7 Ocak 2014 Salı

Suriye'de şeriatçılar arası meydan savaşı

Halep eyaletinin kuzeyi ile Türkiye sınırı arasında şeriatçı guruplar arasında adeta meydan savaşları yapılıyor. Savaş 3 Ocak Cuma günü başladı.

Taraflardan biri, El-Kaide'nin Irak'taki komutanı tarafından kurulmuş olan IŞİD (Irak Şam İslam Devleti).

Diğeri İslam Cephesi.
Ahrar el-Şam (Şam'ın Kurtuluşu), Tevhid (Birlik), islam Ordusu, El-Hak Tugayı, İslami Kürt Cephesi, ve ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) kalıntısı birçok gurup bu cephede bir aradalar.

İslami Cephe, yayımladığı son bildiride, "IŞİD Esad rejiminden bile kötü" diyor. Yani bir şeriatçı, düşmanı olan şeriatçının laiklerden daha kötü olduğunu düşünüyor. Buradan da görüyoruz ki, siyasete bulaştırılan din birleştirici değil, bölücü bir rol oynuyor.

El-Kaide'nin diğer bir kolu olan El-Nusra, savaşan iki gurup arasında bir nevi arabulucu konumunda idi. "IŞİD ve İslam Cephesi birbirini yesin, meydan bana kalsın" durumlarındaydı. Ancak dün tavrını değiştirdi ve Rakka'daki IŞİD karargahı kuşatmasına katıldı.

Suriye Ordusu da IŞİD'e vuruyor, IŞİD'i ve El-Nusra'yı imha edilmek üzere Lübnan ordusunun önüne sürme harekatı yapıyor. Buradan anlıyoruz ki, Esad yönetimi, El-Kaide guruplarını yani El-Nusra ve IŞİD'i öncelikli olarak yok etmek istiyor.

İsyancıların ABD destekli Özgür Suriye Ordusu da IŞİD'e vuruyor. Suriye'deki tüm silahlı güçler IŞİD'e karşı harekete geçmiş durumda.

IŞİD'i Suudiler destekliyor. İslam Cephesi'ni, bilhassa bu cephe içindeki Ahrar el-Şam örgütünü de Suudiler destekliyor. Suudi destekli bu iki sözde şeriatçı güç birbiri ile vahşice çarpışıyor. Suriye Ordusu'na ve Alevilere uyguladıkları kafa kesme, ciğer sökme vahşiliklerini şimdi birbirlerine uyguluyorlar.

İç çatışma, artık Amerikancı cephenin kaderi oldu. Suriye muhalefeti Esad'ı bıraktı, kendi içinde savaşmaya başladı. Suriye'de muhalefeti destekleyen Türkiye ve Suudi Arabistan, Mısır'da karşı karşıya geldiler. Suudiler Sisi'yi, Türkiye Mursi'yi destekliyor. Bu arada Tayyip Erdoğan ile Fetullah çatışması alevlendi.

Dünya çapında inişe geçen ABD, kendisine bağlı güçleri, hatta kendi eli ile yarattığı (El-Kaide gibi) örgütleri bile denetleyemez hale gelmiştir. Hepsi de ABD yandaşı olan ÖSO, El-Kaide ve PKK, Suriye'de birbirlerine girmişlerdir. Denetimden çıkarak PKK'ya saldıran El-Nusra, ABD'nin Kuzey Suriye'de Kürt devleti kurma planına zarar vermektedir. El-Nusra'ya yardım eden Tayyip Erdoğan Obama'nın gözünden düşmüştür. Amerika, "On parmağının altında on pire olan kişi" durumuna düşmüştür. Parmaklarını oynatmasa istediklerini yapamaz, birini oynatırsa kontrolü altındaki bir pire kaçar. ABD'nin durumu budur. Suriye'de, Mısır'da, Irak'ta kaybetmiştir. Türkiye'de de kaybedecektir.

***********


IŞİD militanları bir İslami Cephe komutanını vahşice öldürünce, iki şeriatçı gurup arasındaki savaş aniden tırmandı ve yaygınlaştı.

İslami Cephe komutanlarından Hüseyin el-Süleyman, bir anlaşmazlığı çözmek maksadıyla IŞİD heyeti ile buluşmak üzere Halep'e gitti. IŞİD, komutanı korkunç işkencelerle öldürdü. İslami Cephe, bu konuda yayımladığı bildiride şöyle diyor:

"Süleyman'ı kaçırdılar, işkence yaparak öldürdüler, cesedine de zarar verdiler. Esad rejiminin güvenlik kurumları bile böyle bir şey yapmamıştır."
"IŞİD, tüm silahlarını en yakın ÖSO karargahına teslim ederek ülke dışına çıkmalıdır."

***********
IŞİD, Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi karşısında sınıra 1,5 km uzaklıktaki Tel Abyad kasabasını ele geçirdi. Halep ve İdlib başta olmak üzere kuzey Suriye'de İslami Cephe ile IŞİD arasında yoğun çarpışmalar devam ediyor.

Özgür Suriye Ordusu, İslami Cephe ve El-Nusra birlikleri, Rakka'da bulunan IŞİD Genel Karargahı'nı kuşatma altına aldılar. 6 Ocak 2013.


***********
Irak'ın batısındaki El Anbar eyaletinin başkenti Ramadi ve diğer büyük kenti Felluce IŞİD'in kontrolüne geçti. Hükümet karşıtı gösterilere destek veren Sünni Milletvekili Ahmed el-Alvani kanlı bir baskınla gözaltına alınınca bir kısım Sünni aşiretler isyan ettiler ve IŞİD aşiretlerin de desteği ile iki kentte yönetimi ele geçirdi. Irak Ordusu iki kentten de çekildi ve kentleri kuşatma altına aldı.

Irak'taki El Kaide gurubunun komutanı El Bağdadi tarafından kurulan IŞİD, El Kaide lideri Eymen Zevahiri'nin emrine rağmen lağvedilmedi. 4 Ocak günü El Bağdadi'nin Irak Ordusu tarafından öldürüldüğü bildirildi, ancak ölümü henüz açıklığa kavuşmadı.

Haritaları büyütmek için üzerilerine tıklayınız
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder