3 Ağustos 2013 Cumartesi

Yasağınız sökmez, Silivri'ye yüzbinler geliyor

Mahkeme Heyeti, "Duruşmaya izleyici almayacağım; hatta sanık yakınlarını bile almayacağım" fetvasını verdi.
Böylece, "Mahkemelerin Aleniyeti" (kamuoyun açık olması) ilkesi tamamen çiğnenmiş oldu.
 
Sanıkların ve avukatların duruşmaların ilk günlerinden beri Hakimlere ısrarla ilettikleri "Duruşmaların radyo ve televizyonlardan canlı olarak veya olmadı daha sonra banttan yayınlanması" isteği kabul edilmemişti. Üstelik, duruşma salonunda fotoğraf çekmek, ses kaydı yapmak, görüntü kaydı yapmak bile yasaklanmıştı. Bu sayede duruşmalardaki rezillikleri halkın duyması, öğrenmesi engellenmiş oluyordu. Aleniyet ilkesi zaten çiğnenmişti.
 
Aleniyet ilkesinin çiğnenmesi, duruşmaların  dağbaşında ve bir cezaevi alanı içinde yapılması, Hükümetin korkusunu gösteriyordu. Çünkü, bu duruşmaların sadece bir tanesini bile izleyen her aklıbaşında kişi, Ergenekon davasının tamamen yalan ve iftiradan ibaret olduğunu anlayacaktı. Hükümet sözcüleri ve yandaş gazete ve televizyonlar halkı aldatamayacaktı. Halkın gerçekleri görmemesi için, duruşma salonunda yaşananlar halktan gizlenmeliydi.
 
Bununla da kalmayan Hükümet, Silivri'deki Özgürlük Buluşması'na yasak koymaya kalktı.
Buluşmayı örgütleyen kurumlar "Hodri Meydan" dedi.

Durduramazsın halkın coşkun akan selini

Aydınlık, 3 Ağustos 2013

Hasan Basri Özbey - İşçi Partisi Genel Başkanvekili:
Vali Mutlu'nun açıklaması milletyen duydukları büyük korkunun eseridir. Kanunsuzluğa batmaktadırlar. Millet buna gereken cevabı verecektir. Bu kararı tanımıyoruz. 5 Ağustos'ta Türk Milleti tertibe karşı  hükmünü açıklayacaktır. Bunu kimse engelleyemez."
 
Bülent Tezcan - CHP Genel Başkan Yardımcısı:
"İçişleri bakanı'na tavsiyem, derhal İstanbul valisi'ni arayıp bu kışkırtıcı söylem ve tavırlardan vazgeçmesini sağlamasıdır. Tehdit ve şantaja bıyun eğmeyeceğiz. 5 Ağustos'ta Silivri'deyiz."
 
Hüsamettin Cindoruk - Milli Merkez Yönetim Kurulu Başkanı:
"Silivri Mahkemesi, iktidarın siyasi projesinin bir parçasıdır. O gün Silivri Zulümhanesi'nin kapısını dolduralım."
 
Çağdaş Cengiz - TGB Genel Başkanı:
Korku dağları sarmış durumda. Artık hukuku çiğnemek ve özgürlükleri baltalamak dışında bir seçenekleri kalmadı. Ne yaparlarsa yapsınlar, Özgürlük Buluşması'nı engelleyemeyecekler."
 
Sabih Kanadoğlu - Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı:
"Bu kararla, "Mahkemelerin Aleniyeti" (yani halka açık olması) ilkesi çiğnenmiştir. Zaten adil yargılama yoktu."
 
Ömer Faruk Eminağaoğlu - Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı:
"Mahkemenin, duruşma dışında böyle bir karar alması hukuka aykırıdır. Gizlilik kararı olmadan duruşmaya izleyici alınmaması suç teşkil eden bir emir niteliğindedir. Veren de, uygulayan da sorumludur."
 
Mustafa Karadağ - Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri:
"İzleyicilerin, hatta sanık yakınlarının karar duruşmasına alınmaması, adil yargılamanın ihlalidir. Üzerinde şaibe olan ve hukuk ihlallerinin sıkça gündeme geldiği bir davanın duruşmasının kamuoyuna açık yapılması gerekir."
"Mahkemenin verdiği karar sadece duruşma salonunun içini ilgilendirir. Valinin Silivri'ye gitmek isteyen vatandaşlara "gelmeyin" demesi seyahat özgürlüğünün engellenmesidir."
 
Murat Arslan - YARSAV Başkanı:
"Duruşmalar aleni  (halka açık) olmak zorundadır. İzleyici almama kararı hukuka aykırıdır. Valinin cezaevi önüne gitmek isteyenleri engellemeye dönük açıklaması, bu davaların halkın gözünden kaçırılmak istendiğini bir kere daha gösterdi."
 
***********
arşiv:
 
Silivri'ye otobüs kalkış gün, yer ve saatleri
 
***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder