin de bulunduğu bu köyleri eş zamanlı olarak bombalamasının ardından, teröristlerin büyük güç kaybettiği bilgisi geliyor. Tuzhurmatu’daki 2 bin kişilik gönüllü Türkmen milisleri, çevredeki köyleri kurtarmak için sık sık saldırılar yapıyor. Milisler, Irak yönetiminin uçaklarla gönderdiği silah, mühimmat ve insani yardım malzemeleriyle destekleniyor.

EMİRLİ KASABASI KUŞATMA ALTINDA
Tuzhurmatu’ya bağlı Türkmen kasabası Emirli’de ise durum kritik. 600 civarındaki Türkmen kuvveti tarafından savunulan Emirli, tam anlamıyla IŞİD kuşatması altında. IŞİD saldırısının başlangıcından beri saldırılara direnen Emirli Türkmenleri, Irak Hava Kuvvetleri’nin attığı silah, mühimmat ve insani yardım malzemeleriyle direniyor.

BEŞİR KÖYÜ’NDE DESTAN YAZDILAR
Gözlerden uzak Türkmen köylerinde kahramanlık destanları da yazılıyor. Kerkük’e bağlı Beşir köyü bunlardan sadece biri. 28 Haziran’da IŞİD’in kalabalık saldırısının ardından düşen Beşir köyüne Tuzhurmatu’dan desteğe giden 26 milis şehit olmuştu. Beşir’i kurtarmak için ikinci saldırı 3 Temmuz günü gerçekleşti. Türkmen milisler, uzun süren çatışma sonucunda 65 IŞİD teröristini öldürdü. Türkmen askeri kaynakları, milislerin IŞİD teröristlerinin yoluna mayın ve el bombaları yerleştirdiği bilgisini verdi. Teröristler en büyük kaybı bu tuzaklamanın ardından verdi. Türkmen milislerin bu saldırıda kaybı olmadığı gelen bilgiler arasında.

Köye 5 Temmuz Cumartesi günü yapılan ilk saldırıda şehit olan 26 Türkmen milisten bazılarının kimlikleri de belli oldu. 26 milisin lideri Abbas Çoma, yardımcısı İsam Abidin ve Murtaza Hasan Zeynel Abidin’in de aralarında bulunduğu Türkmenler, IŞİD tarafından şehit edildi.

***********
arşiv:
Türkmenlerin kanı Tayyip'in ellerinde 14 Temmuz 2014
Vahşiler AKP silahları ile Türkmenleri öldürüyor 16 Haziran 2014
IŞİD, AKP'nin ortağı ve beslemesi 13 Haziran 2014
Türkmenler vahşilerin saldırısından kaçıyor 12 Haziran 2014
Tayyip Bey'in vahşileri Konsolosluğumuza saldırdı 11 Haziran 2014
Türkmenler: TIR bize gelmiyordu 5 Ocak 2014
***********


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder