12 Eylül 2013 Perşembe

Obama: "Delil yok, ama eminiz. Sağduyu böyle diyor."

Hz. Obama ve adamları Esad'ın kimyasal silah kullandığına dair ellerinde bir kanıt olmadığını açıkça kabul ettiler.
Ama, sağduyu "Esad kullandı" diyormuş. Hiç şüpheleri yokmuş. Ya, işte böyle... İşte o itiraflar:

***********




8 Eylül 2013 günlü The Washington Post gazetesinde çıkan haberin başlığı:
White House: Irrefutable Assad link to gas attack lacking, but passes 'common-sense test'
Beyaz Saray : Esad'ın kimyasal silah kullandığına dair bir kanıt yok, fakat "sağduyu" kullandığını söylüyor.

By Associated Press, Published: September 8
WASHINGTON — The White House asserted Sunday that a “common-sense test” dictates the Syrian government is responsible for a chemical weapons attack that President Barack Obama says demands a U.S. military response. But Obama’s top aide says the administration lacks “irrefutable, beyond-a-reasonable-doubt evidence” that skeptical Americans, including lawmakers who will start voting on military action this week, are seeking.
Beyaz Saray, Pazar günü, "sağduyu"nun, kimyasal silah saldırısının sorumlusunun Suriye hükümeti olduğunu gösterdiğini söyledi. Obama'nın Baş Danışmanı, şüpheci Amerikalıların ve askeri müdahaleyi oylayacak olanların aradığı "inkar edilemez, şüphenin ötesinde bir kanıt"ın idarenin elinde olmadığını söyledi.

“This is not a court of law. And intelligence does not work that way,” “The common-sense test says he is responsible for this. He should be held to account,” White House chief of staff Denis McDonough said...
Beyaz Saray Yetkili Amiri McDonough şöyle dedi: "Bu bir mahkeme değil. İstihbarat böyle çalışmaz. Sağduyu, kimyasal silah kullanılmasının sorumlusunun Esad olduğunu söylüyor. Suçlu odur."

Asked about Assad’s claims there is no evidence he used the weapons, Secretary of State John Kerry told reporters in London: “The evidence speaks for itself.”
Bir kanıt olup olmadığını soran gazetecilere, Dışişleri Bakanı John Kerry, "Kanıt meydanda" diye cevap verdi.

McDonough conceded the United States doesn’t have concrete evidence Assad was behind the chemical attacks.
McDonough, kimyasal saldırının arkasında Esad'ın olduğuna dair sağlam bir delil olmadığını kabul etti.

Rep. Buck McKeon, R-Calif., said “they have evidence showing the regime has probably the responsibility for the attacks.” But that’s not enough to start military strikes. “They haven’t linked it directly to Assad, in my estimation,” said McKeon, chairman of the House Armed Services Committee.
Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı McKeon: "Kanıtlar saldırının muhtemelen Esad tarafında yapıldığını gösteriyor. Fakat bu, askeri müdahale için yeterli değil. Bana göre, kanıtlar direkt olarak Esad ile bağlantılı değil."

Bakınız:
Associated Press writers Deb Reichmann in London and Jim Kuhnhenn in Washington contributed to this report.

Ayrıca bakınız:

***********

Bu habere Amerikalıların yaptığı yorumlardan birkaçı:

Sorry Obama, this is not a common sense question. Show us the proof. This is not the Treyvon Martin/Zimmerman case. Even there the jury didn't agree with you. No proof, no case, in short we don't trust you.
Özür dilerim Obama, bu bir sağduyu sorunu değil. Bize kanıt gösterin. kanıt yoksa dava da yok demektir, kısacası size güvenmiyoruz.

"“This is not a court of law. And intelligence does not work that way,” Is this a joke? So irrefutable evidence is needed before announcing one person guilty of any crime. But if you want to bomb a couple of 100,000 people and entangle us in yet another overseas conflict, no irrefutable evidence is necessary - just go for it on a hunch. WHat???!? Has this country completely lost its mind?
"Bu bir mahkeme değil. İstihbarat böyle çalışmaz"... Bu bir şaka mı? Bir kişinin suçlu olduğunu ilan etmek için reddedilemez kanıtlar olması gerekir. Fakat, birkaç 100,000 insanı bombalamak ve bizi yeni bir denizaşırı çatışmaya sokmak için reddedilemez kanıtlara gerek duymuyorsunuz, sadece önsezilerinizle buna karar veriyorsunuz. Ne?? Bu ülke tamamen aklını mı kaybetti?

Sorry, Mr. President. I don't want my country engaging in acts of war -- and a series of bombs, even a limited one, is an act of war no matter how you try to spin it -- based on someone's notion of "common sense." And my experience tells me arguments that appeal to 'common sense' are most often made by people who don't really have much by way of a valid argument. As someone once said, "'Common sense' is all too common, and rarely makes sense."
Özür dilerim Bay Başkan, bazı kişilerin "sağduyu" kavramına bağlı olarak sınırlı da olsa ülkemin bir savaşa girmesini istemem. Deneyimlerim bana "sağduyu"ya dayanan önerilerin, sıklıkla, geçerli bir nedeni olmayan kişilerce yapıldığını gösteriyor. Denildiği gibi, "Sağduyu çok yaygındır, fakat nadiren mantıklıdır"

***********

ABD, Ingiltere, Fransa ve Türkiye'nin istihbarat raporlarını karşılaştıran Ali Örnek, şu tespitleri yapıyor:

-- Raporlarda kanıt yok. "Muhaliflerde böyle bir olanak yok. Demek ki Esad yaptı" diyorlar. 1995'te Japonya'da bir tarikat sarin gazı elde etmeyi başarmış ve basit torbalara koyarak Tokyo Metrosu'na saldırmıştı. Birkaç manyağın yapabildiğini ABD, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Fransa, İngiltere ve İsrail tarafından desteklenen muhalifler mi yapamayacak?

Adana'da 2 kilo sarin gazı ile yakalanan El-Nusra üyeler neyin nesi peki? 

ÖSO'nun İstanbul'daki danışmanı Bessam Dade'nin "Elimizde kimyasal silahlar var ve gerekirse bunu rejime karşı kullanırız" diye Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamayı bu anlı şanlı 4 devletin istihbaratçıları duymamış mı? 

Ya TEKKİM firmasından aldıkları kimyasallarla yaptıklar zehirli gazları canlıların üzerinde denediklerini gösteren ve Youtube'a yükledikleri videoları da mı görmemişler?

-- Raporlardan en komiği Türkiye'ye ait. Buna göre, Suriye ordusu boyları 10 metreye varan İran ve Rus yapımı iki füze kullanmış. ABD istihbaratı ise "Radar kayıtlarında uçak ve füze izi yok" diyor. Devamla, "O nedenle roketle yapılmış olabileceğine yüksek derecede eminiz" diyor. Ama BM heyetine hiç bir roket parçası sunulmuş değil. Kocaman roketin tüm parçaları buharlaşıp yok mu oldu?

-- Suriye ordusundan iki subayın "Kimyasal silah kullanıldı" diye konuşması dinlemeye takılmış. New York Times'a mektup yazan bir Senatör, bu kaydı dinlemek istediğini, ancak isteğinin kabul edilmediğini söylüyor. Görüşme metni ve kaydı yayınlanmıyor.

-- "Kimyasalı Suriye ordusu kullandı ama emrin kimden çıktığını bilmiyoruz." deniyor. Esad "diktatör" ise, emri onun vermiş olması gerekir. Ondan emir almadan kullanmışlarsa bu nasıl "diktatör"?

-- Fransa'nın raporunda "kanıt" kısmında Suriye ordusunun elinde olan kimyasal silahların dökümü yapılmış. Var, demek ki o kullandı. "Evinde bıçak var, o halde cinayeti o işledi" gibi bir saçmalık.

-- 21 Ağustos günü Suriye ordusu “savunmada” değil taarruzdaydı ve aynı gün BM kimyasal silah denetleme ekibi Şam'a varmıştı. Ve Suriye ordusu eli güçlüyken, uluslarası müdahalenin de kapısını açacağı aşirkarken kimyasal silah kullandı he mi?

-- Üstelik kullanılan mıntıkada Suriye ordusu ve militanların hatları içiçe geçmişken gazlar askerleri etkilemiyor, onu geçin militanları da etkilemiyor. Sadece küçük çocukları ve az sayıdaki yaşlıyı etkiliyor... Hesapta Suriye ordusu bunu “muhaliflere karşı” kullanmıştı.

-- Raporlarda sıklıkla “öyle varsayıyoruz ki” “öyle görünüyor ki” “bize öyle geliyor ki” “tahmin ediyoruz ki” kalıpları kullanılmış, peki ya hani kanıt? Bulgu, mantık kurgusu, delil zinciri...

Ali Örnek'in "Hani kanıt?" sorusunu Obama yanıtladı: "Kanıt yok, sağduyu var"

***********

Suriye önünde gemilerin mevzilenmesi

(Haritayı büyütmek için üzerine tıklayınız)


Harita İngilizce. Yer isimlerinin Türkçeleri şöyle:
Damascus : Şam
Aleppo : Halep
Jerusalem : Kudüs

***********
arşiv:
Putin: "Esad kimyasal silah kullandı diyen ahmaktır." 3 Eylül 2013
Suriye'ye saldırı konusunda ilgili ülkelerin konumları 31 Ağustos 2013
Kimyasal bomba bulgusu yok. Çocukları teröristler öldürdü. 30 Ağustos 2013
Yobazların son çırpınışı: Şam'da kimyasal silah 24 Ağustos 2013
Somali saldırısının anlamı 31 Temmuz 2013
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder